Hoe Een Goedkope Verhoogde Border Maken En Waarmee?

goedkope verhoogde border maken

Borders zijn leuk in een tuin, zeker verhoogde borders. Zij maken de tuin speels en geven de tuin vaak een groter gevoel; alsof de tuin groter is geworden. Borders zijn heel goed zelf te maken, een tuinman is niet nodig. En een verhoogde border kan je maken van verschillende materialen, van duur tot goedkoop.

Er zijn vele mogelijkheden qua uitvoering en materiaal keuze. Als je denk aan een goedkope verhoogde border dan is het materiaal wat je gebruik bepalend voor hoe goedkoop je border wordt. Jouw eigen inzet en tijd kosten niets meer dan zweet inspanning.

In deze blog bespreken we de materialen die je kan gebruiken, hoe je het aanpakt en laten we heel veel voorbeelden zien, dus lees snel verder.

Lees ook: Grindtegels Omdraaien – En Dan, Wat Kan Je Ermee Doen?

Een Goedkope Verhoogde Border Maken

Een border maken, zeker een goedkope verhoogde border vraagt wel even wat planning en het maken van keuzes, zoals:

  • Waar komt de border te liggen?
  • Hoe hoog mag de border zijn?
  • Welke planten komen in de border als de border in de zon ligt of juist in de schaduw?
  • Welk materiaal ga je gebruiken?

Waar de border komt te liggen heb je al over nagedacht, anders was je niet bij deze blog uitgekomen!

Welke planten in de border komen is o.a. afhankelijk van de ligging; Ligt de border in de zon of in de schaduw? Voor een overzicht van planten welke in de border kunnen kan je eens kijken op de blog van Fleur & Flower. Zij hebben een lijst van planten voor in de volle zon kunnen en ook de lijst van bodembedekkers voor in de schaduw is een interessante blog.

Het belangrijkste is wel waar de border van wordt gemaakt. Het materiaal bepaalt mede hoe hoog de border kan worden.

Welke Materialen Kan Je Gebruiken?

De keuze van het materiaal bepaalt hoe hoog je border kan worden en ook welke uitstraling het zal geven. Een border van steen of beton geeft een andere gevoel dan een border van hout. Onderstaande meerdere materialen waarmee een goedkope verhoogde border gemaakt kan worden.

Tip: wil je goedkope materialen gebruiken voor jouw verhoogde border en heb je zelf niet de materialen? Kijk dan eens rond op marktplaats.nl. Daar worden vaak stenen, keien, hout en bielzen aangeboden die je vaak zonder kosten mee mag nemen. Soms moet je de stenen nog wel uit de tuin halen!

1. Stenen

Een van de makkelijkste materialen is steen. Klinkers bijvoorbeeld zijn heel goed om goedkope verhoogde borders mee te maken. Ze zijn stapelbaar en als je de border niet te hoog maakt is verlijmen ook niet nodig.

Of je kunt ze in de lengte een stukje in de grond plaatsen zoals onderstaand is gedaan.

Steen heeft altijd een goede uitstraling. Zeker als de stenen al wat ouder zijn hebben ze karakter en een aanwinst voor elke tuin. Dit soort stenen zijn zeker verkrijgbaar op marktplaats.nl, je zult ze alleen zelf in de aanhanger moet plaatsen als je ze ophaalt.

2. Stoep Of Terras tegels

Grote stoep of terrastegels zijn ook heel goed geschrikt om borders mee te maken. Ook deze stenen kan je rechtop staand een stukje ingraven of je kunt ze stapelen.

Nog leuker is om de stenen te breken en de breekkant zichtbaar te laten zijn in de tuin. Dit geeft onderstaand effect; robuust en speels tegelijk.

Ook voor deze stenen geldt, hoe ouder,hoe karakteristieker de tegels zijn.

Lees ook: Stoeptegels Verven, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

3. Hout

Met hout kan je heel veel doen en ook verhoogde goedkope borders maken.
Als je een oude schutting hebt dan kan je bijvoorbeeld de planken in kleinere plankjes zagen en deze rechtopstaand in de grond plaatsen. Je kunt de planken aan de borderkant eventueel met een lat verbinden met elkaar.

Als je lange planken hebt liggen dan kan je van deze planken ook een bak maken. Zorg voor vier balkjes, in elke hoek één, waar je de planken aan vast schroeft. Graaf vervolgens de bak een stukje in en gebruik een waterpas om de bak uit te lijnen.

goedkope verhoogde border maken planken

4. Boomstammen

Bomenstammen zijn ideaal om borders mee te maken. Hout is in bossen veel te vinden, maar let wel op! Boomstammen kan je niet zo maar meenemen! Neemt niet weg dat je met boomstammen heel creatief kunt zijn. Onderstaande afbeeldingen zijn hiervan een voorbeeld.

Het voordeel van boomstammen is, dat het een echt natuurlijk materiaal is wat de uitstraling van je tuin zeker ten goede komt.

goedkope verhoogde border maken boomstammen

5. Keien Of Natuursteen

Keien, natuursteen, grote kiezels, je kunt het allemaal gebruiken om een goedkope verhoogde border te maken.

In de natuur kan je veel steen vinden. Voordat je ze opraapt en meeneemt wees er dan wel zeker van dat je ze mee mag nemen!

Deze materialen ga je stapelen. De ruimte tussen de kiezels kan je opvullen met rotsplantjes. Zo creëer je jouw eigen rotstuintje.

goedkope verhoogde border maken natuursteen

Lees ook: Hoe Grindput Maken? Tips En Alle Informatie!

6. Borderrol Van Hout

Een borderrol hoeft niet duur te zijn en is een makkelijke manier om een verhoogde border te maken. Ook bij bol.com kan je verschillende borderrollen vinden. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in hout en kunststof. Maar het is zeker een goedkope oplossing.

De rollen hebben meestal een lengte van 2,5 meter en deze hoef je alleen maar in te graven. Onderstaande rol met een hoogte van 40 centimeter is al verkrijgbaar vanaf € 24,95.

borderrol van hout

7. Bielzen

Het volgende materiaal wat je kunt gebruiken voor het maken van een goedkope verhoogde border zijn bielzen. Een biels werd gebruik als basis voor spoorrails. Deze bielzen worden nu vervangen door betonnen exemplaren en de bielzen van hout worden nu te koop aangeboden op o.a marktplaats.nl.

De bielzen zijn altijd geïmpregneerd en rotten dus niet snel.
In plaats van bielzen kan je natuurlijk ook dikke balken gebruiken. Een klein stukje ingraven, waterpas leggen en je bent klaar.

8. Stootbanden

Stootbanen van beton kan natuurlijk ook. Het is wel een zwaar product dus als je hulp kan krijgen tijdens het plaatsen van de stootbanen dan adviseer ik je de hulp aan te nemen. Op marktplaats.nl kwam ik 7 stuks stootbanden tegen voor € 15.

Het is goedkoop en makkelijk om een border mee te maken.

goedkope verhoogde border beton

9. Glas

En dan gaan we nu echt de creatieve kant op, met glas. Flessen kan je namelijk ook gebruiken voor een borderrand.

Zet de flessen omgekeerd in de aarde, naast elkaar en je maakt een borderrand van glas. Creatief en leuk om te doen en eel hele goedkope oplossing.

Je zult de komende tijd alleen moeten infesteren in wijn, deze opdrinken en de fles kan je dan gebruiken voor je border.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs