Stoeptegels En Terrastegels Verven, Kan Dat En Waarmee Dan?

Wil je de vóór of achtertuin opfrissen, opleuken of beschermen tegen vuil? Of wil je de stoeptegels (of betonklinkers) voor de kinderen kindvriendelijk maken, dan kan dat! Natuurlijk! Dan kun je stoeptegels verven. De vraag ‘waarmee verf je stoeptegels en hoe lang blijft verf dan zitten’, komen in deze blog aan bod. Er is keuze tussen materialen die je kunt gebruiken om stoeptegels verven.

Stoeptegels verven? Met betonverf kun je stoeptegels verven in mega veel kleuren, die ook nog eens 100% neutraal en ecologisch zijn. Ook ‘wegenwit’ is een mogelijkheid op stoeptegels en blijft langdurig houdbaar. Ook kun je stoeptegels van een coating voorzien. Zorg er in alle gevallen voor een schone, droge, stof en vetvrije tegels voor je gaat beginnen met het verven van stoeptegels.

Er zijn verschillende manieren dus om een tegel met verf of coating te verven. Je moet altijd beginnen bij het begin en dat is:

Lees ook: Verf Verwijderen Van Tegels – Tuintegels, Geglazuurde of …

Waarmee Stoeptegels Verven?

De vraag is nu: welke materialen ga jij gebruiken om stoeptegels of tuintegels te verven. Er zijn 5 goede verf/coatings die je kunt gebruiken. Onderstaand worden ze kort beschreven, namelijk:

Tip: Gebruik sjablonen om figuren aan te brengen op de tegels.

1. Kleurloze stoeptegel verf

Deze stoeptegel verf kun je gebruiken ter bescherming van de tegels. Het is kras- en stootvast. Deze verf zorgt ervoor dat je stoeptegels goed kunt reinigen. Het is een sneldrogende verf dus je kunt er snel weer overheen lopen. Bekijk wel de gebruiksaanwijzing wat betreft de droogtijd. Ieder merk heeft zijn eigen droogtijd.

2. Betonverf

Deze verf voor stoeptegels of betontegels is er in vele kleuren te verkrijgen, je kan het zo gek niet noemen! Deze verf is stoot,-, kras,- en slijtvast en zorgt voor minder algvorming op de tegels. Wanneer het terras of de stoeptegels intensief wordt gebruikt, kan de verf op den duur gaan slijten. Het ligt eraan hoe intensief de tegels worden gebruikt.

Je brengt de betonverf aan met een roller of kwast. Zuigt de betontegel te veel, dan kun je bij verf (op terpentinebasis), de eerste laag verf, verdunnen met terpentine. Daarna kun je nog 2 lagen aanbrengen, zonder terpentine.
Ga je betonverf (op waterbasis) gebruiken, dan moet je zeker geen terpentine gebruiken om te verdunnen! Gebruik dan eerst een primer, voordat je de tegels gaat verven.

3. Betoncoating

Deze coating kun je gebruiken wanneer je een groot vlak in één kleur wilt aanbrengen. Vaak is daar wel een primer nodig om de zuigende werking van de stoep of betontegel tegen te gaan. Bol.com heeft een aantal voorbeelden van deze betoncoating, die makkelijk is aan te brengen.

4. Wegenverf

Je kent het wel, die witte lijnen op de straat. Daar kun je ook jouw tegels mee verven. Het is te verkrijgen in lichte gemengde kleuren. Het heeft een lichte zijdeglans. Het duurt wel even voor deze helemaal droog is (24 uur) maar kleefvrij is de verf na 3 à 4 uur.

Je kunt leuke sjablonen gebruiken bij deze verf, die je met een kwast of roller aanbrengt. Het kan ook gespoten worden, maar daar is wel het juiste apparatuur voor nodig. Je kunt hier eventueel een professioneel voor inschakelen. Er zijn wel 2 lagen wegenverf nodig om een goede en lang houdbare laag te creëren.

Lees ook: Grindtegels Omdraaien – En Dan?

5. Twee componenten coating

Een twee componenten coating zijn twee componenten die je met elkaar moet mengen en die je binnen een bepaalde tijd aan moet brengen op de stoeptegels (of andere buiten,- of betontegels). Deze epoxy zorgt ervoor dat tegels langdurig gekleurd blijven. Daarna is de tegel dampdoorlatend, waterdicht, UV bestendig (verkleurd dus niet) en vorst vast. Dat is ook de prijzigste manier om stoeptegels te verven, en zeker ook de langst houdbare. Het is maar net waar je voor gaat.

Wanneer je deze coating gaat aanbrengen moeten de stoeptegels ook echt behoorlijk worden schoongemaakt. Bezemen, daarna een alg en mos verwijderaar gebruiken, meerdere malen goed afspoelen, tegels laten drogen voor zolang het merk het voorschrijft en dan met de epoxy laag (twee componenten laag) beginnen.

Laat je goed informeren welke spullen je er voor nodig hebt, hoe lang dit duurt en welke maatregelen er moeten worden getroffen voor je begint. Verschillende merken bieden de twee componenten coating aan. Elk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Kijk welke bij jou past.

stoeptegels verven

Maar voordat je ook maar begint met verven is er nog een belangrijk ding om te doen, dit is schoonmaken, zodat de verf goed kan hechten.

De Schoonmaken Stoeptegels

Wanneer je verf wilt aanbrengen op stoeptegels zijn er een aantal zaken die moeten gebeuren voor je daar aan begint. En je raadt het al: Je moet de stoeptegels schoonmaken. Mos, algen, straatvuil, alles moet eraf. Wanneer de stoeptegel schoon is kan de verf zich beter hechten aan de tegel. Hoe je dat doet?

  • Haal mos, algen, plantjes en dergelijke, tussen de tegels uit.
  • Schrob de tegels met een boender of gebruik een hoge drukspuit.
  • Spoel alle zand, mos, algen en plantjes naar de zijkant van het terras en zorg dat het daar blijft. (graaf een kuil om geul zodat dit vuile water niet terugloopt.
  • Laat de tegels goed drogen (kies een zonnige dag uit…)
  • Wanneer alle tegels goed zijn gedroogd kun je tegels die kapot zijn repareren of vervangen.
  • Kies een droge dag uit wanneer je gaat verven.

Na het schoonmaken kun je de stoeptegels gaan verven. Er zijn vele merken en soorten op de markt. Dit zijn enkele voorbeelden van materialen, waarmee je stoeptegels kunt verven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs