Spachtelputz Verven Met Blokkwast, Roller Of Verfspuit?

Spachtelputz Verven

Er zijn verschillende soorten sierpleisters die je op een muur kunt aanbrengen. Spachtelputz is er een van. Spachtelputz heeft als basis marmerkorrels die samengebonden worden door een kunsthars. Hoe groter de korrels hoe grover de structuur. Spachtelputz is wit en kan je verven. Maar hoe doe je dat?

Spachtelputz verven. Spachtelputz eerst schoonmaken en ontvetten. Schuren en repareren met acrylaatkit en laten drogen. Latex verf aanbrengen met een vachtroller. Gebruik voor de overgang naar plafond een ronde kwast. Afhankelijk van het opdrogen nog een laag aanbrengen.

Je wilt natuurlijk een mooie geschilderde muur hebben zonder scheuren of lelijke gaatjes. Lees dan ook onze blog hoe je Spachtelputz kunt repareren zoals scheurtjes en boorgaatjes. Een goede voorbereiding en mooi schilderwerk levert een prachtige muur op.
Voordat we gaan beginnen met verven zullen we het Spachtelputz eerst moeten schoonmaken.

Eerst, Spachtelputz Schoonmaken Voor Verven!

Wanneer je nieuwe Spachtelputz hebt aangebracht en je wilt dit een ander kleurtje geven, dan is schoonmaken niet nodig. Het is nieuw en heeft nog geen jaren van vuil en vette aanslag meegemaakt.

Oud, ongeverfd Spachtelputz, wat meerdere jaren op de muur zit, is vuil, vuil van rookaanslag, vet, stof enzovoorts. Doe je niets aan de muur en begin je gelijk met verven, dan zal de hechting van de verf minimaal zijn, of de verf dekt geeneens. De muur moet dus ontvet en schoongemaakt worden.

Het oude Spachtelputz kan je op verschillende manieren schoonmaken. Er zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals warm water met kunstgebitten schoonmaaktabletten en er zijn professionele producten.

Aangezien je geen risico wilt lopen met jouw mooie muur ga je voor een professionele aanpak, toch? Gebruik hiervoor sierpleisterreiniger van HG. Dit breng je aan en hoef je niet af te spoelen. Hoe werkt het?

 1. Maak met een zachte bezem of borstel de muur stofvrij. Zorg dat je de gehele muur gehad hebt, zeker bij de overgang naar het plafond en alle binnenhoeken.
 2. Pak een verfbakje voor rollers en gooi hierin een deel van de reiniger.
 3. Gebruik een lakroller en maak de roller vochtig. De reiniger gaat nu schuimen.
 4. Breng de reiniger gelijkmatig aan en probeer overlappen zo veel mogelijk te voorkomen.
 5. Teveel aan schuim kan je met een doek weghalen.
 6. Laat de muur nu drogen, minimaal 3 uur.

Lees de aanwijzingen op de verpakking en volg deze op, dan kan het niet misgaan!

Een geverfde muur met spachtelputz kan je anders schoonmaken. Er zit al een verflaag op, dus wat je ontvet is de verflaag. Maak de muur eerst stofvrij met een zachte borstel. Warm water en ammoniak zijn de producten die je gebruikt om de muur schoon te maken. Naspoelen met lauw water en laten drogen.

De muur is klaar om geverfd te worden, of niet?

Lees ook: Spachtelputz Schoonmaken, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Spachtelputz Verven, Moet Je Voorstrijk Gebruiken?

Zoals je hebt kunnen lezen in de introductie is Spachtelputz gemaakt van marmerkorrels en een kunsthars. Het is dus geen product van cement of gips en dit is belangrijk om te weten.

spachtelputz verven

Gips en cement hebben een openstructuur en een zuigende werking. Spachtelputz van kunsthars heeft een dichte structuur en geen zuigende werking. Het sluit de muur als het ware af.

Het is daarom niet noodzakelijk om Spachtelputz eerst voor te strijken.

Lees ook: 2 × Spachtelputz Glad Maken, Stucen Of Opvullen?

Waarmee Spachtelputz Verven?

De verf die je gebruikt is op basis van latex, gewone muurverf dus. Deze kan je in elke kleur krijgen of laten mengen. Koop wel meer de de opgemeten vierkante meters, want het is een muur met structuur, dus heb je meer verf nodig.

Door de structuur is het effectieve oppervlak groter geworden en heb je dus meer verf nodig dan de vierkante meters die je opgemeten hebt.

Daarnaast zal je de muur waarschijnlijk minimaal twee keer moeten verven. Het is namelijk lastig om met een verfroller of blokkwast alle gaatjes in een keer te voorzien van verf. Dit kan je goed zien als de eerste laag is opgedroogd.

Lees ook: 3 × Spachtelputz Verwijderen, Afsteken, Schuren Of Stomen

Hoe Een Spachtelputz Muur Verven?

Eindelijk aangekomen bij het verven zelf! Wat ga je doen? Volg onderstaande stappen en het kan haast niet meer fout gaan. Dit zijn de stappen:

 1. Dek de vloer af en plak eventueel kozijnen af.
 2. De verf is waarschijnlijk al goed gemengd, maar controleer dit en meng het anders goed door elkaar.
 3. Verwijder de dekplaatjes van de stopcontacten of plak ze af.
 4. Vul boorgaten en eventuele scheuren op met flexibele acrylaatkit van Alabastine, of een ander A-merk. Deze kit wordt aangebracht met een kitspuit en is overschilderbaar.
 5. Gooi de muurverf over in een verfbak en laat de roller en kwasten genoeg verf opnemen voordat je begint met verven.
 6. Begin eerst bij de randen en de overgang naar het plafond. Maak hiervoor gebruik van een kwastje. Doe dit ook bij de stopcontacten.
 7. Na kan je de verf aanbrengen op het Spachtelputz. Zet de verf in horizontale banen op en verdeel de verf verticaal over de muur. Werk baan voor baan van beneden naar boven af of van boven naar beneden.

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om spachtelputz te verven met muurverf.

Rol de verf goed uit zodat de structuur niet opgevuld wordt, anders heb je een straks een gladde geverfde muur i.p.v. een geverfde Spachtelputz muur.

Wat kan je het beste gebruiken om spachtelputz te verven?

1. Spachtelputz Verven Met Een Roller

De verfroller, de harige verfroller is toch wel het gereedschap om een structuurmuur te voorzien van een verflaag, zo ook een muur met Spachtelputz. De vachtroller voor muurverf kan de structuur goed opvullen zodat je geen plek vergeet wordt. Door goed uit te rollen kan er over de hele muur een egale laag verf aangebracht worden.

Spachtelputz Verven

Voor overgangen bij plafond en grond en voor binnenhoeken kan je beter een kwast gebruiken. Dit gaat met een vachtroller niet lukken.

2. Spachtelputz Verven Met Een Blokkwast

Een ouderwetst blokkwast kan je gebruiken om de muur mee te verven. Het is alleen niet de ideale manier om te doen. Een blokkwast neemt t.o.v. een roller minder verf op en dus kan je minder grootte vlakken ineens verven. Daarnaast zal je regelmatig de blokkwast in de muur moeten duwen om de structuur goed op te vullen.
Een ander nadeel is dat je de verf niet goed kunt verdelen waardoor er vlekken kunnen ontstaan.

De blokkwast kan je wel gebruiken om randen bij het plafond mee te verven en om de binnenhoeken van kleur te voorzien, maar hier kan je ook elke andere kwast voor gebruiken.

3. Spachtelputz Verven Met Een Verfspuit

Een verfspuit is, voor mij, het ideale gereedschap om de muur te verven. De verf wordt gelijkmatig verdeeld waardoor de structuur goed zichtbaar blijft.

Het gaat ook nog eens sneller en als je er een beetje handig in bent hoef je maar één laag aan te brengen. Een beetje ervaring is echter wel gewenst, dus als je ergens een proefmuurtje hebt probeer het dan eerst uit voordat je aan de echte muur begint.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!