Spachtelputz Schoonmaken, Dit Zijn Dé Beste Manieren!

Spachtelputz schoonmaken

Spachtelputz is een hele populaire wandafwerking. Het is een van de meest gebruikte sierpleister samen met Granol en Structuurverf. Als Spachtelputz is aangebracht heeft het een mooie witte uitstraling die elke kamer zijn eigen karakter geeft, zeker als het ook nog eens geverfd wordt. Maar hoe kan je Spachtelputz schoonmaken als het vuil is geworden?

Spachtelputz Schoonmaken. Dit kan al met een sopje van warm water en een reinigingsmiddel dat je aanbrengt met een bostel of plantenspuit. Bij sterke vervuiling kan je beter professionele schoonmaakproducten gebruiken. Gebruik geen chloor of azijn! Voor buiten kan je stoom of een hogedrukspuit gebruiken.

Dit is in het kort hoe en waarmee je Spachtelputz kunt schoonmaken. Niet alleen Spachtelputz maar elke sierpleister kan je zo schoonmaken, dus ook Granol en structuurverf! Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt hier allemaal besproken; Van de verschillende manieren tot de verschillende producten. Welke manier je ook kiest, het is wel een klus waar je even mee bezig bent dus neem de tijd!

Lees ook: Spachtelputz Verven Met Blokkwast, Roller Of Verfspuit!

Spachtelputz Schoonmaken Met Reinigingsmiddelen

Het ene sierpleister is het ander niet! Zo kan je sierpleister buiten anders schoonmaken dan sierpleisters die binnen op een muur zitten.

Spachtelputz aangebracht in de woonkamer zal anders vervuilen dan Spachtelputz in de keuken; in de keuken zal het veel vettiger zijn door het koken.

Daarnaast zijn er vele soorten vervuiling zo is er vervuiling:

 • Door alledaags gebruikt, stof nesten en dagelijkse aanslag.
 • Nicotine aanslag, door roken ontstaat een gele waas op de muur welke vooral zichtbaar is in de hoeken en bovenaan de muur.
 • Roetaanslag door een openhaard.
 • Locale vervuiling door bijvoorbeeld een wijn of koffie vlek.

Kortom, de sierpleister kan op verschillende manieren vervuilen maar hoe zit dat dan met het schoonmaken van Spachtelputz?

Met een alledaags reinigingsmiddel en warm water kan je al veel bereiken. Je gaat als volgt tewerk:

 1. Maak een sopje aan met lauw water en een schoonmaakmiddel.
 2. Breng het sopje aan op de muur met een borstel en maak de muur schoon.
 3. Begin boven aan en werk naar beneden toe.
 4. Dep de muur droog met een niet pluizige doek anders blijven doekresten op de muur achter.
 5. Spel eventueel na met schoon water.

Tip: Wat je ook kunt doen is gebruik maken van een plantenspuit. Je sprayt de muur in met warm water en de allesreiniger waarna je het boent met een zachte borstel.

Voor het schoonmaken van ander stucwerk kan je onze blog over het reinigen van stucwerk lezen.

Dit is vaak al voldoende om de muur en Spachtelputz schoon te maken, meer is er niet nodig. Een allesreiniger en warm water maken de muur goed schoon, maar kan je ook andere schoonmaakmiddelen gebruiken?

Lees ook: Hoe Stucwerk Schoonmaken En Waarmee Doe Je Dat?

Met St Marc

St Marc wordt in meerdere varianten geproduceerd, van allesreiniger tot speciale verfreiniger. Kortom, het is een reinigingsproduct. Dus is het ook mogelijk om Spachtelputz hiermee schoon te maken. Lees de aanwijzingen op de verpakking en maak de muur schoon.

Spachtelputz schoonmaken

Weet je niet zeker of het product het gewenste effect heeft? Maak dan een proef stukje. Zoek een stukje muur uit wat niet in het zicht zit. Maak dit stukje muur nu schoon met St Marc of elk ander reinigingsproduct welke je gekozen hebt. Maak het droog en beoordeel voor jezelf of je tevreden bent met het resultaat. Als dit zo is kan je de hele muur schoonmaken.

Lees ook: Waarmee Spachtelputz Repareren, met kit of muurvuller?

Met Soda

Ook soda is geschikt om Spachtelputz schoon te maken. Los de soda op in een emmer met heet water en breng het aan op de Spachtelputz zoals bovenstaand is omschreven.

Als je niet zeker bent van het resultaat maak dan ook nu een test stukje voordat je aan de hele muur begint.

Met Azijn

Azijn is een middel wat niet echt geschikt is voor het reinigen van de muur. Het is zurig en kan hierdoor het pleisterwerk aantasten. Maak liever gebruik van een normale allesreiniger.

Lees ook: 2 × Spachtelputz Glad Maken, Stucen Of Opvullen?

Met Chloor

Chloor is een middel wat je al helemaal niet moet gebruiken voor pleisterwerk want het kan het Spachtelputz aantasten. Als je het plaatselijk aanbrengt om bijvoorbeeld wijnvlekken te verwijderen zal het alleen dat stukje wit maken wat weer een contrast geeft met de rest van de muur.

Daarnaast sta je zelf de hele dag in de geur van chloor wat niet goed is voor jouw eigen gezondheid om maar niet te praten over het milieu.

Met HG Stucwerkreiniger

Is de muur echt sterk vervuilt met jaren lang vuil, een dikke nicotine laag, roet of iets dergelijks, dan raad ik je aan om gebruik te maken van professionele schoonmaakmiddelen zoals HG Stucwerkreiniger. Ook Bol.com heeft HG Stucwerkreiniger in het assortiment. Dit is een sterk schoonmaakmiddel wat de meeste vuilsoorten kan verwijderen. Hoe gaat dit in zijn werk?

 1. Dek als eerste de vloer af zodat er geen vuil water of reinigingsmiddel op de vloer kan vallen.
 2. Verwijder loszittend vuil met een zachte borstel. Ik de hoeken zitten vaal vuil raggen die je zo kunt verwijderen.
 3. Open de HG stucreiniger en gooi dit over in een verfbakje. Lees goed de verwerkingsinstructies op de verpakking.
 4. Rol met een lakroller in het verfbakje de stucreiniger op en blijf roller totdat er schuim ontstaat.
 5. Rol nu het stucwerk in met de stucreiniger. Begin bovenaan en werk naar beneden toe.
 6. Verwijder het teveel aan schuim met een niet harige doek en laat het minimaal 30 minuten inwerken.

Dit is alles wat je te doen staat. Na 3 tot 4 uur is het stucwerk droog en heeft het zijn oorspronkelijke kleur weer terug. Je hoeft het niet na te spoelen of na te behandelen. het is een kwestie van aanbrengen, laten drogen en je bent klaar.

Ben je niet zeker van het eindresultaat of wil je eerst een stukje proberen? Zoek dan een stukje van het stucwerk uit wat niet in het zicht zit en gebruik dit stukje als test. Je maakt een proefstukje om te ervaren hoe je het aanbrengt en of het werk! Ben je tevreden dan kan je het hele stucwerk met het middel behandelen.

Lees ook: 3 × Spachtelputz Verwijderen, Afsteken, Schuren Of Stomen

Geverfde Spachtelputz Schoonmaken

Vele muren Spachtelputz zijn door de jaren heen geverfd met muurverf. Maar ook deze geverfde Spachtelputz wordt vuil en wil je schoonmaken.

Als er afwasbare muurverf op de Spachtelputz zit kan je dit eenvoudig reinigen met water en zeep zoals bovenstaand omschreven is.

Ben je niet zeker of het afwasbare muurverf is, maak dan een proefstukje op een plek op de muur die niet in het zicht is. Maak dit schoon en kijk of de verf op de muur blijft zitten of dat je deze mee afwast. Als het goed gaat kan je de hele muur schoonmaken.

Lost de verf op dan kan je het beste de muur opnieuw sauzen met muurverf.

Met Stoom

Stoom heeft de eigenschap materialen zacht te maken, zo ook sierpleisters. Spachtelputz reinigen met een stoomreiniger om behang af te weken is geen goed idee. Je zal opzeker je muur beschadigen.

Spachtelputz Schoonmaken Buiten

Is het een buitengevel die schoongemaakt moet worden dan zijn er 3 opties, namelijk:

 1. Met HG Stucwerkreiniger.
 2. Met een hogedrukreiniger.
 3. Met stoom.

Bovenstaand staat beschreven hoe je HG kan verwerken op de Spachtelputz

Met Stoom Of Hogedrukreiniger

Pleisterwerk is poreus en de aangebrachte laag is meestal niet zo dik. Door te hoge druk kan het Spachtelputz loslaten en dan ben je verder van huis. Dus maak je gebruik van de hogedrukspuit houd dan gepaste afstand voor de ‘gepaste’ hoge druk.

 1. De meeste hogedrukspuiten hebben de mogelijkheid om een reinigingsmiddel aan te zuigen. Maak hiervan gebruik en spuit op een behoorlijke afstand het reinigingsmiddel (bv. allesreiniger) op het stucwerk.
 2. Laat het reinigingsmiddel inwerken voor ongeveer 15 minuten.
 3. Spoel nu, het liefst met warm water het reinigingsmiddel van het stucwerk af. Houd afstand van de gevel zodat je het Spachtelputz niet beschadigd.
 4. Zorg ervoor dat het stucwerk goed schoon is gemaakt en alle zeep van het stucwerk af is.

Met stoom kan de gevel ook gereinigd worden. In het water wordt een reinigingsmiddel aangebracht. Dit mengsel wordt omgezet tot stoom waarmee de Spachtelputz schoon gemaakt wordt.
Als je hiervoor kiest raad ik je aan om gespecialiseerde bedrijven in te schakelen. Zij hebben de juiste materialen om de stoom goed op de gevel aan te brengen.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs