12 Manieren Om Regenwater Opvangen Zonder Regenpijp!

regenwater opvangen zonder regenpijp

Water wordt steeds schaarser en steeds duurder. Kijk maar naar de media en de verhalen dat Nederland en België steeds droger worden. In het voorjaar en in de zomer is er vandaag de dag vaak een verbod om het land te besproeien, zo schaars is water geworden. En als het dan regent doen we ons best om het water zo snel als mogelijk weer weg te krijgen. Via allerlei waterafvoersystemen en sloten gaat het regenwater snel naar de zee.

Het regenwater is juist ideaal voor heel veel toepassingen, ook voor je in eigen huis en omgeving. Je kunt de tuin er mee sproeien, kamerplanten van water voorzien, de auto wassen en als je een stap verder gaat kan je het water gebruiken om het toilet door te spoelen of om de wasmachine te laten draaien!

Ook kan je het water vasthouden in de tuin zodat het langzaam in de bodem kan zakken, in plaats van het te begeleiden naar het riool.

Dit zijn zomaar wat ideeën wat je met regenwater kunt doen, maar dan moet je het wel eerst opvangen.

Naast het opvangen kan je regenwater ook oppompen door zelf een waterput te slaan. Hoe je dit doet en wat de regels zijn voor een waterput kan je lezen in onze blog ‘Zelf een waterput slaan‘, vol met praktische tips.

Maar wat nu als je geen dakgoot en regenpijp hebt, hoe kan je regenwater opvangen zonder regenpijp?

Hoe Regenwater Opvangen Zonder Dakgoot?

In Vlaanderen is het opvangen van regenwater al gemeen goed aan het worden. Bij herbouw van woningen met de dakoppervlakte groter dan 100 M2 is men verplicht om een regenwateropvangsysteem te installeren.

Ook in Nederland stellen gemeentes steeds meer eisen aan het opvangen van regenwater. Niet alleen omdat het regenwater voor vele toepassingen bruikbaar is, maar ook omdat tijdens hevige regenval de rioleringen het niet meer aankunnen en overlopen. Zeker in oudere en laag liggende wijken is dit een probleem aan het worden.

Dus alles wat de burger kan doen om het regenwater op te vangen wordt alleen maar toegejuicht.

Veel regenwater wordt opgevangen door het dak en via de dakgoot afgevoerd, maar wat nu als je geen dakgoot hebt? Via de dakgoot en de regenpijp kan je het regenwater opvangen in een regenton en zelfs in een ondergrondse opslag. Wat als er geen dakgoot is op de locatie waar je het regenwater wilt opvangen? Hoe kan je dan regenwater opvangen?

Lees ook: Regenwater Opvangen In Een Tank, Wat Zijn De Opties?

Hoe Regenwater Opvangen Zonder Regenpijp?

Er zijn verschillende manieren om water op te vangen zonder dakgoot en regenpijp, echter zal ik eerst “opvangen” verduidelijken.

Met opvangen wordt bedoeld:

  1. Het regenwater opslaan in een tank of regenton
    Via opvangsystemen wordt het water naar een regenton of ondergrondse opslag gebracht waar het later gebruikt kan worden voor het besproeien van de tuin, autowassen of om de wasmachine te laten draaien.
  2. Het regenwater vasthouden in de tuin of terras
    Dus niet het regenwater afvoeren naar een sloot of het riool, maar het regenwater zo lang mogelijk in de tuin houden.

Zoals gezegd zijn er meerdere mogelijkheden om regenwater op te vangen, ook al is er geen regenpijp aanwezig. Onderstaand een lijst met manieren om regenwater op te vangen zonder regenpijp. Ook als je water kan opvangen via het dak en kan afvoeren met een regenpijp staan er manieren tussen die je kunt gebruiken om regenwater langer vast te houden.

Lees ook: Regenwater Opvangen Balkon, Hoe Doe Je Dat?

  • Opvanggoten in de oprit
    Drainage goot
    Maak de oprit afwaterend, hoger bij het huis en lager aan de straatkant. Aan de straatkant plaats je opvanggoten die het water opvangen. Dit water kan je nu in de tuin uit laten komen of je kunt het opvangen in een ondergrondse opvangtank met bijvoorbeeld infiltratiekratten.
  • Opvanggoten in het terras
    Dit is hetzelfde als de oprit. Maak je terras hoger bij het huis en lager waar het naar de tuin toegaat. Plaats bij de overgang van terras naar tuin opvanggoten en vang het water ondergronds op.
  • De tuin afwaterend inrichten
    Met afwaterend inrichten wordt bedoeld een verloop aanbrengen in je tuin/terras/oprit. Zo kan je zonder goten het water afvoeren en naar de plaats geleiden waar je het graag wilt hebben.
  • Meer groen minder tegels
    Dit is het welbekende tegelliften. Als een tuin veel tegels heeft kan het water niet de grond in. Het blijft liggen op de tegels en gaat opzoek naar het laagste punt. Dit laagste punt is meestal de straatkant waar het in het riool verdwijnt.
    Door tegels weg te halen en beplanting aan te brengen heeft het regenwater de kans op in de tuin te zakken.
  • Minder tegels meer grind
    Heb je geen groene vingers en ligt de tuin vol met tegels? Overweeg dan om op bepaalde plekken tegels te vervangen door grind. Op de plaatsen waar het grind is kan het regenwater makkelijk de grond in zakken en houd je het water vast.
  • Waterdoorlatende tegels
    Waterdoorlatende tegels
    Een andere optie is om de tegels te vervangen door waterdoorlatende tegels. Deze tegels hebben gaten waartussen gras kan groeien en die het water dus doorlaten. Hierdoor trek het water de grond in, in plaats van dat het afgevoerd wordt naar het riool.
  • Infiltratiekratten plaatsen onder de grond
    Deze kratten worden onder de grond geplaatst en het regenwater wordt via afvoerputten en goten naar de kratten geleid. Als de kratten vol zijn wordt het water afgegeven aan de grond en zo is er geen sprake meer van wateroverlast. Kijk een op bol.com, daar staat een video hoe deze infiltratiekratten werken.
  • Leg een Wadi aan
    wadi
    Een Wadi of infiltratie greppel is een groenstrook in de tuin die lager ligt dan de rest van de tuin. Hier kan het water opgevangen worden waar het langzaam in de grond kan zakken. Je kunt de bodem bedekken met kiezelstenen of planten. Let wel op want niet iedere plant kan met zijn wortels in water staan. Neem moerasplanten of de Wadi. Zijn kunnen tegen natte voeten en zullen niet verrotten als het veel regent.
    In de woonwijk zelf zie je ook steeds meer Wadi’s verschijnen. Dit zijn lager gelegen grasgreppels voor de opvang van het regenwater in de wijk.
  • Leg een laag gelegen vijver aan zonder opstaande rand
    Een vijver met een natuurlijke border, dus geen een met een houten opstaand rand werkt perfect voor het opvangen van water. Het water zal naar de lager gelegen vijver stromen en zo het waterniveau op peil houden.
  • Maak een groendak
    Heb je wel een dak maar geen regenpijpen, dan kan je een groendak maken met bijvoorbeeld Sedum. Dit dak zal het regenwater wat op het dak valt vasthouden.

Lees ook: Hoe Grindput Maken? Tips En Alle Informatie!

Dan als laatste een echt doe-het-zelf project voor bijvoorbeeld een moestuin. Hiervoor maak je gebruik van een IBC-tank (Intermediate Bulk Container). Je hebt ze vast wel eens gezien, het zijn grote vierkante kunststof containers met een stalen frame eromheen, de afmeting is meestal. 1,20 x 1,20 x 1,20 meter.

Deze containers worden gebruikt om vloeistoffen mee te vervoeren en zijn met regelmaat te vinden op Marktplaats. Als je een vat koopt op Marktplaats controleer dan wel wat er in heeft gezeten en of het vat is schoongemaakt.

Plaats de container op een verhoging van bijvoorbeeld 3 pallets. Nu kan je onderaan het vat een aftapkraan aanbrengen, vanwege de hoogte van het vat kan je nu de tuin watergeven, wat je hebt genoeg waterdruk.

Het water vang je op door een frame te maken waar een zeildoek tussen gespannen wordt. Onderstaand een voorbeeld hoe het eruit komt te zien en nog twee andere mogelijkheden. Voor deze oplossingen moet je echt je eigen creativiteit aan het werk zetten!

Dit zijn manieren om regenwater op te vangen zonder een regenpijp, en het leuke van dit alles is dat je het zelf allemaal kunt doen. Het is misschien een investering van een weekend maar dan heb je ook een mooi wateropvangsysteem gemaakt voor je eigen tuin.

Overweeg je om regenwater op te slaan in een tank onder de grond, lees dan ons artikel ‘Regenwater opvangen in tanks, wat zijn de opties?‘. Er worden twee manieren besproken.

Het belangrijkste advies wat we je kunnen geven is: meer groen is minder wateroverlast. Hoe groener de tuin, hoe beter het water opgevangen kan worden en hoe minder wateroverlast er zal zijn.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs