5 x Structuurverf Glad Maken En Waarmee Dan?

structuurverf glad maken

Structuurverf is in verschillende soorten te koop. Zo is er fijn, middel en grove structuurverf. Daarnaast is het in vele kleuren te verkrijgen. Structuurverf is latexverf gemend met zand. Grof of fijn structuurverf wordt dus verkregen door de latexverf te mengen met grof of fijn zand. Je brengt het aan op de muur met een roller of blokkwast. Maar wat nu als je het zat bent en je wilt de structuurverf glad maken, hoe doe je dat?

Dat kan op 5 manieren, namelijk door te stucen, door schuren, door op te vullen met muurvuller, door te behangen met Renovlies en als laatste door het af te stomen en af te steken.

Als je het glad gaat maken dat zal je ook iets nieuws op de muur willen aanbrengen. Misschien is een nieuw kleurtje wel de oplossing. Hoe je structuurverf kan overschilderen is te lezen in onze andere blog. Vol met praktische tips en adviezen. Het lezen waard dus. Hier gaan we verder met het glad maken van structuurverf.

Waarmee Structuurverf Glad Maken?

Er zijn verschillende manieren om structuurverf glad te maken. Van opvullen tot afsteken. Elke optie heeft voordelen en nadelen. Ze worden allemaal besproken in deze blog, dus kies je methode en ga aan de slag. Werkt de gekozen aanpak niet? Probeer dan een andere methode, deze zijn:

  1. De muurvuller gebruiken
  2. Structuurverf schuren
  3. Afstomen en vervolgens afsteken
  4. Door stucen met gipspleister
  5. Behangen met Renovlies

Onderstaand worden de opties besproken zodat je een goede keuze kunt maken wat voor jou goed werkt.

Lees ook: Hoe Structuurverf Verwijderen? – Opvullen, Schuren Of …

1. Structuurverf Glad Maken met Muurvuller

Structuurverf glad maken met een egaliseerpasta is een van de betere methoden. Het lijkt lastig om te doen, maar het valt reuze mee. Het is iets anders dan stucen, omdat de egaliseerpasta wordt aangebracht met een roller waarna het met een spaan wordt het glad getrokken.

Voor elk type structuurverf is er een egaliseerpasta te verkrijgen in de bouwmarkt, voor grove en fijne structuurverf. Ook Bol.com heeft vele soorten muurvullers in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit er iets voor je bij!

In één keer breng je een laag aan met een dikte van ongeveer 2 mm. Neem wel de juiste voorbereidingen om er zeker van te zijn dat de egaliseerpasta niet los laat.

  • Steek met een plamuurmes de losse stukken weg. Let wel op, want wat vast zit, zit vast. Controleer de hele wand op losse stukken.
  • Dek de vloer af om spetters op vloerbekleding op te vangen.
  • Om een goede hechting van de egaliseerpasta te verkrijgen is het belangrijk de muur stof- en vetvrij te maken. Gebruik hiervoor een stofzuiger en warm water met ammoniak. Laat vervolgens goed drogen.
  • Draag een mondmasker en een veiligheidsbril tegen het spatten.
  • Werk altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking en gebruik het juiste gereedschap.

Het aanbrengen kan iedereen doen. Hiervoor gebruik je een roller waarmee een laag van 2 mm dikte wordt aangebracht. Vervolgens trek je de muur na met een spaan waardoor de structuurverf glad gemaakt wordt. Makkelijk om te doen en het geeft weinig rommel, in tegenstelling tot de volgende methode, namelijk schuren.

2. Structuurverf Schuren

Schuren van structuurverf geeft heel veel stof, dus is het verstandig om te ventileren en om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken zoals een mondmasker. Je kunt gebruikmaken van een vlakschuurmachine, maar je kunt ook een speciale muurschuurmachine huren in je lokale bouwmarkt.

structuurverf glad maken
Muurschuurmachine met afzuiging

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht is fijne structuurverf eerder glad dan grovere structuurverf. Doe eerst een proefje op een stukje muur met een grove korrel (150-180) en vervolgens een fijnere korrel (220) om te bekijken hoe het uitpakt, voordat je aan de hele muur begint.

Tref wel eerst weer de voorbereidingen die ervoor zorgen dat er een goede hechting ontstaat op de muur.

Dus ook nu weer losse delen afsteken voordat je gaat schuren. Ook jaren van vuil en aanslag zitten op de muur en als je gaat schuren, zonder het te ontvetten, dan duw je het vuil en vet in de muur, wat later weer problemen kan geven, zoals het loslaten van de verf.

Draag ook nu weer beschermingsmiddelen zoals een mondmasker en een bril en ventileer de ruimte goed. Het wordt namelijk heel stoffig.

3. Structuurverf Verwijderen Met Stoomapparaat

Een minder bekende manier is de methode van stomen om structuurverf glad te maken. Je kunt in de bouwmarkt een stoommachine huren voor het afsteken van behang. Gebruik voor het afsteken een afsteekmes of een plamuurmes. Draag beschermingsmiddelen zoals een bril en handschoenen.

Ook nu weer de muur eerst ontvetten en het vuil verwijderen. Doe je dit niet dan duw je het vuil en vet in de muur wat later tijdens verven of behangen problemen kan geven met de hechting.

Dit kan best wel even een klusje worden omdat de structuurverf soms heel goed aan de muur hecht. Breng stoom aan op de muur en laat het even inwerken. Stoom vervolgens nogmaals en steek met een plamuurmes de structuurverf van de wand af. Ook nu kan je eerst weer een test uitvoeren op een stukje muur om te zien of het eenvoudig gaat.

Gaat het lastig, kies dan voor een andere methode zoals stucen.

Lees ook: Hoe Structuurverf Overschilderen? – Met Kwast, Roller En Latex!

4. Structuurverf Egaliseren via Stucen

De volgende methode is stucen. Stucen wordt gedaan om grootte oneffenheden van muren weg te werken en glad te maken. Stucen is eigenlijk overgekwalificeerd om structuurverf glad te maken. Het kan natuurlijk wel! Stucen is heel wat werk en als je het nog nooit gedaan hebt kan het een zware en lastige klus zijn om te doen. Zie je hier tegenop? Schakel dan een stukadoor in die het voor je doet.

stucwerk glad maken
  • Controleer de hele muur op losse stukken en steek deze af met een plamuurmes.
  • Het tweede wat je doet voordat je gaat stucen, ook nu weer de muur eerst ontvetten met water en een ontvetter om jaren van aanslag te verwijderen.
  • Maak vervolgens de stucpasta aan conform de aanwijzingen op de verpakking. Het beste stucmiddel voor structuurverf is gipspleister. Breng het aan in een dunne laag en trek de wand glad met een spaan.

Belangrijk is ook dat je goed gereedschap gebruikt om het stucwerk aan te brengen. Goed gereedschap is al de halve klus!

5. Structuurverf Behangen

Deze methode is glad maken door te beplakken. Het is een optie, maar niet als je de muur bijvoorbeeld wilt verven!

Door te behangen met Renovlies behang krijg je de structuurverf niet helemaal glad. Renovlies is trouwens glasvliesbehang wat in de bouw gebruikt wordt om muren te renoveren en in nieuwbouwwoningen muren glad op te leveren.

Als je de muur vervolgens gaat behangen met een dik type behang, bijvoorbeeld vinylbehang dan kan je Renovlies gebruiken. Wil je structuurverf verwijderen om de muur glad te maken voor het verven, dan kan je Renovlies niet gebruiken. Het zal namelijk nooit helemaal glad worden.

Lees ook: Behangen Over Structuurverf – Kan Dat Dan?

Ook nu weer de muur stof- en vetvrij maken om een goede hechting te garanderen.

Dit zijn de mogelijkheden om de structuurverf te verwijderen. Hopelijk zit er voor jou een praktische methode bij. Succes met je klus!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!