Hoe Radiator Afdoppen, Ook Van Flexibele Leiding!

radiator afdoppen

Als je een radiator hebt verwijderd dan blijf je met leidingen zitten die je moet afsluiten, ook wel afdoppen genoemd. Als de leidingen zijn afgedopt dan kan het hele CV-systeem weer onder druk worden gebracht. En als het goed is gedaan heb je geen lekkage. Maar hoe doe je dat het een radiator afdoppen of een CV-leiding afdoppen.

Het afdoppen van een radiator of CV-leiding gebeurt meestal met een knelverbinding. Dit is een dop die door een moer op de pijp wordt gekneld en de leiding afsluit. Je kunt het ook doen door middel van solderen. Flexibele leidingen sluit je af door een dop op het verbindingsstuk te bevestigen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een radiator kan afdoppen. Er wordt altijd gesproken over afdoppen van een radiator, maar de radiator wordt nooit afgedopt, het is altijd de CV-leiding die wordt afgedopt! Er zijn verschillende manier om een CV-leiding af te doppen. Welke dat zijn en hoe je het aanpakt, wordt in deze blog besproken. Lees dus snel verder.

Hoe CV-leiding Afdoppen?

Als je een radiator wilt vervangen of verwijderen dan blijf je altijd met leidingen zitten die afgesloten moeten worden. Ook als je de radiator tijdelijk weghaalt, moeten de leidingen afgedopt worden. Als de leidingen afgedopt zijn, dan kan het CV-systeem weer op druk worden gebracht. Het afdoppen van een radiator kan op twee manieren, namelijk:

  • Met een knelkoppeling
  • Solderen, alleen bij een koperen leiding.

Dit zijn oplossingen voor vast leidingen, voor flexibele leidingen zijn er andere oplossingen, welke weer afhankelijk zijn van het gekozen systeem. Dit wordt verder op in de blog besproken.

Radiator Afdoppen Met Knelkoppeling

Een knelkoppeling is een hele makkelijke afsluiting waar je alleen twee bahco’s voor nodig hebt. Het bestaat uit een moer, knelring en een afsluitdop, zie onderstaande foto.

radiator afdoppen met knelkoppeling
Knelkoppeling

Als je de radiator leeg hebt laten lopen en van de beugels hebt afgehaald, blijf je met twee leidingen zitten die afgesloten moeten worden. Hoe gaat dit in zijn werk met een knelkoppeling? Je begint als volgt:

  1. De radiator is al verwijderd. Nog niet? Lees dan onze blog Radiator Leeg Laten Lopen En Verwijderen, Hoe Je Dat Slim?
  2. Als de radiator verwijderd is, zaag of snij je de leidingen zo laag mogelijk af, maar hou wel voldoende leiding over om de dop te monteren.
  3. Haal de bramen van de afgezaagde leiding weg, zowel aan de buitenzijde als de binnenkant. Dit kan je doen met een pijpontbramer, welke verkrijgbaar is bij o.a. bol.com. Deze ontbraamt de binnen- en buitenkant van de pijp.
  4. Schuif vervolgens de moer over de pijp en daarna het knelbusje.
  5. Gebruik teflontape en wikkel dit een paar keer om het schroefdraad van de afdopbout.
  6. Schuif het geheel goed in elkaar en draai de moer en bout aan. Gebruik hiervoor twee bahco’s.
  7. Doe hetzelfde met de andere leiding.

Als je klaar bent zet dan het systeem weer onder druk en controleer of het afdoppen goed is gegaan, er mag geen water meer uitkomen.

Als je op de begane grond de radiator verwijdert, heb je kans dan de leidingen via de kruipruimte lopen. Je kunt dan overwegen om de leidingen in de kruipruimte af te doppen. Trek de overgebleven stukjes leiding in de kruipruimte naar beneden. Zaag de leidingen af, ontbraam de leiding en monteer de afdekdop.

Onderstaand een video over het afdoppen van een waterleiding, maar het afdoppen van een radiator is precies gelijk. Je kunt onderstaande instructies ook opvolgen.

Radiator Afdoppen Door Solderen

Solderen van koperen leidingen was jaren geleden heel gewoon. Vandaag de dag zijn er andere systemen die beter en slimmer werken. Neemt niet weg dat je een koperen Cv-leiding ook kunt afdoppen door middel van solderen.

Hiervoor heb je een brander, soldeer en een koperen afdekkap nodig. Je maakt de leiding warm met de brander en brengt hier de dop op aan, vervolgens breng je soldeer aan dan je laat smelten en dicht de verbinding af.

Flexibele CV-leiding Afdoppen

Ook flexibele leidingen kunnen afgedopt worden met een knelsysteem zoals bovenstaand is omschreven, maar vaak is een dop al genoeg.

Er zijn verschillende flexibele CV-leidingsystemen die elk weer hun eigen afdop hebben.

Radiator Afdoppen dop

Als je de radiator weg genomen hebt blijven de leidingen achter. Op deze leidingen zit een montage stuk, meestal met binnendraad. Nu kan je in de bouwmarkt een afdekdop kopen in de juiste maatvoering die je zo op de binnendraad kunt monteren en de leiding is afgedopt. Breng voor de zekerheid teflon tape aan op het schroefdraad. Zo weet je zeker dat alles is afgesloten.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs