3 x Spachtelputz Verwijderen, Afsteken, Schuren Of Stomen

Spachtelputz verwijderen

Spachtelputz is een mooi materiaal om muren te bekleden en af te werken. Het zijn witte marmerkorrels die gebonden worden door een bindmiddel. Meestal is spachtelputz verkrijgbaar in meerdere korrelgroottes van fijn tot grof. Het wordt aangebracht in een laag van 1-4 mm dik. Dit is fijn om te weten als je spachtelputz wilt verwijderen. Maar hoe doe je dat?

Spachtelputz verwijderen. Er zijn meerdere manieren om spachtelputz te verwijderen, namelijk afsteken met een plamuurmes, schuren of verwijderen met stoom. Ook kan je het stucen of muurvuller gebruiken. Elke methode heeft voor- en nadelen. Lees verder voor meer informatie.

Ja, het aanbrengen is makkelijke dan het verwijderen. Het is een klus waar je echt even de tijd voor moet nemen. Onderstaand worden meerdere manieren besproken om spachtelputz te verwijderen.

Lees ook: Spachtelputz Verven Met Blokkwast, Roller Of Verfspuit!

Hoe Spachtelputz Zelf Verwijderen?

Of je nu een huis hebt gekocht en de wanden zijn bekleed met spachtelputz of dat je genoeg hebt van de spachtelputz wanden in je huidige huis, je wilt het verwijderen. Je wilt iets anders op de muur, maar de structuur van de spachtelputz is wel even een ‘dingetje’. De korrelige structuur is lastig als je iets anders met de muur wilt doen. Er zit maar 1 ding op en dat is de spachtelputz glad maken.

Spachtelputz glad maken kan op meerdere manieren, namelijk:

 1. Afsteken
 2. Schuren
 3. Verwijderen met stoom

Al deze manieren worden één voor één behandeld in dit artikel, te beginnen met spachtelputz stucen.

Spachtelputz Afsteken

Afsteken is de volgende optie om spachtelputz te verwijderen. Het is een klus waar spierballen voor nodig zijn, want het kost veel kracht en energie. Een paar tips als je spachtelputz gaat afsteken:

 • Er komt heel veel stof vrij tijdens het afsteken van de spachtelputz, dus zorg voor voldoende ventilatie.
 • Maak gebruik van beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril en een mondmasker.
 • Maak gebruik van plamuurmessen en/of afsteekmessen. Afsteekmessen zijn speciaal gemaakt om ‘iets’ van de muur af te halen/steken. Ze zijn scherper en iets dikker dan een plamuurmes.
 • Om de ondergrond niet te beschadigen is het raadzaam om je afsteekmes altijd vlak op de wand te zetten om de spachtelputz te verwijderen.
 • Na het afsteken blijven er altijd nog restjes achter welke je met een schuurmachine kunt verwijderen. Maak de wand helemaal vlak door te schuren.

Samenvattend, maak gebruik van goed gereedschap, draag een mondmasker en een veiligheidsbril en zorg voor voldoende ventilatie.

Lees ook: Hoe Spachtelputz Repareren? – Met kit, muurvuller of …

Spachtelputz Verwijderen Door Schuren

De volgende manier om spachtelputz te verwijderen is om de muurpleister te schuren. Dit geeft héél veel stof! Het is ook een moeilijke klus want de korrels in de spachtelputz zijn marmer. Marmer is een hard materiaal en laat zich niet makkelijk schuren. Je zult veel schuurpapier of schuurschijven verbruiken! Oké, een paar tips als je toch voor deze optie kiest.

 • Zorg voor ventilatie. Schuren veroorzaakt heel veel stof dus ventilatie is noodzakelijk.
 • Draag een mondmasker en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
 • Je maakt gebruik van een (muur)schuurmachine, eentje met afzuiging is wel gewenst!
 • Begin met een grove korrel of een grof alternatief voor schuurpapier. Werk de muur na met een fijne korrel.
spachtelputz verwijderen
Speciale muurschuurmachine

Het is echt lastig om te doen en heeft zeker niet onze voorkeur. Sterker nog, we raden het af. Er zijn andere oplossingen die beter werken (zie bovenstaand).

Lees ook: Spachtelputz Schoonmaken, Dit Zijn Dé Beste Manieren!

Spachtelputz Verwijderen Met Stoom

De laatste manier om een spachtelputz muur te verwijderen is door gebruik te maken van een stoomapparaat. Wij hebben zelf de ervaring niet maar het schijn voor sommige goed te werken.

Spachtelputz heeft als basis namelijk een kunststoflijm. Deze kunststoflijm wordt zacht als je deze heet en vochtig maakt, waarna je het makkelijk kunt verwijderen.

Hou wel rekening met de ondergrond, als deze bijvoorbeeld van gipsplaat is gemaakt, heb je de kans ook het gips zacht te maken. Dit kan weer tot hele andere problemen leiden.

Nogmaals, wij hebben niet de ervaring maar het schijnt te kunnen.

Onderstaand nog twee methoden die je kunt toepassen. Hierbij wordt de spachtelputz niet verwijderd, maar gladgemaakt.

Spachtelputz Stucen

Soms is verwijderen niet nodig en kan je de spachtelputz ook opvullen. De eerste methode is door te stucen.

Gebruik voor het opvullen van het spachtelputz een gipsvuller en zeker geen beton stuc. Deze hecht minder.

Als je de muur gaat stucen zijn er wel veel voorbereidingen nodig, deze kan je vinden in onze blog ‘Hoe Spachtelputz Glad Maken?‘ Hierin staan alle ’tips en tricks’ beschreven.

Muurvuller Over Spachtelputz

Naast het stucen kan je de spachtelputz ook op een anderen manier opvullen, namelijk door gebruik te maken van kant-en-klare vullers die in de bouwmarkt te koop zijn.

Bol.com heeft vele soorten muurvullers in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit er iets voor je bij!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs