Mangohout Behandelen En Onderhouden Met Olie, Beits, Verf Of …

mangohout behandelen

Mangohout is afkomstig van de Mangoboom. Het is een hele harde houtsoort, enorm sterk en slijtvast. Vanwege deze eigenschappen wordt het vaak gebruikt voor het maken van meubels zoals kasten dressoirs en tafels. Het mangohout moet wel behandeld worden. Hoe doe je dat, mangohout behandelen?

Mangohout behandelen. Mangohout kan je behandelen met olie, boenwas, beits of een lak. Als je de nerven en kleur wilt behouden dan moet je transparante producten gebruiken. Je hebt alleen een vochtige doek nodig om mangohout te onderhouden en schoon te maken.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen en waarmee je het kunt doen om Mangohout te behandelen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan wat bovenstaand omschreven is. In deze blog behandelen we hoe en waarmee je mangohout kan behandelen om lang die mooie kleur te behouden of om het juiste een andere kleur te geven.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Hoe Mangohout Behandelen?

Mangohout heeft een bijzondere eigenschap, het hout heeft geen eenduidige kleur en dat kan soms lastig zijn. Elke mangoboom heeft een andere houtstructuur en andere kleur. Zo kan het voorkomen dat het ene meubelstuk licht van kleur is en het andere donkerder.

Het kan dus lastig zijn om matchende meubelstukken bij elkaar te krijgen vanwege het verschil in houtstructuur of vanwege kleurverschillen.

Als je dit niet wilt kan je overwegen om het ene meubelstuk van mangohout lichter te maken of het andere meubelstuk van mangohout donkerder te maken. Hoe je dit doet wordt onderstaand beschreven.

Maar eerst het behandelen van mangohout, dit kan met drie verschillende producten die het hout echt tot leven brengen en beschermen, namelijk:

 • In de olie zetten van mangohout
 • Mangohout transparant beitsen of in een kleurtje
 • Mangohout verven met blanke lak

Deze drie producten geven mangohout ook weer elk hun eigen ‘look and feel’. Dus overweeg goed wat voor uitstraling je wilt bereiken voordat je begint.

Weet je het nog niet zeker, maak dan een teststukje. Probeer het uit op een stuk mangohout wat niet in het zicht zit. Breng bijvoorbeeld de olie aan en wrijf dit uit. Staat het resultaat je aan dan kan je het hele meubelstuk in de olie zetten. Staat het je niet aan, dat kan je een andere afwerking kiezen.

Als je het hout onbehandeld laat let dan wel op met glazen en flessen drank of limonade. Wees ook voorzichtig met planten op de tafel of kast. Doordat het onbehandeld is kan vocht in het houttrekken en krijg je kringen. Die kringen trekken in het hout en zijn er moeilijk uit te krijgen. Met beitsen en verven kan je dit voorkomen, oliën kan dit echter niet voorkomen. De olie is wel in het hout getrokken maar de houtstructuur is open waardoor vocht alsnog in het mangohout kan trekken.

Mangohout Olie

Als je alle nerven wilt accentueren en de kleur wilt versterken dan kan je mangohout in de olie zetten. De olie kan ook een wax zijn. Het gaat erom dat er een vettige laag op het hout wordt aangebracht die het hout voed en weer tot leven brengt. Dit kan elke meubelolie of wax zijn. Kijk eens bij bol.com, daar staat een groot assortiment meubeloliën die geschikt zijn voor mangohout.

Voordat je de wax of olie aanbrengt kan je het licht opschuren met een hele fijne korrel schuurpapier, neem korrel 300 of hoger. Verwijder na het schuren de stof met een zachte doek of borstel.

Breng dan de olie of wax aan en volg de instructies op de verpakking. Laat het intrekken en wrijf het uit met een zachte doek.

Je zult gelijk merken dat het hout tot leven is gekomen.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Mangohout Beitsen

Een ander manier om mangohout te beschermen is om het te beitsen. Ik ga ervanuit dat je een transparante beits gebruikt om de kleuren tot leven te brengen. Natuurlijk kan je ook een kleurbeits gebruiken. Hiermee krijgt het mangohout een andere kleur terwijl je wel de nerven en de structuur van het hout blijft zien.

Beits trekt in de toplaag het hout en zorgt dat er geen vocht in het hout kan trekken. Hoe pak je dit aan?

 1. Ontvet het mangohout met ontvetter. Gebruik geen ammoniak want hierdoor kan het hout donker tot zwart worden.
 2. Schuur het meubelstuk licht op met schuurpapier, gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel van 300 of hoger.
 3. Verwijder het stof met een zachte doek of zachte borstel.
 4. Breng de beits aan conform de instructies op het blijk. Begin eerst met de randen en moeilijke bereikbare plaatsen. Ga dan verder met de grotere vakken. Gebruik een kleine roller en een ronde kwast.
 5. Laat het nu minimaal 24 drogen. Is het naar wens dan ben je klaar maar je kan ook nog een tweede laag aanbrengen.
 6. Voor het aanbrengen van de tweede laag ga je heel licht met een schuurpapiertje over het hout. Je schuur het bijna niet maar je schuurt wel de opstaande houtvezels weg die door de eerste laag beits omhoog zijn gekomen. Nu krijg je een heel glad oppervlak, dit kan je voelen met je hand.
 7. Verwijder het stof en breng de tweede laag aan.

Met beitsen geef je het mangohout weer een hele andere uitstraling. Het ligt er maar aan wat voor stijl je wilt creëren!

Mangohout Verven Met Blanke Lak

Blanke lak aanbrengen is een laag op het hout aanbrengen die geen vocht en vuil doorlaat. Je kunt je meubelstuk ook met gewone verf verven en een kleur geven. De nerven en de structuur van het hout zullen dan verdwijnen en niet meer zichtbaar zijn. Met transparante lak blijft alles zichtbaar en wordt het hout alleen afgesloten.

 • Ontvet het mangohout met ontvetter. Gebruik geen ammoniak want hierdoor kan het hout donker tot zwart worden.
 • Schuur het meubelstuk licht op met schuurpapier, gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel van 300 of hoger.
 • Verwijder het stof met een zachte doek of zachte borstel.
 • Breng de transparante lak aan conform de verwerkingsinstructies op de verpakking. Gebruik een kleine roller en een ronde kwast en begin eerst met de moeilijke plekken en de randen van je meubelstuk.
 • Als je klaar bent met lakken laat je het 24 uur drogen.
 • Als het er voor jou mooi uitziet ben je nu klaar of misschien wil je nog een tweede laklaag aanbrengen.
 • Voor het aanbrengen van de tweede laag ga je heel licht met een schuurpapiertje over het hout. Je schuur het bijna niet maar je schuurt wel de opstaande houtvezels weg die door de eerste laklaag omhoog zijn gekomen. Nu krijg je een heel glad oppervlak.
 • Herhaal het hele proces van lakken nog een keer en laat weer drogen.

Ga je het mangohout verven met een kleur, dan zal je het hout eerst moeten gronden met grondverf. Zo hecht de verf beter. Waarom je eerst moet gronden kan je lezen in onze blog ‘Wat is grondverf‘, vol praktische informatie.

Dit is de laatste manier van behandelen, en hoe kan je het mangohout goed onderhouden?

Hoe Mangohout Onderhouden

Het onderhouden van mangohout is niet moeilijk en je hebt niks extra’s nodig. Let op dat je alleen niet te veel water gebruikt een vochtige zachte doek is al voldoende om het mangohout te behandelen. Schoonmaakmiddelen hoef je niet te gebruiken, alleen lauw water en een vochtige doek.

mangohout behandelen
Andere structuren mangohout

Maak het object schoon met een zachte doek en lauw water en droog het vervolgens af met een andere zachte doek. Dit is al voldoende om het mangohout schoon te maken.

Je hebt geen speciale reinigingsmiddelen nodig, gewoon een vochtige doek is voldoende.

Mangohout Donker Maken

Het hout van mango kan verschillende structuren hebben en verschillende kleuren. Niet elk meubelstuk van mangohout heeft dezelfde ‘look and feel’. Als je de stukken wilt matchen met elkaar dan zal je de ene donkerder moeten maken of de andere lichter. Hoe gaat dit in zijn werk en waar doe je dat mee?

Wat nu heel belangrijk is, is dat je eerst een teststuk maak om te kijken hoe het uitpakt. Gebruik hiervoor een stukje van je object wat niet in het zicht staat. Denk aan de onderkant van het tafelblad, achterkant van de kast of de achterkant van een lade. Maak dit donkerder en beoordeel of dit het resultaat is wat je wenst. Tevreden? Dan kan je nu het hele meubelstuk donkerder maken. Niet tevreden? Dan zal je een ander product moeten gebruiken om het donkerder te maken.

De producten die je kunt gebruiken zijn een donkere beits, donkere olie of een donker gekleurde lak. Hoe je deze aanbrengt staat bovenstaand omschreven.

Lees ook: Acaciahout Buiten, De Nadelen En De Voordelen!

Mangohout Lichter Maken

Voor het lichter maken van mangohout kan je producten gebruiken die lichter van kleur zijn. Denk hierbij aan een licht gekleurde beits of lak. Of gebruik hele lichte olie of wax.

Ook nu maak je eerst weer een proefstukje op een stuk van je meubel wat niet in het zicht staat. Breng de olie, beits of lak aan en bepaal of jezelf tevreden bent met het resultaat. Zo ja, dan kan het het hele object behandelen. Zo niet, dan moet je een ander product proberen.

Dit is alle informatie over het behandelen en onderhouden van mangohout.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs