Waarmee Spachtelputz Repareren, met kit of muurvuller?

spachtelputz repareren

achtelputz is één van de sierpleisters die op wanden aangebracht worden en gelijk een decoratieve uitstraling hebben. De basiskleur is wit maar met muurverf kan je het elke gewenste kleur geven. Soms kan het gebeuren dat Spachtelputz scheuren vertoont of wil je boorgaten herstellen. Kan je Spachtelputz repareren?

Spachtelputz repareren. Verwijder de loszittende delen. Maak de reparatieplek stof- en vetvrij met ammoniak verdunt met water. Voor het repareren van gaten gebruik je een sierpleistervuller en voor het repareren van scheuren een flexibele acrylaatkit. Laat goed drogen voordat je het overschilderd.

Als het grote scheuren zijn, zou je kunnen overwegen om het Spachtelputz te verwijderen. Onze blog over het verwijderen van Spachtelputz geeft je alle informatie en instructies. Ook kan je overwegen om Spachtelputz glad te maken. Is dit allemaal geen optie dan blijft repareren over.

Hoe Spachtelputz Herstellen?

Spachtelputz is gemaakt van kleine marmerkorrels die samengehouden worden door een basis van synthetische lijm. Het is niet op basis van cement of gips maar op basis van een synthetische lijm. De marmerkorrels geven de structuur aan het materiaal wanneer je het op de muur smeert.

Tijdens het aanbrengen bevat Spachtelputz redelijk veel vocht en oplosmiddelen die uiteindelijk verdampen, hierdoor kan Spachtelputz krimpen.

Daarnaast kunnen wanden vochtig zijn, zeker als het een nieuwbouw woning betreft. Daarom werd vroeger altijd het advies gegeven een woning zeker 1 jaar te laten drogen zodat muren niet meer krimpen.

Wat er ook met jouw Spachtelputz gebeurd is, je hebt gaten of scheuren in je muur en daar wil je, zonder veel moeite van af. Wat kan je doen?

Er zijn twee opties:

 1. Scheuren, als ze niet te breed zijn, behandelen met overschilderbare kit.
 2. Gaten en grotere vlakken repareren met een vulmiddel of Spachtelputz, wanneer je nog overhebt van de vorige keer.

Hoe je dit doet en wat je nodig hebt, wordt onderstaand besproken.

Lees ook: Spachtelputz Schoonmaken, Dit Zijn Dé Beste Manieren!

Gaten In Spachtelputz Repareren

Boorgaten of grotere plekken die loslaten, kan je opvullen met een muurvuller. Deze muurvuller zal echter nooit gelijk zijn aan de structuur die nu op de wand zit. Wat dat wel is, is de Spachtelputz die je hebt aangebracht. Ik hoop voor je dat je nog over hebt van de vorige keer.

Als dit zo is, kan je deze gebruiken, anders wordt het een vulmiddel voor Spachtelputz van Alabastine. Lees de aanwijzingen op de verpakking en gebruik het juiste gereedschap. Wanneer je deze hebt aangebracht, kan de gehele muur opnieuw verven worden, zodat de reparatie minder zichtbaar wordt.

Steek voorzichtig loszittend sierpleister weg en maak het vervolgens stofvrij. Daarna met warm water en ammonium ontvetten. Laat de reparatieplek goed drogen voordat je de muurvuller aanbrengt.

Heb je grotere gaten of zijn ze heel diep? Dan kan je ze eerst opvullen met de standaard muurvuller die gewoon te koop is in jouw bouwmarkt. Laat deze eerst goed drogen en daarna kan je Alabastine muurvuller gebruiken als finish.

Breng de muurvuller aan met een plamuurmes en probeer de structuur van de muur te benaderen. Dit kan je doen met een borstel of bijvoorbeeld een spons. Druk zachtjes op de gerepareerde plek en kijk of je (ongeveer) bij de structuur op de muur komt.

Soms is deze stap niet nodig en is het aangebrachte vulmiddel perfect in overeenstemming met de structuur van de muur.

Als de muur geverfd is laat je de reparatie minimaal 24 uur drogen voordat je de gehele muur weer saust. Verf de gehele muur, want je krijg anders kleurverschil en dan heb je weer een ander probleem.

Lees ook: Spachtelputz Verven Met Blokkwast, Roller Of Verfspuit!

Scheur In Spachtelputz Repareren

Een scheur is een ander probleem en vraagt ook om een andere aanpak. Scheuren ontstaan door krimp en werking van muren onder invloed van vocht en warmte. Dus als je deze repareert met een niet flexibel vulmiddel heb je kans dat scheuren terug komen en mag je het Spachtelputz nog een keer repareren.

Spachtelputz Repareren

Voor dit soort scheuren is het beter om een flexibele kit te gebruiken bijvoorbeeld van Alabastine of een ander A-merk. Deze kit wordt aangebracht met een kitspuit.

Er zijn meerdere soorten scheuren:

 1. Scheuren in een binnenhoek
 2. Scheuren op een buitenhoek
 3. Scheuren door een vlakke muur
 4. Scheuren bij overgang van wand naar plafond

Al deze scheuren kan je aanpakken met deze flexibele acrylaatkit.

Haal de loszittende delen van het Spachtelputz weg. Let wel op, want wat vastzit, laat je vast zitten. Maak de scheur vervolgens stof vrij en ontvet met ammoniak en warm water.

Nu de scheur goed laten drogen anders hecht de kit niet goed en komt deze later los. Daarna de kit aanbrengen met de welbekende kitspuit.

Door het gebruik van acrylaatkit kan je, als je dat wilt, de gehele muur verven. De kit is meestal overschilderbaar, maar lees voor het kopen altijd de eigenschappen van de kit.

Heb een scheuren bij de aansluiting van de muur naar het plafond? Dan raad ik je aan onze informatieve blog te lezen of de overgang van muur naar plafond te repareren en waar je dit blijvend mee kan oplossen.

Ik hoop dat ik je op weg hebt geholpen. In het kort nog even de belangrijkste punten:

 • Steek de loszittende delen weg. Wat vast zit, zit vast.
 • Maak het vervolgens stof- en vetvrij.
 • Beng het vulmiddel of de kit aan in het gat of de scheur.
 • Probeer met een borstel, spons of ander attribuut de structuur nog beter te benaderen.
 • Laat drogen volgens de aanwijzing op de verpakking.
 • Daarna kan je de gehele muur opnieuw sauzen.

Succes met je reparatie!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!