Verwarmingsbuizen Verven, Met Welke Verf Kan Dat ?

verwarmingsbuizen verven

Verwarmingsbuizen zijn nodig om onze buizen te verwarmen. Echter, soms lopen de buizen door de kamers heen en dat is niet zo een fraai gezicht. Je kunt heel wat doen om de buizen te verbergen, maar er is ook een andere manier om de buizen minder te laten opvallen en dat is verven. Hoe kan je verwarmingsbuizen verven?

Verwarmingsbuizen verven. De buizen eerst ontvetten met ammoniak. Daarna licht opschuren met korrel 180-220. Dan stofvrij maken en 1e laag metaalprimer aanbrengen. Vervolgens 2e laag primer, schuren en twee keer laklaag aanbrengen met ronde kwast.

Dit is in het kort uitgelegd hoe het werkt. In deze blog gaan we je vertellen hoe je de buizen kunt verven en wat voor materialen je nodig hebt. Ben je nog aan het overwegen wat je wilt doen en is verven een optie, lees dan ook onze blog over het wegwerken van verwarmingsbuizen. Misschien is een van deze methode een optie voor je!

Verwarmingsbuizen Schilderen

Verwarmingsbuizen kunnen heel goed geschilderd worden. Het zijn stalen buizen die, als de verwarming uit staat geverfd kunnen worden.

De verwarming moet uitstaan, anders droogt de verf te snel en zal deze strepen vertonen. Daarnaast is het voor jou ook niet prettig als de buizen warm zijn. Je kunt jezelf eraan verbranden. Zet de verwarming minimaal 1 dag van tevoren uit zodat deze goed kan afkoelen.

Waarmee Verwarmingsbuizen Verven?

Voor het verven van de verwarmingsbuizen kan je gebruikmaken van radiatorverf. Dit is verf die tegen hoge temperaturen kan tot wel 800 graden. Dat zal je verwarming nooit halen, maar het is wel de beste verf voor de verwarmingsbuizen. Deze verf zal ook niet gaan scheuren vanwege temperatuurwisselingen.

Gewone verf op waterbasis (alkyd) is bestand tot maximaal 100 graden en ruim voldoende voor de temperatuur van de verwarming die gemiddeld 80 graden is. Echter kan deze verf wel scheuren onder wisseling van temperatuur en deze verf kan ook verkleuren.
Het verkleuren van verf zal niet zo een probleem zijn als je een donkere kleur wilt gebruiken, maar wit bijvoorbeeld zal door de temperatuur van 80 graden verkleuren naar geel.

Een rede om gewone verf te gebruiken is het prijsverschil. Radiatorverf is aanzienlijk duurder dan alkydverf. Dus prijs kan zeker een overweging zijn.

Kan Je Verwarmingsbuizen Verven Met Muurverf?

De verwarmingsbuizen zijn ook te verven met muurverf. Muurverf is van zichzelf mat van kleur en de buizen worden dus ook mat van kleur.

Volg bovenstaande instructies en breng minimaal twee lagen muurverf aan. De muurverf is wel kwetsbaarder dan radiatorverf of alkydverf, er kunnen makkelijker krassen op komen.

Lees ook: Isolatie Achter Radiator En Vastmaken Met Tape Of…

Hoe Verwarmingsbuizen Verven?

Alles gekocht en staat de verwarming uit, dan kan je beginnen met schilderen. Dit gaat als volgt:

 1. Maak de verwarmingsbuizen schoon en ontvet ze met ammoniak.
 2. Schuur de buizen met een schuurpapiertje met korrel 180-220. Als de buizen al een keer geverfd zijn schuur dan niet te hard. Je hoeft de buizen niet te schuren totdat je op blank staal zit.
 3. Maak de buizen stofvrij en ontvet de buizen nogmaals met ammoniak.
 4. Zijn de buizen van blank staal dan moet je een metaalprimer gebruiken zodat de verf straks goed kan hechten. Metaalprimers zijn te koop in de bouwmarkt, maar ook bij Bol.com. Hier kan je ook metaalprimers vinden in een spuitbus. Lees goed de instructies op de verpakking.
  Buizen die al geverfd zijn kan je een laag primer geven, maar het hoeft niet!
 5. Na het primeren zal je de buizen weer licht moet schuren en wederom stofvrij moeten maken.
 6. Als de primer goed gedroogd is kan je beginnen met de laklaag. Gebruik hiervoor een ronde of platte kwast en breng de eerst laklaag aan.
 7. Laat de lak drogen volgens de werkinstructies. Na het drogen licht opschuren en weer stofvrij maken.
 8. Dan de laatste laklaag aanbrengen en deze goed laten drogen.
verwarmingsbuizen verven

Dit is de manier om ervoor te zorgen dat je mooi geverfde verwarmingsbuizen krijgt.

Laat de verwarming minimaal 1 dag uit, 2 dagen is beter. Zo kan de verf rustig drogen zonder te scheuren.

De eerste keer als je de verwarming aanzet kan het behoorlijk gaan stinken. De oplosmiddelen uit de verf verdampen en dat is geen prettig luchtje, dus zorg voor voldoende ventilatie.

Lees ook: Radiator Leeg Laten Lopen, Hoe Doe Je Dat Slim?

Kan Je Warme Verwarmingsbuizen Verven?

Natuurlijk kan je warme verwarmingsbuizen verven, het is alleen niet aan te raden om de volgende redenen:

 1. Het is voor jezelf heel erg lastig werken als de verwarmingsbuizen heet zijn. Een Cv-ketel levert water af van 70-80 graden Celsius. Je kunt jezelf zo aan de verwarmingsbuizen verbranden.
 2. De verf op de kwast zal door de warmte opdrogen waardoor je kwast of eigenlijk de haren van de kwast aan flexibiliteit verliezen en de kwast niet goed meer verft.
 3. De verf op de verwarmingsbuizen droogt heel snel en zal strepen vertonen door het snelle drogen. De verf kan niet rustig en mooi uitvloeien.

Als je geen problemen hebt met bovenstaande opmerkingen kan je de warme verwarmingsbuizen verven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs