Radiator Leeg Laten Lopen, Met Of Zonder Voetventiel!

Radiator leeg laten lopen

Radiatoren zijn nodig voor een aangename temperatuur in huis. In elke kamer staat vandaag de dag wel een radiator die de ruimte verwarmt. Het vult de muur of ruimte onder het raam. Het zijn best grote dingen die soms vervangen of verplaatst moeten worden. Maar, hoe laat je een radiator leeg lopen. In het kort:

Is er een voetventiel aanwezig, dan sluit je het voetventiel en de thermostaat kraan. Draai de aftapkraan open en vervolgens het ontluchtingskraantje. Vang het water op in een bak. Is er geen voetventiel, dan moet al het water uit alle radiatoren op de betreffende verdieping en hogere verdiepingen afgetapt worden.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een radiator leeg kan laten lopen. Vandaag de dag zijn nieuwe radiatoren goed uitgerust en kan je deze eenvoudig leeg laten lopen, omdat er een voetventiel is geïnstalleerd. Ouder verwarmingssystemen hebben deze voorzieningen vaak niet en dan vraagt het om een andere aanpak. Lees dus snel verder.

Lees ook: Isolatie Achter Radiator En Vastmaken Met Tape Of…

Moderne Radiator Leeg laten lopen (Met Voetventiel)

Een moderne of nieuwe radiator heeft vier aansluitingen, deze zijn op onderstaande afbeelding aangegeven, het zijn:

 • Een open/dicht kraan of thermostaat
 • Een ontluchtingsventiel
 • Een voetventiel
 • Een aftap kraantje

Het leeg laten lopen van deze radiator is heel eenvoudig. Wat je nodig hebt is een baco, een inbussleutel, sleuteltje van de ontluchting. Dit is alles om de radiator leeg te laten lopen.

Daarnaast een afvoerslang (als je deze aan kunt sluiten) of een opvangbak en voldoende oude theedoeken of handdoeken.

Het leeg laten lopen van de radiator gaat als volgt:

 1. Zet als eerste de Cv-ketel uit. Haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Draai de thermostaatkraan dicht.
 3. Haal het afdekkapje van het voetventiel. Dit is een dopmoer die je los moet draaien.
 4. Draai vervolgens met een inbussleutel het voetventiel dicht.
 5. Zet een bak onder de afvoer/aftapkraan of, als je daar de mogelijkheid voor hebt, kan je een slang aansluiten en deze naar buiten leiden.
 6. Draai de ontluchtingkraan open met het sleuteltje.
 7. Draai vervolgens de aftapkraan open en het water loopt uit de radiator.

Nu kan je de radiator verwijderen. Til deze op uit zijn beugels en haal de verwarming weg. Nu kan je doen wat je van plan was om te doen. Een nieuwe radiator ophangen, verven, behangen of wat dan ook.

Lees ook: Hoe Radiator Afdoppen, Ook Van Flexibele Leiding!

Deze manier van een radiator leeg laten lopen kan alleen als er een voetventiel aanwezig is en in vele huizen is dit niet het geval, zeker in oudere huizen ontbreekt het vaak aan een voetventiel per radiator. Dan is een andere methode nodig om de radiator leeg te laten lopen en deze wordt verderop in deze blog besproken.

Ook in flats waar blokverwarming is, is vaak geen voetventiel aanwezig en kan je niet zomaar een radiator leeg laten lopen. Overleg dan met de beheerder van de flat om problemen te voorkomen.

Mocht je trouwens problemen hebben met je radiatoren, worden ze niet helemaal warm, dan raad ik je aan onderstaande video te bekijken. Er zijn vele dingen die je zelf kunt doen, voordat je er een vakman bijhaalt.

Oudere Radiator Leeg Laten Lopen (Zonder Voetventiel)

Vele oudere huizen hebben geen voetventiel en zo wordt het lastiger om de radiator leeg te laten lopen. De afvoerleiding kan niet afgesloten worden en bij deze systemen moet per verdieping alle het water uit alle radiatoren van die verdieping en bovenliggende verdiepingen afgetapt worden.

Bijvoorbeeld, wil je op de tweede verdieping een radiator vervangen of verwijderen, dan zul je al het water van de derde en tweede verdieping uit het systeem moeten laten lopen. Hoe komt dat?

Bij deze systemen is er per verdieping een aftappunt aanwezig. Een van de radiatoren op die verdieping heeft aan de onderkant een aftappunt. Dit aftappunt gebruik je om het water uit het systeem te laten lopen. Je kunt hier een slag op aansluiten en deze zet je vast met een slangklem.

Heb je een heel oud leidingsysteem dan is er vaak maar één aftapkraan en die zit waarschijnlijk onderaan de radiator in de keuken. Dan zul je het hele CV-systeem leeg moeten laten lopen, helaas!

Lees ook: Verwarmingsbuizen Verven, Met Welke Verf Kan Dat ?

Hoe pak je dit aan? Je gaat als volgt aan de slag:

 1. Zet de CV-ketel uit, haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Sluit de slang voor het aftappen aan op het aftappunt en bevestig deze met een slangklem.
 3. Leg de slang buiten neer.
 4. Zorg dat je voldoende oude theedoeken hebt, mocht het eventueel gaan lekken.
 5. Draai de aftapkraan open. Er zal nu water uit de slang komen en dit stop ook weer, want er kan geen lucht in het systeem.
 6. Vervolgens moet op alle radiatoren van de betreffende verdieping en bovenliggende verdiepingen het ontluchtingsventiel open gedraaid worden. Ook de ontluchting op de CV-ketel moet opengedraaid worden.
 7. Als het water niet meer uit de slang komt dan is het water uit de radiatoren gelopen en kan je beginnen met de demontage.

Dit is de manier om de radiator leeg te laten lopen wanneer er geen voetventiel aanwezig is. Je kunt nu overwegen om voetventielen aan te schaffen en deze op de afvoerleiding van elke radiator aan te sluiten. Mocht het nog een keer voorkomen dat je een radiator wilt verwijderen dan hoef je alleen maar de aanvoer en afvoerleiding af te sluiten zoals bovenstaand is omschreven.

Deze ventielen zijn te koop in elke bouwmarkt en bol.com heeft vele voetventielen zoals rechte, haakse, met knelfitting en in alle gangbare maten. En in alle prijsklasse van € 15,00 tot design ventielen van € 88,00.

Het installeren kan je zelf doen, maar je kunt hier ook een installateur voor inhuren.

Lees ook: Verwarmingsbuizen Wegwerken Doe Je Zo!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs