Hoe Structuurverf Overschilderen? – Met Kwast, Roller En Latex!

structuurverf overschilderen

Structuurverf is een van de vele manieren om een wand te bekleden. Structuurverf is gewone latexverf (=muurverf) waar zand aan is toegevoegd. Als het aangebracht wordt op een muur zal het een reliëf geven. Door de latex te mengen met een verfkleur kan je de structuurverf elke kleur geven. Maar wat nu als je deze kleur na verloop van tijd zat bent. Kan je structuurverf overschilderen?

Structuurverf overschilderen. Gebruik voor het overschilderen van structuurverf gewone latex verf in elke gewenst kleur. Breng het aan met een vachtroller of blokkwast en gebruik een ronde kwast voor de binnenhoeken. Repareer eerst eventuele scheuren met een overschilderbare acrylaatkit.

Het kan zijn dat je aan het overwegen bent wat je wilt doen met de structuurverf. Overschilderen is misschien je eerste gedachte, maar je kunt het ook verwijderen. Over het verwijderen van structuurverf hebben wij een blog geschreven met duidelijke instructie.

Structuurverf Overschilderen Met Latex?

Structuurverf heeft als basis een latex waar zandkorrels aan toe zijn gevoegd. Hoe grover het zand, hoe grover de structuur. De basiskleur is wit, en door er een mengkleur doorheen te doen kan je de structuurverf in elke kleur maken.

Echter, nu zit de structuurverf al een aantal jaren op de muur en je bent de kleur een beetje zat of er is een vloeistof tegen de muur gevallen welke je niet kunt verwijderen? Wat kan je dan doen?

Daar structuurverf, latex als basis heeft, kan je het overschilderen met latex. Gewone muurverf is ideaal om de structuurverf over te schilderen. Je schildert de structuurverf op dezelfde manier dan wanneer je een vlakke muur schildert.

Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Vanwege de structuur zal je meer verf verbruiken dan op een vlakke muur. Koop dus meer muurverf dan de vierkant meters van de muur en vraag aan de bouwmarkt of je ongeopende emmers terug kunt brengen.
 • De aangebrachte verf kan qua kleur anders uitpakken dan dat je gehoopt had. Door de structuur is de lichtval anders en dit kan de “look en feel” van de muur veranderen. Probeer eerst een vlak uit voordat je gelijk de hele muur maar gaat overschilderen.
 • Maak gebruik van goed gereedschap zodat je de muurverf in een keer kan aanbrengen. De kwast of roller moet in staat zijn om alle gaatjes op te vullen.

Nu we het over het gereedschap hebben: Hoe breng je muurverf het beste aan? Met een roller of verfkwast?

Lees ook: Structuurverf Maken, Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Structuurverf Overschilderen met een Roller

Voor de grote vlakken kan je het best gebruikmaken van een vachtroller. De vezels van een vachtroller zijn in staat om alle gaten op te vullen. Als je dan een muurverf gebruikt die in één keer dekt, ben je gelijk klaar met overschilderen en hoef je geen tweede keer te schilderen.

structuurverf overschilderen

Neem ook een brede vachtroller. Je moet waarschijnlijk een hele muur verven, dus hoe breder de vachtroller hoe sneller het gaat. Het kost je overigens wel meer kracht als je een brede roller gaat gebruiken.

Voordat je gaat beginnen met rollen is het belangrijk dat de verfroller zich helemaal heeft volgezogen met latex. Rol de latexroller meerdere malen door de verf en laat dit intrekken. Rol vervolgens de roller weer door de verf, en als deze helemaal is volgezogen kan je beginnen met overschilderen.

Als je dit niet doet, krijgen de eerste banen te weinig verf en krijg je kleurverschil.

Lees ook: 5 × Structuurverf Glad Maken En Waarmee Dan?

Structuurverf Overschilderen met een Kwast

Er zijn twee soorten kwasten die je kunt gebruiken, namelijk:

 1. Een blokkwast
  Deze kwast gebruik je voor, en het verven van, de structuurverf bij de plinten, bij het plafond en andere randen. Deze kwast kan je ook gebruiken voor het overschilderen van grote vlakken i.p.v. gebruik te maken van een roller.
 2. Ronde kwast
  Deze kwast gebruik je voor het verven van bijvoorbeeld de binnenhoeken en de overgang van wand naar plafond.

Nu we weten welke verf en wat voor gereedschap we moeten gebruiken bij het overschilderen zelf.

Lees ook: Behangen Over Structuurverf – Kan Dat Dan?

Aanpak Structuurverf Overschilderen

Wat is het plan van aanpak?

 1. Dek de vloer af en plak kozijnen af.
 2. Meng de verf heel goed door om geen kleurverschil te krijgen.
 3. Verwijder de dekplaatjes van de stopcontacten of plak ze af.
 4. Maak de muur schoon met een harde borstel en/of een stofzuiger.
 5. Ontvet de muur met ammonium en warm water. Laat vervolgens goed drogen.
 6. Vul gaten en scheuren op met flexibele acrylaatkit, bijvoorbeeld van Alabastine, of een ander A-merk. Deze kit wordt aangebracht met een kitspuit.
 7. Gooi de verf over in een verfbak en laat de roller en kwasten genoeg verf opnemen voordat je begint met overschilderen.
 8. Na kan je de verf aanbrengen op de structuurverf. Zet de verf in horizontale banen op en verdeel de verf verticaal over de muur. Werk baan voor baan van beneden naar boven af.

Dit zijn de stappen die je kunt nemen. Succes met je verfklus!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!