Hoe Grindput Maken? Tips En Alle Informatie!

grindput maken

Water in de tuin is nodig voor de planten om te groeien. Maar te veel water kan weer tot overlast zorgen. In een tuin waar het water niet goed afgevoerd kan worden zullen de planten ook niet goed groeien. Wortels hebben zuurstof nodig en deze kunnen zij niet verkrijgen als de wortels in het water staan. Hoe kan je nu een grindput maken voor goede waterafvoer?

Grindput maken. Graaf een groot gat en probeer op zandgrond te komen. Breng een grote pijp of een specie-ton zonder bodem of een frame met worteldoek aan in het gat. Vul dit met grof grind. Vul de buitenkant op met aarde. Dek de grindput af met een rooster en/of laat de regenpijp boven de put uitkomen.

Al je interesse hebt om regenwater op te vangen en op te slaan of om regenwater langer vast te houden in de tuin, dan raad ik je aan ons artikel over het opvangen van regenwater te lezen. Hier worden 12 praktische oplossingen beschreven.

Er zijn hele eenvoudige oplossingen te bedenken voor afvoer van hemelwater en er zijn kant-en-klare oplossingen die je alleen nog maar hoeft in te graven. Maar zelf maken is wel zo leuk om te doen. Dus laten we beginnen met het maken van een grindput.

Lees ook: Hoe Een Goedkope Verhoogde Border Maken En Waarmee?

Waarom Grindput Maken In De Tuin?

Een grindput maken in de tuin voor afvoer van het hemelwater is een klusje waar je wel even mee bezig bent, maar het zal je veel voldoening geven als het af is. Maar waar moet je rekening mee houden voor een goede afvoer van het water?

Waarom wil je een grindput aanleggen? Er zijn meestal drie redenen om een grindput te maken voor de afvoer van hemelwater:

 1. Voor de afvoer van het dakwater van een nieuw gemaakt tuinhuisje of garage
 2. Voor de afvoer van overtollig water op terras of in de tuin
 3. Of voor ‘afkoppelen hemelwater’ van de riolering

Welke rede ook voor jou geldig is. Het maken van de grindput blijft gelijk. Dus laten we beginnen.

Lees ook: Regenwater Opvangen In Een Tank, Wat Zijn De Opties?

Hoe Een Grindput Aanleggen?

De aanleg van een grindput is leuk om te doen, althans dat vinden wij. Het is een klusje dat je in één dag kan afronden. En als je gelijk goed doet kan het er zo uitzien!

 • Wat ga je gebruiken?
  Een grindput is een gat gevuld met grind om water af te voeren. Om er voor te zorgen dat de grindput na verloop van tijd niet volloopt met zand en aarde wordt een bak of frame ingegraven wat de basis is van je grindput. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
 • Welke grond heb je?
  Water is goed af te voeren als je op zandgrond zit. Heb je klei in de tuin dan kan je als eerste met een grondboor een paar gaten boren en kijken of je op zandgrond kan komen. Kom je uiteindelijk bij zand dan weet je hoe die je put moet worden. Kom je niet op zand maak dan de grindput groot, want dan wordt het een soort van ingegraven regenton. Geeft niks, want dit kan ook goed werken als de capaciteit maar groot genoeg is.
 • Aansluiten regenpijp vanaf de dakgoot
  Nu kan je de regenpijp onder de grond naar de grindput brengen en aansluiten. Je kunt er ook voor kiezen om een rooster aan te brengen en daar de regenpijp op uit te laten komen. Op deze manier kan ook het hemelwater wat gewoon op je terras valt naar de grindput stromen en zal het via het rooster de grindput in lopen.
 • Afvoer van water uit de tuin of terras
  Wanneer je een grindput maakt om het water sneller af te voeren in je tuin, is het raadzaam om het hemelwater te leiden naar de grindput. Zo kan de grindput met rooster het water opvangen en afvoeren. Zorg dus voor afschot rondom de grindput (de grindput moet een stukje lager liggen dan de tuin).
 • Vullen van de grindput
  Vul de grindput op met grof grind. Welk grind is niet zo belangrijk, het gaat erom dat het water door het grind naar beneden kan lopen, zo de zandgrond in.
 • Grindput afdekken
  Er zijn legio mogelijkheden om je nieuwe grindput af te dekken. Je kunt denken aan:
  • Afdekken met tegels
  • Antiworteldoek neerleggen en graszoden plaatsen
  • Antiworteldoek en bedekken met bodembedekkers
  • Houten tuintegels kan ook
  • En alles wat je zelf nog bedenkt
 • Van regenton naar grindput
  Als je regen wilt opvangen van een dak kan je het ook eerst leiden naar een regenton en als de regenton volloopt kan je het water vanaf de regenton leiden naar een grindput.
 • Kant-en-klare oplossingen
  Er zijn ook een hoop kant-en-klare oplossingen te koop in de vakhandel. Google maar eens op “hemelwater put” en er verschijnen vele oplossingen in beeld.
grindput maken

Het vraagt nu een beetje handigheid en inzicht van jezelf om een grindput te ontwerpen en te maken. Wij hebben alle vertrouwen in jouw kunsten!

Lees ook: Regenwater Opvangen Balkon, Hoe Doe Je Dat?

Grindput Maken, Wat Is de Beste Diepte?

De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt, heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.

Heb je alleen maar kleigrond, dan duurt he langer voor het water om weg te lopen en is de grindput in eerste instantie een opvangbak. Na verloop van tijd zal het water door de klei de grond ingaan. Tja, wat is dan de diepte van je grindput?

Het gaat dan niet zozeer om de diepte, maar om het volume van je grindbak, en dit is lastig te bepalen omdat het afhankelijk is van vele factoren zoals de hoeveelheid regen die valt, de snelheid van wateropname door de grond, de grootte van de grindput.

Ik adviseer om de put dan liever te groot te maken dan te klein. Neem als richtlijn dat de grindput dan een volume moet hebben van 0,25 m3 ,dit is een bak van 0,5 x 0,5 x 1 meter.

Lees ook: Zelf Waterput Slaan, Mag Dat En Hoe Doe Je Dat?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs