9 x Simpele Manieren Om Houtworm Te Voorkomen!

Houtworm voorkomen

Hout is een prachtig product om mee te werken. Meubels, huizen, tuinhuisjes, vlonders en funderingen kunnen allemaal gemaakt worden van hout. Hout lijkt lang mee te gaan, maar hout is ook een huis voor de houtworm. En die brengt schade toe aan het hout. Hoe kan je houtworm voorkomen?

Deze vraag is beter dan “Hoe kan ik houtworm bestrijden”, want dan heb je waarschijnlijk al houtworm in het hout en wil je er vanaf. Hoe je houtworm zelf kunt bestrijden kan je lezen in onze blog Houtworm Behandelen Met Azijn, Ammoniak Of Met … Hierin staan middelen waarmee je houtworm kunt behandelen en wat je moet doen om je hout te behandelen.

Hoe Houtworm Preventief Behandelen?

Om te voorkomen dat er houtworm in het hout komt kan je zelf heel veel aan doen. Het zijn eenvoudige en soms ook alledaagse dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat er houtworm in het hout komt.

Hieronder vind je een lijst met dingen die je zelf kunt doen om houtworm te voorkomen. Als je zeker wilt zijn dat jouw dure spullen niet ten prooi vallen aan de houtworm, dan raad ik je aan toch zeker een aantal van deze middelen toe te passen.

Laten we beginnen met het eerste ding dat je kunt doen, namelijk:

Ventileren

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Houtworm leeft graag in een vochtige omgeving en als er niet geventileerd wordt is het al snel vochtig in huis.

Ook als je hout opslaat in bijvoorbeeld een garage, zorg er dan voor dat ook deze geventileerd is. Stapel hout niet op, maar zorg ervoor dat er ruimte tussen het hout zit zodat vocht kan ontsnappen.

Verwarmen

Houtworm zit graag in hout wat vochtig is, dus naast ventileren is het ook belangrijk om het huis te verwarmen. Zo kan het hout drogen en/of niet vochtig worden.

Dit gaat ook op voor een opslagplaats van hout. Als deze niet geventileerd en/of verwarmt wordt, dan creëer je een ideale omgeving voor de houtworm.

Ventileren en verwarmen zij echt de eerste acties die je kunt nemen om het hout te beschermen tegen de houtworm.

Hout Verven, Beitsen Of In De Olie Zetten

Het ideale hout voor de houtworm is onbehandeld hout. Hout wat een geïmpregneerd, geverfd, gebeitst of geolied is vinden houtwormen niet fijn.

Deze behandelmethode zorgen ervoor dat de houtworm het hout niet kan of wil binnendringen. Als de houtworm niet kan binnendringen heb je dus geen last van houtworm.

Verven en beitsen zijn behandelmethode die langer meegaan dan hout in de olie. Wanneer je een houten vloer hebt, dan zal je deze met regelmaat in de olie moeten zetten om houtworm tegen te gaan.

Contoleer Brandhout Op Houtworm

Haardhout is een ideale plaats voor de houtworm om zich te verstoppen. Haardhout wordt vaak buiten opgeslagen om te drogen. Toch zal het vochtiger blijven dan normaal hout en hierdoor is het een broedplaats voor de houtworm.

Neem je dit hout mee in huis om te verbranden, dan neem je mogelijk een heleboel houtwormen mee jouw woonkamer in. De houtworm kan zich nu verspreiden als het in aanraking komt met ander hout.

Dus, altijd haardhout controleren op houtworm. Hoe je houtworm kunt herkennen vertellen we straks, verderop in deze blog.

Controleer Tweedehandsmeubelen Goed

Deze ken je vast wel, tweedehands meubelen die onder de houtworm zitten. Koop je antieke spullen, spullen van de recycling of iets dergelijks, controleer deze dan altijd op houtworm.

Voorkomen is in dit geval beter dan bestrijden en het controleren is zo gedaan. Hoe je het controleert vertellen we verderop in dit artikel.

Gebruik Een Anti-Houtwormmiddel

Er zijn middelen te koop die houtworm bestrijden en voorkomen. Bol.com heeft een groot aanbod aan bestrijdingsmiddelen en middelen om het te voorkomen. Een van de producten die ik kan aanbevelen is van HG. Dit product bestrijdt en voorkomt aantasting. Het is wel bedoeld voor meubelstukken en dergelijke dus niet voor houtconstructies.

Voor constructies heeft bol.com ook meerdere producten.

Sla Hout Droog En Warm Op

Haardhout, constructiehout, houtenmeubelen of wat voor hout dan ook, sla dit droog en warm op. Droogte en warmte vinden houtwormen niet fijn, dus de kans dat je houtworm in jouw hout krijgt is hierdoor heel klein.

Professionele Behandeling

Als je op zeker wilt gaan en/of kostbare stukken of constructies wilt beschermen dan kan je altijd nog een professional inschakelen.

Deze professionals, meestal ongediertebestrijders, hebben de middelen en de apparatuur om jouw hout goed te beschermen tegen houtworm. Gebruik in Google de zoekterm: ongediertebestrijding houtworm. Je krijgt dan de websites van bedrijven die je kunnen helpen.

Inspectie

Als laatste wat je zelf kunt doen is inspecteren. Controleer met regelmaat jouw hout op houtworm. Je moet dan wel weten hoe je houtworm kunt herkennen. Ik ga het je vertellen waaraan je kunt zien of horen dat je houtworm hebt.

Hoe Houtworm Herkennen?

Als je denkt houtworm in het hout te hebben, hoe kan je houtworm dan herkennen? E zijn genoeg mogelijkheden om er achter te komen of je al houtworm in jouw hout hebt zitten, namelijk:

 • Kleine gaatjes
  Contoleer je hout op piepkleine gaatjes. Ook al komt je maar één gaatje tegen of een paar gaatjes dan heb je houtworm in het hout.
  Wil je het zeker weten, leg dan een laken of wit papier onder het hout en contoleer na een week of er houtstof op het laken ligt.
 • Luisteren
  Als het meerdere/vele houtwormen zijn dan kan je het ook horen. Je hoort ze als het ware knagen aan het hout. Hout hoort geel geluid te maken als je jouw oren te luisteren legt. Hoor je geluid, dan heb je houtwormen.
 • Kevers
  Zie je met regelmaat een kever in huis of in de garage, dan is dit ook een signaal dat er mogelijk houtworm in huis is. Houtwormen zijn namelijk de larven van kevers.

Lees ook: Houtworm Behandelen Met Azijn, Ammoniak Of Met …

Waar Komt Houtworm Vandaan?

In ons land leven verschillende kevers waarvan de larven in en van hout leven. Deze larven zijn de houtwormen. Het zijn de larven van verschillende kevers en dus niet van een specifieke kever. Zo heb je de Boktor, houtwormkever en de knaagkever.

Deze kever leggen eitjes in het hout en als deze eitjes uitkomen zijn het larven die zich etend een weg banen in het hout. Dit zijn de houtwormen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs