Regenwater Opvangen In Een Tank, Wat Zijn De Opties?

regenwater opvangen tank

Water is steeds schaarser aan het worden in onze omgeving. Door opwarming en klimaatverandering valt er steeds minder regenwater en is er tijdens een warme zomer, of al een warm voorjaar een water tekort. De boeren mogen hun gewassen niet meer besproeien en wordt ook het advies gegeven door de waterschappen op je tuin niet meer te besproeien. Als het regent, kan je regenwater opvangen in een tank, onder de grond. Maar hoe doe je dat en wat zijn de mogelijkheden?

Regenwater opvangen in een tank. Dit kan met infiltratiekratten die het water langzaam teruggeven aan de bodem zodat het grondwaterpeil op niveau blijft. Of in ondergrondse opslagtanks voor het besproeien van de tuin of spoelen van de toilet.

Dit zijn de mogelijkheden om regenwater op te vangen in een tank, ondergronds. Er komt echter nog veel meer bij kijken dan in het kort omschreven is. Het opgevangen regenwater kan gebruikt worden om de tuin te sproeien, de auto te wassen, een was te draaien of om het toilet door te spoelen. Je kunt regenwater ook opvangen en filtreren; langzaam teruggeven aan de natuur.

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, het ligt er maar aan wat jij met het opgevangen regenwater van plan bent. Om een duidelijk beeld voor je te scheppen worden de mogelijkheden onderstaand besproken, zodat je een juiste keuze kunt maken.

Lees ook: Regenwater Opvangen Balkon, Hoe Doe Je Dat?

Regenwater Opvangen Ondergronds

Niet alleen te weinig regenwater is een probleem, ook te veel water kan een probleem vormen. Het regent misschien steeds iets minder, maar als het regent, regent het ook enorm veel, veel meer dan dat er gemiddeld in een periode valt. Dit geeft natuurlijk veel wateroverlast.

Nu kun je het water snel begeleiden naar de dichtstbijzijnde riool en afvoeren maar je kunt het ook opvangen ondergronds.

Als je ondergronds regenwater wilt opvangen zijn er twee mogelijkheden, namelijk:

 1. Opvangen in ondergrondse tank
  Hierin wordt het water opgeslagen en kan het later gebruikt worden voor het besproeien van de tuin of het wassen van de auto. Ook kan een systeem aangelegd worden op bijvoorbeeld het toilet te spoelen en de wasmachine te laten draaien.
 2. Opvangen in infiltratie kratten/bakken
  Hier wordt het water in opgevangen en dit wordt weer terug gegeven aan de grond. Als het water in de tank zit infiltreert het langzaam terug de grond in. Zo blijft het grondwaterpeil op niveau en je kunt het water gebruiken om bijvoorbeeld de tuin te sproeien.

Als je eenmaal besloten hebt wat je wilt doen kan je aan de slag. En dat kan vandaag de dag heel snel en heel simpel omdat er kant-en-klare systemen te koop zijn.

Heb je geen regenpijpen en/of dak om regenwater op te vangen? Lees dan ons artikel ‘Regenwater opvangen zonder regenpijp‘. Hier worden 12 manieren behandeld!

Regenwater Opvangen En Hergebruiken

Wil je regenwater opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld het spoelen van het toilet en voor gebruik in de wasmachine, maak dan gebruik van een tank of meerdere gekoppelde tanks waar je het water in opvangt.

De foto bovenaan dit artikel toont twee gekoppelde standaard kunststof opvangtanks. Deze zijn via een buis met elkaar verbonden zodat het communicerende vaten zijn en het waterniveau in elke tank even hoog is.

regenwater opvangen tank
Regenwater opslaan in een tank

Het water wordt opgevangen door de hemelwaterafvoer te ontkoppelen en deze aan te sluiten op de tanks. Zo wordt het regenwater van het dak opgevangen in de tanks. Hoe meer dakoppervlak je hebt, hoe groter de tanks kunnen zijn.

Voor een dakoppervlak van 40 m2 heb je een wateropslagtank nodig van ongeveer 5.000 liter. Is je dak groter of kleiner dan kan je tank in verhouding groter of kleiner maken. Zo heb je altijd voldoende water (als het blijft regenen natuurlijk).
In België is een regenwateropslagtank verplicht bij herbouw van een woning met een dakoppervlakte van minimaal 40 m2

Lees ook: Hoe Grindput Maken? Tips En Alle Informatie!

Hoe moet je een systeem opbouwen voor voldoende schoon water?

 • Er zijn filter nodig om bladeren en ander vuil uit het regenwater te halen. Deze filters moeten demontabel zijn zodat je ze schoon kunt maken en eventueel vervangen.
 • Bij gebruik van meerdere tanks moeten de tanks via buizen aan elkaar gekoppeld worden.
 • De tanks moet van bovenaf bereikbaar zijn om ze schoon te kunnen maken.
 • Er moet een overloop op zitten. Als de tanks vol lopen dan moet het teveel aan water via een overloopsysteem naar het riool, sloot of tuin gebracht worden.
 • Er moet een pompsysteem en leidingen aangesloten worden om het water op te pompen als het toilet doorgetrokken wordt.

Dit is wat je allemaal nodig hebt voor het een goed systeem te maken. Deze systemen zijn kant-en-klaar te koop en kosten tussen de € 5.000 en € 6.000 inclusief installatie. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen specifieke wensen.

Het is een investering, maar je bespaard ook weer een heleboel water van het waterleidingbedrijf wat je niet hoeft te betalen.

Lees ook: Zelf Waterput Slaan, Mag Dat En Hoe Doe Je Dat?

Regenwater Opvangen Onder De Grond, Infiltratiesysteem

Wil je het regenwater opvangen en teruggeven aan de natuur om het grondwaterpeil om niveau te houden en wateroverlast te voorkomen? Maak dan gebruik van een infiltratiesysteem.

Dit systeem houd het grondwaterniveau op peil, terwijl je het opgevangen water kunt gebruiken voor het wassen van de auto. Het water in de boxen infiltreert langzaam terug de grond in wat goed is voor de natuur.

Een video hoe zo’n systeem werkt kan je bekijken bij bol.com. Dan is alles in een klap duidelijk.

Onderstaand een schematische opbouw van een infiltratie systeem.

regenwater opvangen tank
Een infiltratie systeem

De hoeveelheid kratten die nodig zijn is afhankelijk van het dakoppervlak en ongeveer 15 liter per m2 dakoppervlak. Voor een dak van 60 m2 is een capaciteit nodig van 900 liter.

Sommige gemeente geven subsidie op infiltratiekratten alhoewel dit niet verplicht is. Het is slim om toch even bij je gemeente te informeren of zij subsidie verlenen. Het kan onder energiebesparende maatregelen vallen.

D kosten van een systeem zijn niet eenduidig te bepalen omdat dit sterk afhankelijk is van het type systeem wat je aan wilt leggen. Er zijn kleine systemen die starten vanaf € 1.000, maar meestal ben je een veelvoud hiervan kwijt

Laat je bij de prijs van een regenwaterinstallatie niet alleen leiden door een kille cijfers. Een regenwatersysteem heeft ook vele voordelen. Of het nu een opslagtank is of een infiltratiesysteem.

 • De kans op wateroverlast neemt sterk af. Het water wordt altijd opgeslagen onder de grond.
 • Met een infiltratiesysteem blijft het grondwaterniveau op peil en wordt het water langzaam afgegeven aan de grond.
 • Het opgevangen regenwater bevat veel minder kalk wat gunstig is als je dit gebruikt voor de wasmachine.
 • In periodes van droogte heb je voldoende water opgeslagen om een droge periode te overbruggen
 • Kostbaar kraanwater wordt niet meer gebruikt om tuinen te sproeien en de auto te wassen. Dit levert een kostenbesparing op.
 • Je bent goed bezig, je ecologische voetafdruk word kleiner.

Wat je verdient op de aanleg van een regenwater opvangsysteem onder de grond is niet in cijfers uit te drukken. De winst voor jezelf en natuur is de grootste winst.

Dit zijn de manieren om regenwater kan opvangen in een tank.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs