Zelf Waterput Slaan, Mag Dat En Hoe Doe Je Dat?

Zelf Waterput slaan

Water is steeds duurder aan het worden en schoon, gereinigd water is helemaal niet nodig als je jouw tuin wilt besproeien of je auto wilt wassen. Voor deze toepassingen kan je bijvoorbeeld ook regenwater opvangen en gebruiken. Er is ook nog een andere methode en dat is een waterput slaan. Maar mag dat zo maar en hoe doe je dat?

Waterput slaan. Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.

Dit is in het kort uitgelegd wat mag en wat niet mag en hoe je zelf een waterput kunt slaan. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Van gemeentelijke regels tot het boren van de put.

Wat ook kan is regenwater vasthouden en opslaan. Wat de mogelijkheden zijn kan je lezen in onze blog ‘Hoe regenwater opvangen en vasthouden?‘. Hier worden 12 manieren besproken!

Waterput Slaan Mag Dat?

Het water van een waterput is ideaal om je tuin met te besproeien. Je hoeft zo niet het kostbare, schone kraanwater te gebruiken voor je tuin. Kraanwater bevat ook nog eens veel kalk wat niet goed is voor planten.

Maar wat zijn de regels ten aanzien van een waterput? Mag je die zelf slaan en heb je hier toestemming of een vergunning voor nodig?

Vraag Het Waterschap Of Vergunning Nodig Is!

Voor antwoord op deze vragen is een bezoekje nodig aan de website van het waterschap in jouw regio. De waterschappen noemen het slaan van een waterput ‘onttrekking van grondwater’. Alle waterschappen hebben hier regels voor opgesteld, bijvoorbeeld:

 • het mag van sommige waterschappen als de pompcapaciteit niet hoger is dan 10 m3/uur.
 • daarnaast mag het niet in een beschermd gebied
 • soms is er alleen een meldplicht
 • soms moet een vergunning aangevraagd worden.

Kortom, de regelgeving is niet eenduidig in Nederland en verschilt per waterschap. Daarnaast maken ze ook een verschil als je water nodig hebt voor besproeiing van je tuin (de diepte van de put is dan ongeveer 10 meter) of het water ook als drinkwater gaat gebruiken (diepte put kan gaan tot ongeveer 60 meter).

Kijk voor de regels dus op de website van jouw waterschap. Weet je jouw waterschap niet kijk dan op de website van de Unie van Waterschappen om jouw waterschap te zoeken via jouw postcode.

In België zijn geen waterschappen, waterschappen zijn er alleen in Nederland en verder nergens te wereld. Voor België kan je kijken op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij. Op hun website vind je alles over grondwater en de regels en vergunningen.

Of iedereen die zelf een waterput heeft geslagen zich ook werkelijk aan de regels heeft gehouden zal altijd een vraag blijven. Ver weg in de achtertuin is het moeilijk te controleren, als al het ooit gecondoleerd wordt door het waterschap!

Heb je teveel water op bepaalde plekken in je tuin? Check dan ons artikel over het maken van een grindput. Dit is heel makkelijk zelf te doen.

Zelf Waterput Boren Mag Tot 10 Meter Diep

Als je een waterput wilt slaan voor het besproeien van je tuin dan mag je deze put zelf aanleggen, mits je niet dieper gaat dan 10 meter.
Tussen de 6 en 10 meter is vaak al water te vinden wat je voor de tuin kunt gebruiken maar wat niet geschikt is voor drinkwater. Ga je dieper dan 10 meter dan moet je een erkend (mechanische) grondboorbedrijf inschakelen. Deze beschikken over de juiste apparatuur om zo diep te kunnen boren. De eenvoudige boorspullen van de doe-het-zelver zijn dan niet meer toereikend.

zelf waterput slaan

Kijk voor erkende bedrijven op de site van Rijkswaterstaat over boren in de grond. De bedrijven op deze lijst mogen dieper boren dan 10 meter in de Nederlandse grond. Zij hebben de kennis en de kunde om je te helpen met het slaan van de waterput.

Ook in België zijn erkende bedrijven die een put kunnen slaan. Deze bedrijven zijn weer te vinden op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij, daar kan je de lijst van erkende bedrijven vinden.

Hoe Zelf Een Bron Slaan?

Nu alles van wet- en regelgeving besproken kan je beginnen met het slaan van de bron. Er zijn eigenlijk maar twee manieren om een waterput te slaan of maken. Deze twee worden hieronder besproken.

Maar wat heb je allemaal nodig om een waterput te slaan:

 • Grondboor om gat te boren of een waterlans.
 • PVC buis die in het gat geschoven word zodat het gat niet kan instroten.
 • Aanzuigslag/buis
 • Terugslagklep/voetklep inclusief filter
 • Bronpomp

Onderstaande figuur laat zien hoe een bron geslagen is/wordt. Dit is de meest simpele uitvoering maar werkt perfect! Wij hebben zelf de ervaring bij ons vakantiehuis in Limburg. Systeem werkt al 15 jaar zonder problemen. Alleen af en toe even het filter schoonmaken.

Er zijn complexere systemen te koop met gekoppelde pijpen, filterbuizen, nylon filterkousen en nog veel meer toeters en bellen. Ook deze zullen prima werken, het ligt er maar aan wat jij wilt!

Nog een aantal aandachtpunten voordat je met boren begint:

 • Als je eenmaal op waterniveau bent boor dan nog 25 centimeter dieper zodat de PVC pijp goed in de waterlaag zit. Is de PVC pijp te hoog (niet voldoende in het water) dan kan bij droogte de bronpomp het water niet opzuigen.
 • Ook raad ik je aan aan de onderkant van de PVC pijp met een ijzerzaag sleuven te maken zodat het water sneller in de pijp kan stromen. Hierdoor blijft de PVC pijp altijd gevuld met water en kan je altijd je tuin besproeien.
 • Vul ook de zijkanten van de PVC buis na het plaatsen weer op zodat de buis goed verankert is in de grond. Hiervoor kan je grind gebruiken.
 • (De meeste) Bronpompen zijn niet zelf aanzuigend en heb je dus een voetklep nodig. Deze klep houdt het water in de pomp en de aanzuigslag wanneer de pomp uit staat.
 • Een filter breng je aan om steentjes en dergelijke niet in je pomp te krijgen. Komen ze wel in de pomp dan kunnen ze de leidingen en sproeisystemen verstoppen.
 • Je kunt ook bovenop de PVC buis een deksel aanbrengen. Boor een gat in de deksel waar de aanzuigslang doorheen kan en zo is de bovenkant van de zuigbuis goed afgesloten. Er kan nu er geen vuil zoals bladeren en takjes in de buis terecht komen.

Trouwens, aanzuigslagen met terugslagklep en filter kan je ook kopen bij Bol.com. Ze zijn te koop in lengtes van 4 meter tot 10. Kijk er eens rond en misschien zit er eentje voor je bij.

Heb je een langere aanzuigslang nodig dan kan je deze zelf maken van een gepantserde slang, een losse terugslagklep en een paar slangen klemmen. Let wel op! Kan je bronpomp deze aanzuighoogte aan? Boor daarom als eerst het gat voor de bron en bepaal dan welke aanzuighoogte je nodig hebt. Koop dan pas de bronpomp!

Waterput Boren Met De Hand

Het slaan van een waterput is niet zo maar eventjes gedaan. Zeker als je dit zelf met de hand wilt doen!

Let wel op! Tot 10 meter diepte mag je zelf boren. Moet je meer boren dan ben je verplicht om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Vanaf 10 meter mag je zelf niet meer boren.

Voor een waterput moet meestal toch wel een gat geslagen worden tussen de 7 en 10 meter diep, soms nog veel dieper en dat is moeilijk zelf te doen. Vaak heb je de juiste materialen niet en deze moeten aangeschaft worden of je moet zelf een constructie maken die instaat is om tot deze diepte te boren.

Lees ook: Regenwater Opvangen In Een Tank, Wat Zijn De Opties?

En dan is het hopen dat er geen gekke dingen gebeuren waardoor je opnieuw moet beginnen. Als je op wortels terecht komt of op steen en het boren gaat niet dieper dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Ook met een waterlans of waterspuit komt hier niet doorheen. En als je met een waterslang werkt is het ook nog eens een moeilijk proces omdat je niet goed kunt zien in welke grondlaag je bent en de lans kan vast komen te zitten.

Natuurlijk kan je het zelf doen en onderstaand worden, in het kort twee manieren besproken hoe je een waterput kan slaan.

Echter, huur je een bedrijf in dan is het vaak in een ochtend gebeurd. Onderstaand een richtlijn van de eventuele kosten.

 • Bron slaan van 7 meter diep kost ongeveer €400,00
 • Elke meter extra €50,00
 • Soms heb je te maken met voorrij kosten van € 25,00 – € 50,00

Als je een bedrijf selecteert huur dan een boorbedrijf in bij jouw uit de buurt. Deze kent de grondsituatie in jouw omgeving en weet dan gelijk wat voor materiaal hij nodig heeft en hij weet tot welke diepte hij moet boren.

Wil je het zelf proberen dan kan je een van onderstaande manieren proberen.

Zelf Waterput Boren Met Waterslang

Met een waterslang kan je zelf geen bron slaan. Je hebt heel veel water en een hele hoge druk nodig om een gat te boren met een waterlans en dan kan niet met de druk en opbrengst van leidingwater. Ook met een hoge drukspuit lukt het niet omdat deze veel te weinig water levert.

Een waterlans/waterboor zit op het uiteinde van een buis waar door water met een grote hoeveelheid en hoge druk uit wordt geperst. De boor draait soms rond en het water maakt de grond los en duwt het uit het gat. Tijdens het spoelen breng je gelijk de PVC buis in het gat anders vallen de wanden van het gat in elkaar.

Dit klusje is niet zomaar gedaan en als je er aan begint moet je zeker weten dat het water niet te diep zit. Als dit wel het geval is kan je zeker 3-4 dagen bezig zijn op je waterput te slaan. Kortom, schakel de specialist in!

Lees ook: Regenwater Opvangen Balkon, Hoe Doe Je Dat?

Zelf Waterput Boren Met Grondboor

In sommige delen van Nederland bereik je al vrij snel het grondwaterniveau. In het westen van Nederland hoef je soms maar tot 1,5 diepte te graven en je bent al op grondwater. Eigenlijk is dit geen grondwater maar bovenwater. Het is regenwater wat de grond in is gezakt en wat nog verder moet zakken.
In de Veluwe en verder naar het oosten ligt het water vaak enkele 10-tallen meters diep.

zelf waterput slaan

Als het grondwater niet diep zit kan je met een grondboor een put maken.

Als het dieper is dan de grondboor kan je ook eerste een kuil graven en daarna overgaan op de grondboor. De grondboor is bedoeld om palen in de grond te zetten en heeft meestal een kleine diameter van ongeveer 7-10 centimeter. Als je de kans hebt gebruik dan minimaal een grondboor met een diameter van 100 – 110 millimeter.

Daarnaast zijn er grondboren te koop, en waarschijnlijk ook te huur die het machinaal doen. Ook Bol.com heeft deze machines te koop en de boor kan je tot een bepaalde lengte verlengen. Maar let op, deze hebben ook een beperkte diepte.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om een waterput/bron te slaan. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs