Grenenhout Buiten, De Nadelen En De Voordelen!

Grenenhout buiten

Hout is een natuurproduct en gebruiken we buiten om hekken, schuttingen, tuinhuisjes, vlonders en nog veel meer van te maken. Er zijn vele houtsoorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen en hun eigen uitstraling. Een van de houtsoorten is grenenhout. Kan je grenenhout buiten gebruiken?

Grenenhout Buiten? Ja, geïmpregneerd (groen) en blank grenenhout kan je buiten gebruiken. Door grenenhout te behandelen wordt de levensduur verlengt van 5 jaar naar een jaar of 10. Je kunt het hout oliën, beitsen of verven. Verven garandeert de langste levensduur.

Dit is een korte samenvatting van het gebruik van grenenhout buiten. Er is nog veel meer over te vertellen dan wat in het kort is beschreven. In deze blog wordt alles (nou ja, alles) besproken van grenenhout voor het gebruik buiten. Van de levensduur tot het behandelen van grenenhout.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Kan Grenenhout Buiten Gebruikt Worden?

Grenenhout is een naaldhout soort, net zoals vurenhout. Grenen is afkomstig van de grove pijn ook wel Pinus sylvestris genoemd en komt voornamelijk voor in het Noordelijk halfrond.

Ook grenenhout wordt heel vaak toegepast, voornamelijk als meubelhout en voor tuinhout. Het is een makkelijk te verwerken houtsoort en de nerven van het hout zijn vlammend. Het heeft een geelachtige kleur.

Aangezien ik al geschreven heb dat het hout ook voor tuinhout gebruikt wordt kan je de conclusie trekken dat grenenhout buiten gebruikt kan worden. Let wel op, er zijn verschillende soorten grenenhout.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Verschillende Soorten Grenenhout Voor Buiten

Er zijn twee soorten grenen hout die buiten gebruikt kunnen worden, deze zijn:

  1. Onbehandeld grenen
    Dit is het gele grenenhout. Het is constructie hout en hiermee kan je plantenbakken of tuinmeubelen maken. Je kunt dit hout onbehandeld laten of je kunt het behandelen waardoor de levensduur langer wordt.
  2. Geïmpregneerd grenenhout
    Dit is het groen hout en wordt vaak gebruikt voor het maken van schuttingen, tuinpalen en dergelijke. Omdat het geïmpregneerd is hoef je het niet meer te behandelen.

Onderstaand nog een korte toelichting.

Onbehandeld Grenenhout Voor Buiten

Onbehandeld grenen is blank grenenhout. Het wordt geleverd in planken of palen. Hiermee kan je vele tunnelelementen maken zoals plantenbakken maar ook tuinhuisjes of een overkapping.

Het hout laat zich makkelijk bewerken zoals boren en zagen en is goed te monteren.

Levensduur Onbehandeld Grenenhout Voor Buiten

De levensduur van onbehandeld grenenhout is 5-10 jaar maximaal. Het is een zachte houtsoort welke onderin vloed van het weer heel snel aan kwaliteit inlevert.
De levensduur van onbehandeld grenen kan je verlengen door het te behandelen, bijvoorbeeld verven of beitsen. Hiermee wordt de levensduur verlengt met 5-8 jaar.

Geïmpregneerd Grenenhout Voor Buiten

Dit grenenhout is onder hoge druk behandeld met een impregneermiddel waardoor het uitstekend bestand is tegen zon, regen en vorst. De kleur van het hout is niet meer gelig maar groenig, dit komt door het impregneermiddel.

Dit hout komt je in tuincentra en bouwmarkten tegen in de vorm van tuinpalen en schuttingen. En planken om borders of plantenbakken mee te maken.

Levensduur Geïmpregneerd Grenenhout Voor Buiten

Geïmpregneerd grenenhout heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar. Door het impregneren is het beter bestand tegen de weersinvloeden en micromechanisme die het hout aantasten en de kwaliteit verminderen.

Lees ook: Kun Je Geïmpregneerd Hout Beitsen En Hoe Doe Je Dat?

Hoe Grenenhout Vergrijzen?

Wanneer je grenenhout buiten gebruikt, dan is het blootgesteld aan de weersomstandigheden. Regen en vorst hebben zo zijn invloed op het hout maar ook het zonlicht en dan voornamelijk Uv-licht.

Onder invloed van Uv-licht zal grenenhout buiten vergrijzen. Dit proces kan redelijk snel gaan want na 1 jaar buiten zal je al een duidelijk kleurverschil zien.

Er zijn echter ook andere methode om het grenenhout te vergrijzen.

Zo kan je een grijze transparante buitenbeits gebruiken. Door de transparantheid van de beits zal je de nerven blijven zien, terwijl het hout een grijze kleur krijgt. Als je het nog ouder wilt laten lijken kan je na te beitsen het hout op sommige plekken licht schuren. Dan krijg je ‘verweerde’ plekken op het hout waardoor het grenenhout oud lijkt.

Wat je ook kunt doen is grenenhout vergrijzen met azijn en staalwol. Hoe dit in zijn werk gaat kan je lezen in onze blog over ‘Douglashout vergrijzen‘. Het vergrijzen blijft gelijk, onafhankelijk van het type hout.

In het kort komt het hier op neer; Vul een pot met azijn en trek een grote hoeveelheid staalwol uit elkaar en stop dit in de pot met azijn. Doe de deksel op de pot en laat het zo minimaal een week staan. Het staalwol lost nu op in het azijn, en als je dit aanbrengt op het hout wordt het grijs.

Voordat je alle plakken gelijk hiermee gaat behandelen maak je eerst een proefstukje om te kijken of je het gewenste resultaat krijgt.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Grenenhout Voor Buiten Beitsen

Geïmpregneerd of blank grenen kan je beitsen als het grenenhout buiten gebruikt wordt.

Weet je nog niet wat voor beits je wilt gebruiken, kijk dan op Bol.com daar staat een uitgebreide selectie aan beitsen omschreven. Er is beits op terpentinebasis en op waterbasis verkrijgbaar, beide kan je gebruiken.

Je kunt een blanke/transparante middel gebruiken om grenenhout beitsen, zo blijft de originele kleur behouden, maar je kunt ook een gekleurde beits gebruiken.

Wat zijn de stappen die je kunt nemen om grenenhout te beitsen?

  • De omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond om de tegels te beschermen tegen druppelen. Het is haast niet te doen om dit later te verwijderen. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding krijg je het er (bijna) niet meer uit.
  • Is het nieuw hout dan zul je het hout eerst goed schoon moeten maken en ontvetten. Is het ouder hout dan zul je dit moeten reinigen en de grijze was moeten verwijderen met hout ontgrijzer voordat je verder gaat.
  • Ontvet grenenhout altijd voor je ergens anders mee gaat beginnen. Vet en stoffen die in het hout zitten kunnen vlekken veroorzaken na het beitsen. Het kan zijn dat de beits niet goed wordt opgenomen door het hout omdat er een laagje vet op zit. Laat het vervolgens goed drogen.
  • Doe dit alles op een dag dan de zon niet schijnt. Een dag met wolken is perfect om aan de slag te gaan.
  • Voor je begint met beitsen kan je het hout een beetje opschuren of in ieder geval de plekken die heel ruw en/of beschadigd zijn. Maak het daarna goed stofvrij met een zachte borstel.
  • Begin met het behandelen van de randen en de naden. Dit doe je het beste met een ronde kwast. Vul de naden goed op. Daarna kan je met de vlakke delen aan de slag. Ook hiervoor kan je een kwast gebruiken, maar een roller werkt ook prima. Lees echter de instructies op de verpakking en gebruik het gereedschap wat geadviseerd wordt. Dit kan per leverancier verschillen.
  • Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak de plank/schuttingdeel in één keer af. Dus stop niet halverwege.
  • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits/impregneermiddel hoe dieper de kleur wordt.

Dit is hoe je het grenenhout kan beitsen, de levensduur kan verlengen en eventueel een andere kleur kan geven.

Lees ook: Kan Vurenhout Buiten Gebruikt Worden, Wat Zijn De Mogelijkheden?

Grenenhout Voor Buiten Verven

Het grenenhout kan je natuurlijk ook verven; geïmpregneerd of gewoon blank grenenhout.

Verven dekt het hout helemaal af waardoor het een optimale bescherming geeft (van weerstinvloeden) aan het hout. Echter wordt verven buiten minder vaak toegepast, omdat de meeste mensen graag de nerven willen blijven zien.

Aangezien verf dekkend is zullen de nerven verdwijnen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs