Grindtegels Omdraaien – En Dan, Wat Kan Je Ermee Doen?

grindtegels omdraaien

Ben je de grindtegels zat of ben je bang dat de kinderen hun knieën bezeren bij het vallen, dan kun je de grindtegels omdraaien. De meeste, in ieder geval. Sommige grindtegels hebben een rand aan de onderkant zitten, dan wordt omdraaien moeilijk, omdat je daar over kan vallen. Hoe krijg je omgedraaide grindtegels mooi en schoon na het omdraaien, en hoe kun je ze opvrolijken? Lees dit in deze blog.

Grindtegels omdraaien: Gebruik goede stevige handschoenen wanneer je grindtegels gaat omdraaien. Scherpe randen kunnen jouw handen flink bezeren. Gebruik een spa om de eerste grindtegel uit het terras te wippen en stapel daarna de grindtegels op. Of je legt deze direct weer op de zelfde plaats. Leg dan het zand onder de tegel weer zo glad mogelijk voor een stabiele ondergrond.

Om tegels om te draaien is het handig om een plannetje te hebben. Wil je de tegels direct weer terug leggen of wil je met klinkers de tuin daarbij opleuken. Je kunt de tegels, na omdraaien, ook verven. Genoeg om over na te denken en genoeg leuke ideeën te vinden! Het moet nog wel even worden gedaan en daar is absolute man/vrouwkracht voor nodig en een paar sterke ruggen. Met tijd en/of hulp moet dat lukken. Het kan zeker de moeite waard zijn!

Lees ook: Stoeptegels Verven, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

Oude Grindtegels Omdraaien

Draai één tegel om en bekijk de onderkant. Er zijn tegels die aan de onderkant een rand hebben waardoor je deze tegels beter niet kan omdraaien. Je zult er ongetwijfeld over vallen.

Heb je geen randen onder de grindtegels dan heb je een leuke klus te pakken. Een zware klus, maar ook een klus die veel voldoening geeft.

grindtegels omdraaien

Maak een plannetje hoe je de tegels wilt omdraaien en vraag jezelf een paar dingen af.

 • Ga ik de omgedraaide tegel direct weer terug leggen en daarna het hele terras schoonmaken?
  Je kunt een heel terras steen voor steen omdraaien en daarna het hele terras schoonmaken met een hogedrukspuit. (of je laat dat doen.) Je kunt de stenen ook opstapelen en daarna schoonmaken wanneer je deze laat leggen door een professional of deze op een andere manier gaat leggen.
 • Ga ik de grindtegels combineren met bijvoorbeeld klinkers of kobbelsteentjes?
  Een leuke bijkomstigheid van tegels omdraaien is dat je wat creativiteit kwijt kan in het leggen van een terras. Leg je er bijvoorbeeld gekleurde kobbelsteentjes tussen of rode klinkers. Ideetjes te over!
 • Ga ik de omgedraaide grindtegels in het gras leggen?
  Je kunt de stenen ook voor heel wat anders gebruiken dan voor een terras. Leg de stenen als pad tussen het gras of tussen de planten. Snijdt dan gras weg in de maat van de steen en leg daar de omgedraaide grindtegel neer. Je kunt terrastegels ook gebruiken voor een border. Zet ze dan op zijn kant, met de onderkant naar voren.
 • Ga ik de stenen verven, nadat deze weer schoon en terug gelegd zijn, of verf je vooraf?
  Wanneer je losse grindtegels hebt, of je hebt ze eruit gehaald, dan kun je de stenen één voor één schoonmaken en verven. Daarna kun je de geverfde grindtegels leggen in het patroon dat jij leuk vindt! Wil je weten hoe je grindtegels moet verven met betonverf of andere verven, lees dan onze blog.
 • Ga ik lage plantjes tussen de tegels leggen, zoals lage, heerlijk geurende tijm?
  Het is alleraardigst om tegels niet te laten aansluiten en een paar centimeter van elkaar te leggen. Je kunt dan langs de randen, lage plantjes, zoals, tijm planten. Je kunt over deze tijm heen lopen. Het is een sterk plantje en ruikt heerlijk. Je hebt witte en roze bloemetjes bij deze tijmsoort. Erg makkelijk ook wanneer je een hekel hebt aan al dat onkruid wat toch weer tussen de tegels door piept. Door de tijm krijgt onkruid minder kans om te groeien.
 • Ga ik de stenen alleen omdraaien en schoonmaken en gebruiken als krijtbord voor de kinderen?
  ‘Gewoon’ omdraaien en verder niks. Kinderen vinden dat erg fijn. Met stoepkrijt heb je regelmatig verschilleden kunstwerken in de tuin. Een cadeautje om van te genieten! Of schilder zelf een mooi figuur!

Er zijn nog veel meer vragen die jij jezelf kunt stellen. Zoek plaatjes en voorbeelden en het idee wordt zo gevormd in jouw hoofd!

Lees ook: Hoe Een Goedkope Verhoogde Border Maken En Waarmee?

Tegels Omdraaien

Zet een spa tegen de zijkant tegel en wip de eerste tegel uit het terras. Draai de tegel om, met handschoenen, en leg het zand dat onder de tegel komt weer strak recht. Doe je dat niet dan krijg je een hobbelig terras. Je legt als het ware weer een nieuw terras, maar hebt wel enig houvast aan de andere tegels. Het blijft zwaar werk maar dan heb je ook wat.

Handschoenen zijn wel noodzakelijk. De randen van de grindtegels zijn vaak scherp. Wanneer je een heel terras moet omgooien hou je geen handen meer over, wanneer je zonder handschoenen werkt. Wil je oriënteren welke handschoenen hier goed voor zijn, kijk dan bij bol.com. Dit zijn stevige werkhandschoenen, die echt een tijdje mee gaan.

Wanneer je de stenen gaat omdraaien, let dan op je rug. Wanneer je dit met meerdere mensen doet, bijvoorbeeld de één haalt ze eruit en de volgende legt de grindstenen er omgedraaid weer in, is dat gedeelde kracht. Het is minder zwaar dan dat je alles in je eentje moet doen.

Grindtegels Schoonmaken

Wanneer je tegels omdraait of omgedraaid wilt leggen, dan is de onderkant hoogstwaarschijnlijk vuil. Grindtegels kun je op verschillende manieren schoonmaken. Wanneer je grindtegels hebt omgedraaid is dat ook wel een goed idee. Veel zand, worteltjes, kleine diertjes, aarde en bladmaterialen zullen waarschijnlijk aan de onderkant van de tegels zitten.

Mijn advies is, wanneer je alle tegels hebt omgedraaid, en eventueel gelegd hebt in de tuin, om dan een hogedrukspuit te gebruiken en de betonkant af te spuiten. Je kan deze huren, voor een niet al te groot bedrag, bij de bouwmarkt.

Je kunt natuurlijk ook met de boender, emmers water en schoonmaakmiddelen aan de gang, maar dat kost je erg veel energie. Schoonmaakmiddelen zijn ook niet zo goed voor de planten die eventueel in de tuin staan. Soda, chloor, zout en azijn zou ik zeker niet gebruiken.

Deze schoonmaakmiddelen (en andere middelen uit een fles) worden door heel je tuin verdeeld met een fikse regenbui. Je zult nog lang last kunnen krijgen van een zoute grond bijvoorbeeld.

Door de vele tegels zul je nog een boel van die schoonmaakmiddelen nodig hebben om alle tegels schoon te maken. Planten vinden deze schoonmaakmiddelen niet leuk. Er zullen zelf planten zijn die er het loodje door leggen.

Een hogedrukspuit is ook veel effectiever (alleen met water), dan een boender met water en eventueel schoonmaakmiddelen. Maar natuurlijk is de keuze of mogelijkheid voor jou.

Grindtegels Hergebruiken

Natuurlijk ga je de grindtegels hergebruiken. Omdraaien van grindtegels is een goed idee zeker voor jouw portemonnee. En recyclen is altijd een milieubewuste keuze. Plus het feit dat de tegels er waarschijnlijk toch al liggen wat een hoop gesjouw voorkomt. Je moet de tegels nog wel omdraaien, wat ook een klus is, maar het scheelt.

Ook kun je vaak tegels, op bijvoorbeeld marktplaats, gratis afhalen. Grindtegels zijn niet meer zo ‘in’ en deze worden nu gratis van het hand gedaan, want wie wil ze nog wel? Nou jij!

Gratis en voor niks grindtegels die, wanneer je ze omdraait, prachtig stoer staan in de tuin. En je kunt er van alles mee doen. Verven, mozaïeken met klinkers en gewoon de ‘betonlook’ laten. Je kunt ze ook doormidden breken en deze stukken creatief neerleggen, wanneer je de grindtegels te groot vindt. Ook kun je daar leuke paden van maken. Dus ik zou zeggen: Kom maar op met die grindtegels!

Heb je het geweldige idee om grindtegels om te draaien en deze in losse grind te leggen dan kun je bij bol.com even kijken naar verschillende soorten kiezels. Scheelt weer sjouwen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs