6 x Regenwater Opvangen Balkon, Hoe Doe Je Dat?

regenwater opvangen balkon

Er is nog al het een en ander aan de hand met het klimaat! Een van de veranderingen is dat er de ene keer veel regenwater valt en de andere keer helemaal geen regenwater, steeds vaker is er een gebrek aan regenwater. Wat kan je nu zelf doen om regenwater op te vangen, ook al heb je een balkon. In het kort:

Regenwater Opvangen Balkon. Dit vraagt veel creativiteit! Als er een regenpijp via jouw balkon loopt dan kan je een regenpijp regenton installeren. Andres moet je een zo groot mogelijk oppervlak creëren buiten het balkon waardoor je het regenwater opvangt. Onderstaand diverse ideeën.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je regenwater kan opvangen op het balkon. Er komt heel veel creativiteit bij kijken en zelf ‘knutselen’. Dit is niet negatief bedoeld, maar het komt hier op neer dat je zelf iets moet maken waardoor je het regenwater kan opvangen. Kan en klare systemen zijn bijna niet te koop. Onderstaand laat ik je verschillende methode zien die je zelf kunt toepassen en maken. Dus lees snel verder.

Lees ook: 12 Manieren Om Regenwater Opvangen Zonder Regenpijp!

Hoe Regenwater Opvangen Op Het Balkon?

Regenwater opvangen op het balkon is best lastig, omdat balkons nu eenmaal minder regenwater vangen. Er moet dus een systeem komen wat ‘buiten’ het balkon kan hangen waardoor regenwater opgevangen kan worden. Het wordt makkelijker als er een regenpijp via het balkon naar benden gaat, er is nu een mogelijkheid om regenwater op te vangen van de regenpijp.

Regenwater Opvangen Op Balkon Met Regenpijp

Regenwater opvangen op balkon met een regenpijp vraagt toch ook wel even wat uitzoekwerk.

Bewoners van appartementen en flats zijn verenigd in Verenigingen Van Eigenaren (VVE) of vallen onder de verantwoordelijkheid van een Woningbouwvereniging (WBV). Is er een woningbouwvereniging dan is er vaak ook een huurdersbelangenvereniging (HBV) die optreedt namens de huurders.

De VVE en de WBV hebben regels over het gebruik van gezamenlijke ruimte en gezamenlijke faciliteiten. Dus wil je als eigenaar of huurder aan de regenpijp gaan sleutelen, neem dan eerst contact op met je VVE of WBV en vraag naar de eventuele regels over het aanpassen van de regenpijp voor het opvangen van regenwater.

Heb je akkoord en kan je water opvangen via de regenpijp op jouw balkon, dan kan je gebruikmaken van een regenpijp regenton.

Lees ook: Regenwater Opvangen In Een Tank, Wat Zijn De Opties?

Regenpijp Regenton

Op het balkon is ruimte beperkt en het plaatsen van een grote regenton is vaak geen optie. Heb je wel deze ruimte dan kan je een grote regenton op het balkon plaatsen en de regenpijp hierop aansluiten.

Echter, de meeste balkons hebben deze ruimte niet en deze kunnen gebruik maken van een regenpijp regenton.

Een regenpijp regenton plaats je eenvoudig tussen de regenpijp en op deze manier kan je regenwater opvangen via de regenpijp. Regenpijp regentonnen zij ook verkrijgbaar bij bol.com. Hier kan je bovendien de reviews en instructies lezen.

ELHO Regenpijp regenton

De bovengenoemde regenpijp regenton kan behoorlijk wat regenwater opvangen, namelijk 70 liter en is dus best groot. Er is echter ook een kleinere leverbaar van 35 liter die minder ruimte in beslag neemt.

Regenwater Opvangen Balkon Zonder Regenpijp

Ben je niet in de gelukkige omstandigheid dat er een regenpijp via je balkon loopt of heb je geen toestemming van de VVE of WBV dan kom je uit bij creatieve oplossingen.

Het principe is om een doek of in ieder geval een groot vlak te creëren waarmee regenwater opgevangen kan worden. Ook kan je kijken waar het regenwater naar beneden lekt en hier een bak onder plaatsen.

Een van de ideeën is om lange plantenbakken aan de buitenkant van het balkon te hangen en zo het regenwater opvangen.

Ook kan je alleen de beugels van de plantenbak ophangen aan de buitenkant van het balkon en hieraan emmers of potjes hangen voor opvang van het regenwater.

Lees ook: Zelf Waterput Slaan, Mag Dat En Hoe Doe Je Dat?

Of nog creatiever, maak gebruik van een omgekeerde paraplu waarmee je het regenwater opvangt op je balkon. Breng het water vervolgens naar het laagste punt en vang het op. Onderstaande video geeft een beeld hoe je dit zelf zou kunnen maken.

Een andere mogelijkheid is om met pvc of nylon doek een opvangbak te maken die bevestigd is aan een pijp en deze pijp komt vervolgens uit in een regenwater opvangtank. Onderstaand een afbeelding van hoe het eruit zou kunnen zien. Het vraagt wel even wat klussen, maar het gaat vast lukken met de juiste materialen.

Een ander systeem zou kunnen zijn met een grote plastic zak die in de regenwateropvangtank uitkomt. Het opvangvlak wordt gecreëerd door de plastic folie om een ronde pvc-buis te monteren waardoor een groot oppervlak ontstaat. Onderstaand een beeld van hou het eruit zou kunnen zien.

Als laatste idee kan je een frame maken van hout waar je plasticfolie op monteert. Door het schuin buiten het balkon te hangen kan je het regenwater geleiden naar een opvangtank op je balkon. Onderstaande ‘PIN’ brengt het water naar de tuin, maar met dit systeem kan je het ook opvangen op je balkon.

Het principe om regenwater op te vangen op het balkon is om een zo groot mogelijk oppervlak te creëren, waarmee je het regenwater kan opvangen, zodat je het kan geleiden naar een opvangtank.

Zorg er altijd goed voor dat wat je ook maakt en hoe je het ook monteert dat het stevig genoeg is. Als het regent dat waait het meestal ook en het regenwateropvangsysteem mag niet kapot gaan als het hard waait. Met andere woorden, onderdelen mogen niet naar beneden vallen want dat kan gevaar opleveren voor de mensen die eronder lopen. Denk dus goed na, ook over veiligheid!

Ik hoop dat ik je op ideeën hebt gebracht en mogelijk kom je nu zelf op een creative oplossing. Als je iets hebt gemaakt wat werkt, stuur mij dan een foto (info@klusplanet.nl) zodat ik jouw oplossing met jouw toestemming kan plaatsen in dit artikel. Heel veel succes!

Lees ook: Hoe Grindput Maken? Tips En Alle Informatie!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs