Structuurverf Maken, Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

structuurverf maken

Structuurverf is een makkelijke manier om een kamer een andere uitstraling te geven. De structuur op de wand geeft gelijk een hele andere ‘look-and-feel’. Natuurlijk kan je structuurverf kopen in de bouwmarkt en deze aanbrengen met een roller of een blokkwast. Maar kan je structuurverf ook zelf maken?

Structuurverf maken. Structuurverf kan je zelf maken door latexverf te mengen met zuiver kwartszand in een bepaalde verhouding. Deze verhouding zal je zelf moeten uitzoeken en hoe je dat doe, wordt straks besproken.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je structuurverf zelf kan maken. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan wat in het kort beschreven is en dat gaan we in deze blog bespreken. Als je het aangebracht hebt en de kleur is toch niet wat je wenst dan kan je structuurverf altijd nog overschilderen. Dit is geen probleem!

Structuurverf Zelf Maken

Om structuurverf zelf te maken is het belangrijk om te weten hoe de structuurverf in de bouwmarkt is gemaakt en wat de samenstelling is.
Structuurverf is Latexverf (=muurverf) met een toevoeging van kwartszand in een bepaalde verhouding. Dat is alles.

Wat is kwartszand? Dit is heel zuiver zand, wit van kleur met een heel laag ijzergehalte. Door dit lage ijzergehalte wordt het heel veel gebruikt in de glasindustrie. Kwartszand is meestal fijn van structuur en wordt ook gebruikt op de bodem van een vogelkooi. In het zand van de vogelkooi zitten vaak ook grotere stukjes kwartszand in.

structuurverf maken
Kwartszand wat ook voor een zandloper gebruikt wordt.

Latex of muurverf is een watergedragen emulsieverf. Is heeft nagenoeg geen oplosmiddelen en is waterverdunbaar. Vandaag de dag worden er ook stoffen toegevoegd om het schimmelvrij te maken en bacteriegroei tegen te gaan.

Tijdens productie worden deze twee ingrediënten in een bepaalde verhouding met elkaar gemend en dan krijg je uiteindelijk structuurverf.

In je eigen bouwmarkt en bij Bol.com zijn heel veel soorten structuurverf te koop. Meestal in de kleur wit. Door de structuurverf te mengen met een kleurtje krijg je gekleurde muurverf.

Nu de ingrediënten bekend zijn kan je zelf ook structuurverf maken. Zeker als je nog een pot latexverf hebt staan die over is. Het enige wat je nodig hebt, is kwartszand.

Heb je geen muurverf over, koop dan gewoon structuurverf kant-en-klaar in de bouwmarkt. Het is nagenoeg net zo duur als gewone latexverf en het bespaart je een hoop moeite.

Lees ook: 5 × Structuurverf Glad Maken En Waarmee Dan?

Structuurverf Maken Met Zand

Oké, je hebt besloten om zelf structuurverf te maken, top! Wat ga je doen en wat heb je dan nodig?

Wat je nodig hebt zijn de volgende materialen:

 • Latexmuurverf
 • Kwartszand
 • Boormachine
 • Verfmenger
 • Lege verfemmer of een anders soort emmer om te mengen.
structuurverf maken

Dit zijn de materialen die je nodig hebt. Dan nu hoe je de verf moet aanmaken en de verhoudingen van verf en kwartszand.

Lees ook: Hoe Structuurverf Overschilderen? – Met Kwast, Roller En Latex!

Eigen Structuurverf Maken

Voordat je alles bij elkaar gooit, adviseer ik je om eerst een kleine hoeveelheid aan te maken. Zo krijg je een beetje gevoel te pakken voordat je de definitieve verf gaat maken.

 • De verhoudingen zijn moeilijk om aan te geven, dit is meer een gevoelskwestie. Neem wel de maat van de hoeveelheden verf en kwartszand die je bij elkaar doet want zo weet je de verhoudingen.
 • Meng eerst een liter verf met bijvoorbeeld een 1/2 juslepel kwartszand en meng dit met elkaar. Is de structuur te fijn, doe er dan nog een juslepel zand erbij. Blijf dit doen totdat je de juiste structuurverf hebt. Nu weet je hoeveel juslepels kwartszand je hebt toegevoegd aan 1 liter latexverf.
 • Om de structuur te testen die je aangemaakt hebt, verf je een stuk oud hout of een stukje van de muur met de aangemaakte verf. Laat het even drogen en kijk of het naar wens is. Je kunt nu de verhoudingen nog aanpassen voordat je de hele latexemmer gaat mengen.
 • Als het kwartszand grove en fijne delen bevat dan kan je het zand eerst nog een keer zeven om de grote stukjes te verwijderen zodat je een egale structuurverf krijgt.
 • Ben je tevreden dan schaal je de verhoudingen op naar de hoeveelheden die je hebt, bijvoorbeeld heb je op 1 liter verf 1/2 juslepels kwartszand toegevoegd dan is het voor 5 liter latexverf 21/2 juslepels kwartszand en voor 10 liter verf 5 juslepels kwartszand.
 • Tijdens het aanbrengen van de verf op de muur zal je wel regelmatig moeten blijven roeren in je verfbak want het kwartszand zal langzaam naar de bodem zakken waardoor de structuur langzaam zal veranderen.
 • Gebruik voor het aanbrengen een verfroller die harig is of een blokkwast.

Zo, nu weet je wat je kan doen. Succes met je project en met het maken van je eigen verf.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om zelf structuurverf te maken. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs