Gevels zijn er in allerlei soorten. Van hout, beton, stalen gevelplaten tot baksteen. Daarnaast kan je gevels ook stucen, en dan van een mooie afwerking voorzien, of gewoon schilderen. Stucen van de gevel geeft jouw huis een totaal andere ‘look and feel’.
Een gestucte buitenmuur krijgt vaak nog een afwerking, om het aangezicht mooi te maken naar de wensen en de stijl van de bewoners. Door de afwerking krijgt het huis een eigen karakter en dat maakt het huis weer bijzonder.
Als je een muur of huis gaat renoveren en je denkt hierbij aan je buiten muur stucen, dan denk je waarschijnlijk ook na over de nadelen en over de voordelen. Deze hebben wij verzamelt en voor jouw overzichtelijk op een rijtje gezet. We beginnen met de buitenmuur stucen nadelen.
Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?
Inhoudsopgave
Nadelen Van Het Stucen Van Een Buitenmuur?
Als eerst de nadelen van buitenmuur stucen. We beginnen met de weersinvloeden op het stucwerk, namelijk:
1. De Zon
Als de zon schijnt op de muur kan er niet gestuct worden. Door de straling van de zon droogt het stucwerk te snel en gaat scheuren. Het vocht in het stuc verdampt te snel en hierdoor kan het gaan scheuren en wordt de hechting op de ondergrond minder. Hierdoor kan het er na verloop van tijd afvallen.
2. De Luchtvochtigheid
Het tegenovergestelde van te weinig vocht door de zon is te veel vocht. Ook dit is niet goed. Een hoge luchtvochtigheid zorg juist voor het omgekeerde, het stucwerk kan juist niet goed drogen en hecht hierdoor ook weer niet goed aan de muur, met alle gevolgen van dien. Dus bij een beetje motregen of hoge luchtvochtigheid kan er niet gestuct worden.
3. De Wind
De wind is een ander probleem. Het kan zorgen voor opwaaiende bladeren, zand en vuil. Hierdoor wordt het eindresultaat minder mooi. Een stevige wind kan ook de muur weer te snel drogen, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de hechting van het stucwerk aan de ondergrond.
4. Heb Je Een Vergunning nodig?
Als het een renovatie betreft wordt het aangezicht van de muur of huis totaal anders. Sommige gemeente willen het stadsaangezicht bewaren en daarom mag je gevels niet zo maar veranderen. Vaak is een vergunning nodig om een gevel te stucen.
Als het een muurtje is van een schuur in jouw eigen tuin, dan is het geen probleem. Is het een buitenmuur aan de straatzijde, neem dan geen risico en doe navraag bij jouw gemeente of het mag. Als je dit niet hebt gedaan een een buurman/vrouw begint te klagen dan heb je een groot probleem.
5. Stucen Op Hout Gaat Niet
Is je gevel of buitenmuur van hout? Dan kan je het niet stucen, zo simpel is het. Hout zet uit en krimpt onder invloed van vocht en temperatuur. Deze beweging van het hout zorgt ervoor dat het stucwerk loslaat. Het is simpelweg niet te doen. Wil je hier meer over weten, lees dan onze blog over het stucen op hout. Hierin vind je ‘het hoe en waarom’.
6. Het Is Een Definitief Afwerking
Het aanbrengen van stucwerk op je buitenmuur is een definitieve oplossing. Eenmaal aangebracht kan je de buitenmuur nooit meer terugbrengen in zijn oude staat. Ook al ga je bikken en schuren, de muur komt nooit meer terug in de originele staat (daarom is het slim om even navraag te doen bij jouw gemeente of je de muur mag stucen).
Lees ook: Hoeken Stucen! Zowel Inwendig Als Uitwendig!
Voordelen Van Een Buitenmuur Stucen?
Na de nadelen natuurlijk ook de voordelen van buitenmuur stucen. Deze zijn:
1. Bescherming Tegen Weersinvloeden
Stucwerk beschermt de gevel tegen weersinvloeden. Meestal wordt de muur nog afgewerkt met een verf of een andere afwerking, wat dus voor nog meer bescherming zorgt.
Het is een extra laag op de gevel die de onderliggende muur beschermt. Het doet niet veel qua isolatie, maar heeft wel een beschermende werking.
2. Het Geeft De Muur Een Moderne Uitstraling
Een gladde afgewerkte gevel in de kleur wit is het toppunt van modern. Natuurlijk kan je het andere kleuren en structuren geven, maar ook dan is het een moderne buitenmuur geworden.
In landen rondom de Middellandse Zee worden heel veel huizen wit gestuct. Hier heeft de witte kleur ook een isolerende werking, het neemt weinig warmte op van de straling van het zonlicht.
3. Diverse Kleuren Zijn Mogelijk
Je kunt de muur heel veel kleuren geven. Echter zal hier in de meeste gemeentes een vergunning voor nodig zijn om dat het aangezicht drastisch veranderd. Voordat je ook maar overweegt om de muur een andere kleur te geven, doe navraag bij jouw gemeente.
4. Kan Aangebracht Worden Op Beton En Baksteen
Buitenmuur stucen kan op beton, baksteen en steen. De meeste gevels in Nederland zijn van dit materiaal gemaakt, dus de meeste eigenaren kunnen hun buitenmuur stucen.
5. Muur Kan Blijven Ademen
Stucwerk is een natuurlijk materiaal waardoor de gevel kan blijven ademen. Dit voorkomt schimmelvorming in jouw huis. Wel zo prettig.
Dit zijn de nadelen van buitenmuur stucen en de voordelen. Ik denk dat je nu een afgewogen keuze kunt maken of je jouw buitenmuur wilt stucen of niet. Maar waarmee doe je dat dan?
Buitenmuur Stucen Waarmee?
Het stucwerk wat aangebracht wordt, moet heel wat kunnen verduren. De volle zon, hoge temperaturen, regen, hagel, koud en het stucwerk moet dat allemaal aankunnen.
Een gipsmortel is hiervoor niet geschikt, dit is te zacht, vandaar dat een buitenmuur stucen altijd moet gebeuren met een kalkcement gebonden specie. In de volksmond is dit een cementmortel.
Deze specie kan alle bovenstaande weersinvloeden aan en is geschikt om een buitenmuur stucen.
Het stucwerk wordt meestal nog afgewerkt met bijvoorbeeld een verflaag of met pleisterwerk zoals spachtelputz. De ondergrond van cementmortel is dan een perfect laag om spachtelputz of verf op aan te brengen. Wel eerst de nieuwe stuclaag voorstrijken om de zuigende werking van het nieuwe stucwerk tegen te gaan.