Isolatie Achter Radiator Bevestigen Met Tape Of Magneetjes!

Wanneer de radiator ons huis heerlijk verwarmd, moeten we achteraf de rekening betalen. Hoe fijn zou het zijn wanneer je zelf de rekening omlaag kunt brengen op de meest simpele manier als isolatie achter de radiator! Ik zeg ‘doen’! Het scheelt enorm in jouw portemonnee en de klus is echt zo geklaard. Weet even welk materiaal je nodig hebt en hoe je isolatie achter de radiator kunt plaatsen. De vraag waarmee je kunt isoleren achter de radiator, komt ook aan bod. Maar nu eerst:

Isoleren achter de radiator: Knip de folie zo groot, dat het precies tussen de verwarmingsbeugels past. Plak tape op de folie aan de bovenkant en laat een randje tape over, die je vastplakt aan de verwarming. Doe de folie tussen de muur en de verwarming en plakfolie bovenaan vast. Plak met tape de onderkant vast.

In de uitgebreide beschrijving komen de benodigdheden en de meerdere manieren van bevestigen ter sprake. Je kunt namelijk de muur achter de radiator met radiatorfolie beplakken, maar ook op de verwarming zelf.

Lees ook: 10 × Verwarmingsbuizen Wegwerken Op Een Simpele Manier!

Isolatiefolie Achter De Radiator Bevestigen Met Tape

Radiatorfolie is folie wat een zilverkleurige kant heeft en een witte kant of allebei de zijden zijn zilverkleurig. Deze folie is opgerold of opgevouwen bij aankoop. Door de folie uit te rollen kun je deze op de gewenste maat knippen. De zilverkleurige kant is de reflecterende kant. Deze zilverkleur weerkaats de warmte terug de ruimte in, die jij wilt verwarmen. Zo gaat er geen warmte verloren via de muur, die direct achter de verwarming zit. Lees bij de instructie welke kant op de verwarming komt, dit verschilt per merk.

Wanneer je radiatorfolie direct op de achterkant van de radiator bevestigd, kun je als volgt te werk gaan:

Benodigdheden:

 • De isolatie folie
 • Gebruiksaanwijzing
 • Meetlat
 • Pen
 • Schaar
 • Isolatie tape

Omdat er veel isolatiemateriaal in omloop is, kan het zijn dat de bevestiging anders is dan hier beschreven. Lees dus vooral de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de isolatie. Globaal heb ik hier beschreven hoe je isolatie kunt bevestigen aan de verwarming met tape.

Hoe ga je te werk:

 1. Meet de verwarming op tussen de beugels, waar de verwarming mee aan de muur bevestigd is.
 2. Meet de maat en teken deze af op het isolatie materiaal.
 3. Knip het isolatiemateriaal 2 cm smaller en korter, dan kun je deze makkelijker plaatsen tussen de beugels. De isolatiefolie is dan ook niet zichtbaar.
 4. Zorg ervoor dat de zilverkleur van de folie op de tafel ligt wanneer je tape gaat plaatsen.
 5. Aan de bovenkant van de folie ga je over de hele breedte tape aanbrengen. De tape breng je voor de helft aan op de folie en de andere helft plak je later op de verwarming.
 6. Pak de folie en doe deze tussen de verwarming. Tip: Pak de meetlat om jezelf een handje te helpen met het plaatsen van de folie tussen de verwarming en de muur. Duw de meetlat tussen de verwarming en de folie om deze naar beneden te begeleiden. Zo rolt de folie niet op.
 7. Plak de folie aan de achterkant van de radiator vast.
 8. Pak nu een reep van de tape en zet de onderkant van de folie vast aan de radiator. Dit kunnen kleine stukjes tape zijn aan de hoeken, bijvoorbeeld.

Wil je bekijken welke soorten isolatiematerialen er zijn om achter de radiator of muur te plakken, neem dat hier een kijkje!

isolatie achter radiator

Isolatiefolie Achter Radiator Bevestigen Met Magneetjes

Er zijn een aantal manieren om isolatie achter een Radiator te bevestigen. Dat ligt aan het merk. Bekijk vooral de gebruiksaanwijzing waarop staat hoe je de isolatie kan bevestigen achter de radiator. Lees ook welke kant op de radiator vastgezet moet worden.

Bij sommige merken kan het isolatiemateriaal met magneetjes aan de radiator worden vast gemaakt. Dan hoef je niet te plakken en kun je de folie makkelijk verwijderen. Ga volgens bovenstaand instructie te werk, maar gebruik dan geen tape, maar magneetjes.

Isolatie Op De muur Achter De Radiator Bevestigen

Je kunt isolatiemateriaal op de muur achter de verwarming bevestigen. Het nadeel kan zijn dat je de folie sneller ziet. Knip de folie dan ook altijd een stukje kleiner dan de verwarming. Dan valt het isolatiemateriaal niet zo op.

Waar let je op wanneer je isolatiemateriaal achter de radiator bevestigd, aan de muur:

 1. Knip de isolatie iets kleiner dan de radiator, dan zie je het minder.
 2. De zilveren kant van het isolatiemateriaal doe je aan de kant van de radiator (of lees welke kant erop moet. Dit is per merk verschillend).
 3. Wanneer je los tape koopt, moet deze hittebestendig zijn.
 4. Bevestig de tape aan de rand van de bovenkant over de breedte. Laat de helft van de tape boven het isolatiemateriaal uitsteken. Dit plak je op de muur achter de radiator.
 5. Zorg dat behang goed is bevestigd aan de muur voor je de isolatie erop plakt, anders valt het er weer met behang en al van af.
 6. Lees altijd de gebruiksaanwijzing. Elk merk heeft er zijn idee over, om hun isolatie te bevestigen aan de muur.
isolatie achter radiator

Zijn Er Nadelen Van Isolatiefolie Op De Muur?

Er zijn nadelen wanneer je op de muur isolatiefolie plakt, achter de verwarming.

 1. Warmte wordt niet direct opgevangen door de zilverfolie waardoor er (minimaal) warmte verloren gaat.
 2. Je ziet de folie zitten, tenzij je deze kleiner knipt dan de verwarming (en waardoor er minder warmte wordt weerkaatst, de ruimte in.

Echter, wanneer er geen folie, om wat voor reden dan ook, op de achterkant van de verwarming geplakt kan worden, zal folie op de muur achter de verwarming, zeker wel helpen om de energierekening, te verlagen. En dat geldt voor alle manieren die hier zijn beschreven.

Lees ook: Radiator Leeg Laten Lopen, Hoe Doe Je Dat Slim?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs