3 x Whitewash Verwijderen, Hoe Makkelijk Kan Het Zijn?

Het zal je gebeuren, je hebt het white wash middel, te lang laten inwerken en met uitwrijven merk je dat er strepen op zitten. Het kan niet meer worden uitgewreven. Het kan ook zijn dat je een vloer of meubelstuk met white wash zat bent en het in een andere kleur wilt verven. Hoe haal je dan in vredesnaam de whitewash van de vloer of meubel. Wees gerust, het kan even een klusje zijn, maar je kunt het verwijderen.

Waarmee verwijder je een white wash?

White wash van Kalkwas kun je verwijderen met een wash cleaner en/of staalwol en daarna kun je eventueel schuren. White wash van Krijtverf kun je verwijderen door met een doek met Dasty over de whitewash te gaan, en white wash van verniswas kun je verwijderen met een super afbijtmiddel en een krabber. Je kunt het ook afbranden.

Wil je een vloer een andere kleur was geven nadat je de whitewash eraf hebt gehaald, lees dat ons artikel!

Hoe Verschillende White Wash Verwijderen?

White wash is een middel dat hout witter maakt of lijkt te maken, maar wel de nerven van het hout nog laat zien. Het is een decoratie verftechniek die kan worden toegepast op meubelen en vloeren, maar ook fotolijstjes van hout kunnen hiermee gedecoreerd worden.

Een white wash middel kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Het kan een white wash verf zijn, een kalkwas of een krijtverf, bijvoorbeeld. Omdat dit verschillende materialen zijn moeten zij ook op verschillende manieren worden verwijderd, wanneer je het hout een andere look wilt geven en andere verf of was wilt gebruiken. Maar hoe je dit dan?

White Wash Van Kalkwas Verwijderen?

Kalkwas is een materiaal wat zich goed laat verwijderen. Al is en blijft het wel een klusje om te doen. Wat heb je nodig om kalkwas te verwijderen?

 1. Een wash cleaner
 2. Een poetsdoek of 20
 3. Staalwol fijn

Wanneer je een hele kast van kalkwas wilt ontdoen, kun je de vloer het beste beschermen tegen vlekken. Leg een zeil neer op de grond. Heb je een fotolijstje waarvan je white wash wilt verwijderen, dan bescherm je het aanrecht of de tafel en jouw kleding.

Hoe ga je te werk om white wash van hout te verwijderen?

whitewash verwijderen

Er zijn verschillende materialen die was of wax verwijderen. Je kunt dit doen met een wash cleaner, die in een paar varianten voorkomen. Gel of vloeibaar. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kies er één uit die jou prettig lijkt, wat betreft de werkwijze.

Hieronder staat beschreven hoe je dit kan doen met een wash cleaner. Maar ook hier wil ik je vragen of je goed de gebruiksaanwijzing wilt lezen. Ieder merk heeft zijn eigen methode.

 1. Maak de poetsdoek goed nat met wash cleaner.
 2. Ga met de doek met wash cleaner goed over het te behandelen oppervlakte en poets deze, zodat de kalkwas oplost. Doe dit net zo lang tot de kalkwas, zo goed als, is verwijderd. Gebruik bij elke laag een andere doek.

  Doe bij grote oppervlakte steeds een gedeelte. Maak bijvoorbeeld niet de hele kast drijfnat met wash cleaner, om het vervolgens te gaan poetsen. Delen zullen drogen op de kast en je moet het dan weer nat maken met dit ontvettingsmiddel. Dus 50 centimeter kalkwas verwijderen en dan weer 50 centimeter bijvoorbeeld.
 3. Hardnekkige kalkwas kun je met de pure cleaner behandelen, of met blanke was over de resten kalkwas gaan met fijne staalwol. Je hebt dan wel een fijne staalwol nodig omdat deze goed in het opengewerkte hout komt, waardoor je de laatste resten van de kalkwas goed kunt verwijderen. Je kunt nu een nieuwe waslaag aanbrengen, in een kleur of blanco. Zo jij wilt.

  Wil je het opnieuw verven, dan moet je de kast ontvetten met een ontvetter.

White Wash van Krijtverf Met Wax Verwijderen?

Heb je een mooie houten kastje, bijvoorbeeld, in de krijtverf gezet en heb je het daarna in de wax gezet, om een mooi whitewash effect te krijgen en wil je daar nu van af? Dan kan dat natuurlijk! Wat heb je nodig?

 • Alabastine afbijt
 • kwast
 • plamuurmes of verfschraper
 • beschermingsmaterialen voor de handen en ogen
 • shirt met lange mouwen

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Elk merk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.

Lees de productbeschrijving van Alabastine verf afbijt, deze geeft goede resultaten!

Wat ga je doen:

 1. Bescherm je ogen en handen voor de ‘afbijt’, het is spul wat jouw huid en ogen kan beschadigen.
 2. Bescherm ook de omgeving zoals de vloer, tafel of aanrecht waar je op werkt.
 3. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het afbijtmiddel.
 4. Smeer het afbijtmiddel op het hout, dat bewerkt is met krijtverf en was of lak.
 5. Laat het zolang inwerken als op de verpakking staat.
 6. De verf met wax of lak komt nu los van het hout. Schraap het met een plamuurmes of verfschraper van het hout.
 7. Gebruik een ontvetter om de laatste vlekken van het hout te halen.

Wanneer je afbijt gaat gebruiken zorg dan voor goede ventilatie. Het is naar spul en niet goed voor je gezondheid. Kun je buiten op balkon of in de tuin het hout ‘afbijten’, dan heeft dat de voorkeur.

Wil je hout donkerder maken, nadat je de whitewash hebt verwijderd, lees dan ons artikel ‘hout donkerder maken’!

Hoe White Wash Verniswas Verwijderen?

Ook verniswas moet je verwijderen met een afbijtmiddel. Verniswas is een middel dat houtsoorten beschermt tegen vocht, warmte en allerlei vlekken. De verniswas wordt hard naarmate je het langer laat zitten.

Je kunt je dus wel voorstellen dat dit middel waterdicht moet zijn en het dus ‘gewoon’ met afbijt moet worden verwijderd. Lees de direct hierboven beschrijving voor het verwijderen van de verniswas, die hetzelfde is als het verwijderen van de krijtverf met wax.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het gebruik van afbijtmiddelen. Verschillende merken hebben verschillende gebruiksaanwijzingen. Bescherm jezelf en de omgeving tegen dit middel. Het mag niet op je huid en in jouw ogen terecht komen.

White Wash Beits Verwijderen?

white

Wanneer je een houten oppervlakte hebt waar White Wash Beits op zit, dan kun je dat verwijderen. Het kan echter wel een klusje zijn, omdat de whitewash beits diep in het hout is gedrongen.

Lees de gebruiksaanwijzing voor je begint!

Wat heb je nodig om White wash beits te verwijderen?

 • Föhn om de beits te verhitten
 • Verf schraper en/of een plamuurmes
 • of een afbijtmiddel
 • kwast
 • veel oude doeken
 • beschermende middelen zoals een veiligheidsbril, lange mouwen en handschoenen.
 1. Zet de föhn op het oppervlakte, waar de whitewash beits verwijderd moet worden.
 2. Schraap met de verfschraper over de beits en verwijder deze, net zo lang tot alle beits weg is.
 3. Of zet het afbijtmiddel op de beits en laat deze inwerken, zolang als op de gebruiksaanwijzing staat.
 4. Met een plamuurmes schrap je de beits van het hout.
 5. Maak het kale hout schoon met een vochtige doek.
 6. Laat het hout drogen voor je het een andere bewerking geeft.

Wanneer je afbijt in huis hebt, kun je dit ook als eerst proberen, maar ik geef de voorkeur aan de verfföhn. Het geeft minder natte rommel en minder schadelijk voor je huid en ogen. Zorg voor ventilatie wanneer je afbijtmiddel gebruikt. Doe dit bij voorkeur buiten.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs