10 x Verwarmingsbuizen Wegwerken Op Een Simpele Manier!

verwarmingsbuizen wegwerken

Verwarmingsbuizen, we hebben ze nu eenmaal nodig om het huis te verwarmen, maar het liefst zien we de buizen niet. In nieuwe bouw huizen worden de verwarmingsleidingen al weggewerkt in de vloer. Het zijn slangen die in de vloer worden gelegd. In bestaande huizen is het lastiger. Maar hoe kan je dan verwarmingsbuizen wegwerken?

Verwarmingsbuizen wegwerken. Dit kan je doen door het maken van een koof van hout of zetwerk. Daarnaast kan je sleuven maken in de muur of vloer waar je de buizen in positioneert en daarna weer dichtmaken met stucwerk. Je kunt ze ook achter plinten wegwerken of een kleine koof op de vloer maken.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je verwarmingsbuizen kunt wegwerken. Nou ja, uitgelegd, het zijn meer de ideeën en mogelijkheden om de verwarmingsbuizen weg te werken. Onderstaande worden de methode toegelicht en uitgebreid besproken zodat jij een juiste keuze kunt maken om de verwarmingsbuizen weg te werken.

Verwarmingsbuizen Bekleden

Er zijn heel veel manieren om verwarmingsbuizen te bekleden, maar het wegwerken vraagt wel even wat aandacht en tijd.

Het bekleden kan je doen door zetwerk, het maken van een koof, het wegwerken van de verwarmingsbuizen of de buizen versieren.

Ja, er zijn vele manieren en deze gaan we in deze blog toelichten zodat jij een goede keuze kunt maken. De ene keuze is een dure oplossing, de ander weer goedkoop. De ene oplossing is een echte klus en de andere is eenvoudig schilderwerk. Kortom, jij kan straks kiezen welke manier je wilt toepassen zodat je de verwarmingsbuizen kunt wegwerken.

Verwarmingsbuizen Wegwerken Met Een Koof

Verwarmingsbuizen die zichtbaar zijn in een woonkamer kan je wegwerken door het maken van een koof. Een koof is een U-vormige constructie waarachter de buizen lopen. De koof kan afgewerkt worden met dezelfde muurbekleding als wat er op de muur zit. Zo val de koof minder op.

Als je een koof maakt dan moeten de verwarmingsbuizen wel geïsoleerd worden, anders gaat er heel veel energie zitten in het verwarmen van de koof en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het isoleren van de leidingen kan je doen door eenvoudige buisisolatie om de leidingen te bevestigen. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog over het isoleren van waterleidingen, vol met praktische tips. Het isoleren van de verwarmingsbuizen is identiek.

Een koof kan je op verschillende manieren maken, van een grote koven tot een kleine koof waar de buizen net achter passen. Dit doe je met hout of met zetwerk.

Koof van Hout

Als je aan een koof denkt dan denk je al snel aan rachelwerk op de muur of brede palen met montagekit bevestigt tegen de muur. Met montagekit kan je het framewerk/rachelwerk aan de muur bevestigen waarna je het afdekt met underlayment platen, MDF, gipsplaat of multiplex. Zo maak je eenvoudig een ombouw voor de verwarmingsbuizen.

Deze platen schroef je vast op het frame of op de brede balken. Als er lekkage is dan kan je deze platen weer losschroeven en hoef je niet de hele koof te slopen. Als de platen bevestigd zijn met montagekit en je moet in de koof zijn dan zal je het moeten slopen.

Aangezien de leidingen dicht tegen de muur aan lopen hoeft de koof dus niet heel breed te worden. Hoe kleiner je de ombouw maakt hoe minder de koof opvalt.

De koof kan je nu afwerken door het te behangen, schilderen of af te werken in de stijl van de muur.

Koof van Zetwerk

Als de buizen in de hoek van een muur zitten kan je ook overwegen om de verwarmingsbuizen weg te werken door middel van zetwerk. Zetwerk is een profiel van aluminium, kunststof of staal, je kent ze vast wel bijvoorbeeld een hoekprofiel of een U-profiel.

verwarmingsbuizen wegwerken
U-profiel voor wegwerken verwarmingsbuizen

Deze profielen zijn in de bouwmarkt te koop en zij heel geschikt voor het wegwerken van de buizen. Zo kan je U-profielen gebruiken of als de buizen helemaal in de hoek zitten en hoekprofiel. Met een simpel balkje tegen de muur kan je deze aluminium of kunststof profielen eenvoudig monteren en zo is de buis makkelijk weggewerkt.

Het enige nadeel van deze methode is dat je de montageschroefjes altijd blijft zien, deze kan je niet wegwerken.

Verwarmingsbuizen Wegwerken Achter Plinten

Als de buizen boven de vloer liggen en deze lopen naar een andere kamer dan kan een plinten gebruiken.

Er zijn hoge, hole plinten te koop waarachter je verwarmingsbuizen kan verbergen. Dit zijn complete sets inclusief een montagesysteem.

Een andere mogelijkheid is, als deze plinten geen optie zijn voor jou om een kleine koof te maken. De koof loopt dan niet van boven naar beneden, zoals bovenstaand is omschreven maar de koof ligt op de grond. Het principe blijft echter gelijk; raggelwerk met afdekplaten. Isoleer wel de leidingen voordat je de koof dicht maakt.

Wegwerken Door Te Verven

De laatste methode die ik wil benoemen is niet wegwerken maar minder zichtbaar maken.

Minder zichtbaar maken kan je doen door de leidingen te schilderen. Er is radiatorverf te koop in verschillende kleuren en door de verwarmingsbuizen te verven in de kleur van de muur vallen ze minder op.

  • Als de buizen geverfd zijn:
    Zet de verwarming uit en ontvet de verwarmingsbuizen. Schuur de buizen met een fijne korrel 180-220. Maak krassen maar schuur niet te hard anders kom je op blank metaal. Maak de buizen stofvrij en verf de buizen met een ronde kwast.
  • Als de buizen van blank metaal zijn:
    Maak de buizen dan eerst vetvrij en breng dan eerst een metaalprimer aan voordat je begint met de radiatorverf.

Dit zijn alle methode en ik hoop dat je een weloverwogen keuze kunt maken voor het wegwerken van de verwarmingsbuizen.

Lees ook: Verwarmingsbuizen Verven, Met Welke Verf Kan Dat?

Benadruk De Verwarmingsbuizen, Laat ze zien!

Als je wilt dat iets niet opvalt dan denken we meestal dat je het moet verstoppen. Je kunt ook het tegenovergestelde doen en dat is benadrukken.

Verf de buizen bijvoorbeeld in een afwijkende kleur en laat zien dat er buizen langs de muur lopen. Dit is helemaal nog niet zo gek, omdat de verwarmingsbuizen een onderdeel van het huis zijn, dus waarom niet laten zien.

Denk er maar eens over na, het is nog niet zo een gek idee.

Hang Er Een Gordijn Voor!

Je kan er ook een decoratief gordijn voor hangen. Dit wordt vaak gedaan als de verwarmingsleidingen in een hoek zitten. Dan is dit een hele goed en simpele oplossing.

Maar ook midden op een muur kan je een decoratief gordijn of vitrage ophangen om de verwarmingsbuizen weg te werken.

Verwarmingsbuizen Wegwerken In De Muur

Als je de verwarmingsbuizen (opnieuw) gaat aanleggen dan kan je voor een meer definitievere oplossing kiezen, namelijk het wegwerken in de muur.

verwarmingsbuizen wegwerken
Sleuven kan je uithakken of frezen

Door het maken van sleuven in de muur heb je de mogelijkheid om de verwarmingsbuizen dusdanig te plaatsen zodat ze in de muur vallen. De sleuven maak je weer dicht met stucwerk en zo is er niets meer van de verwarmingsbuizen te zien.

Plaats de gehele buis of slang in een sleuf zonder koppelingen. Koppelingen kunnen gaan lekken en een lekkende koppeling in de muur, dat wil je niet. Je zult dan de muur op de plaats van de koppeling open moeten hakken. Dus alleen hele lengtes buis of slang in de sleuf plaatsen en hou de koppelingen erbuiten.

Je moet wel nauwkeurig werken als je de buizen gaat buigen zodat ze in de sleuven passen. Ze mogen niet met spanning in de sleuf geplaatst worden, anders kunnen ze door uitzetten en krimpen uit de muur komen zetten. De buizen moeten makkelijk en losjes in de sleuven geplaatst worden, zonder spanning.
Vandaag de dag worden voor dit werk slangen gebruikt, rode en blauwe slangen. Deze kunnen makkelijk buigen en zitten dus zonder spanning in de muur.

Als de buizen geplaatst zijn kan je de sleuven dichtmaken met stucwerk. Laat dit stucwerk goed drogen voordat je de verwarming aanzet, anders droogt het stucwerk te snel en gaat het scheuren.

Lees ook: Sleuven Dichtsmeren Van Vloerverwarming Of Muur?

Verwarmingsbuizen Wegwerken In De Vloer

Net zoals in de muur kan je de verwarmingsbuizen ook wegwerken in de vloer. Ook nu maak je sleuven met een freesmachine of met een klophamer.

Teken eerst op de vloer af waar de buizen/slangen moeten gaan lopen en hak of frees de sleuven dan uit. Leg nu hele lengtes buis/slang in de sleuven zonder koppelingen. Koppelingen kunnen gaan lekken en die hou je dan ook buiten de sleuven.

verwarmingsbuizen wegwerken
Weggewerkt in de vloer

Na het leggen van de buizen/slangen maak je de sleuven dicht met cement of betonmortel. Laat dit goed drogen voordat je de verwarming aanzet want anders gaat het cement scheuren.

Dit is in hoe je de verwarmingsbuizen weg kan werken in de vloer. Het is simpel beschreven, maar heel veel werk.

Lees ook: Radiator Leeg Laten Lopen, Hoe Doe Je Dat Slim?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs