8 x Houtworm Behandelen Met Azijn, Ammoniak, …

Houtworm bestrijden

Niets is zo jammer als er in je mooie hout kleine gaatjes ontstaan. Het zijn vaak perfecte ronden gaatjes van maar 2 millimeter in diameter. En als je het hout onderzoekt zie je vaak helemaal niets dan alleen maar gaatjes. Dit gaten zijn gemaakt door de houtworm. Hoe kan je hier vanaf komen? Hoe kan je houtworm bestrijden?

Houtworm bestrijden. Houtworm kan je zelf bestrijden door het te behandelen met bijvoorbeeld ammoniak of azijn. Ook kan je het hout invriezen tot -20 graden Celsius of in de oven plaatsen en verwarmen op 55 graden Celsius. Maar dit is nog niet alles, er zijn meerdere manieren om houtworm te behandelen.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om houtworm te bestrijden. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken! Sommige methode werken goed en sommige methode werken alleen op dun hout. Wat je zelf kunt doen om houtworm te bestrijden en hoe je dit aanpakt wordt in deze blog besproken. Maar eerst moet je weten wat houtworm precies is, pas dan kunnen we aan de slag om houtworm te bestrijden.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Zelf Houtworm Bestrijden, Maar Waarmee?

Houtworm is iets waar je vanaf moet als je het hout in goede conditie wilt houden. Is het al jaren aan de gang dan zie je vele kleine gaatjes aan de oppervlakte van het hout en dan moet je jezelf afvragen of het nog wel zin heeft om de houtworm zelf te bestrijden. De constructie of je object heeft waarschijnlijk niet meer de sterkte van het originele hout.

Er zijn manieren om houtworm zelf te bestrijden, de ene manier is effectiever dan de andere manier. Onderstaand 8 manieren om houtworm zelf te bestrijden, inclusief de manier van behandelen en het uiteindelijke effect.

Wil je niet voor deze ‘huis-tuin-en-keuken’ methode gaan dan kan je altijd nog een product aanschaffen wat speciaal gemaakt is om houtworm te bestrijden. Op bol.com staat een groot assortiment houtworm bestrijdingsmiddelen met werkinstructies en een beschrijving van effect van elk middel op de houtwormen.

Als je het hout op een van onderstaande manieren behandeld hebt, controleer het hout dan in de aankomende weken op houtstof. Als de larven niet dood zijn gegaan door de behandeling gaan ze verder waar ze gebleven zijn en zal je dus houtstof moeten zien rondom het object. Ook kan je ze nog horen knagen.

1. Houtworm Bestrijden Met Azijn

Een andere methode om houtworm te bestrijden is door gebruikt te maken van iets wat iedereen wel in huis heeft staan en dat is azijn.

Ook dit is een effectieve manier om houtworm te bestrijden als de planken maar niet te dik zijn anders kan het niet tot de kern doordringen. De larven kunnen zich diep in het hout verstoppen, vandaar!

 1. Controleer het hout en bepaal welke delen je moet behandelen.
 2. Schuur het hout en maak het vervolgens stofvrij. Alle verf, biets en olie lagen moeten er vanaf.
 3. Breng nu de azijn aan op het blanke hout. Doe dit met een doek en smeer het goed in. Zorg ervoor dat de azijn in de gaatjes sijpelt.
 4. Als je een spuitje hebt met een dunne punt dan kan je deze gebruiken om de gaatjes te vullen met azijn. Zo ben je er zeker van dat het in alle gaatjes komt en dat alle larven dood zijn. Wees er zeker van dat in elk gaatje azijn is gesijpeld om alle larven te bestrijden.
 5. Heb je geen spuitje dan kan je een plantenspuit gebruiken en deze op ‘straal stand’ zetten en voorzichtig in de gaatjes spuiten.

Heb je geen spuitje dan kan je een plantenspuit gebruiken en deze op ‘straal stand’ zetten en voorzichtig in de gaatjes spuiten.

De larven zullen niet gedood worden door de azijn maar de geur van het azijn zal ze uit de gaatjes doen komen en ze zullen niet meer terug kruipen.

2. Houtworm Bestrijden Met Ammoniak

Om maar met de deur in huis te vallen, dit is een van de betere manieren om zelf houtworm te bestrijden. Het is een effectief middel wat je zelf goed kunt toepassen en het brengt geen grote risico’s met zich mee.

Let wel op bij eikenhout, dan kan je beter geen ammoniak gebruiken. Het looizuur in eikenhout zal reageren op het ammoniak en hierdoor krijg je een kleurverschil. Het ammoniak wordt vaak gebruikt om eikenhout oud te laten lijken. Als je dit niet wilt gebruik dan geen ammoniak op eikenhout.

Ammoniak wat te koop is in de supermarkt is een verdunde oplossing en goed te gebruiken om houtworm te bestrijden. Wat ga je doen?

 1. Check het hout en bepaal voor jezelf waar de houtworm in het hout zit.
 2. Schuur het hout en verwijder alle stof. Alle verf, beits of olie moet er vanaf.
 3. Breng nu veel ammoniak aan op het hout en zorg ervoor dat het goed in de gaatjes loopt. Breng het aan met een doek en gooi de gaatjes vol met het ammoniak.
 4. Het hout zal het ammoniak opnemen en alleen oppervlakkig in het hout doordringen. Dus breng nog meer ammoniak aan op het hout als het de eerste keer is opgenomen door het hout zodat het in de gaatjes kan sijpelen.
 5. Ook nu kan je weer gebruik maken van een spuitje met dunne punt om elk gaatje vol te spuiten. Hiervoor kan je ook een plantenspuit gebruiken.

Als het goed is, is de houtworm nu bestreden. Deze methode kan je alleen gebruiken voor hout wat niet te dik is. Voor dikke constructiepalen bijvoorbeeld is dit niet de geschikte methode.

Wees wel voorzichtig want ammoniak geurt enorm sterk en kan overlast veroorzaken aan de luchtwegen.

3. Houtworm Bestrijden Met Spiritus

De volgende methode om houtworm te bestrijden is door gebruik te maken van spiritus. De werking en het aanbrengen gaat op dezelfde manier zoals bovenstaand omschreven is.

Ook dit middel is alleen te gebruiken voor dunne houten planken, dik hout kan je niet behandelen met spiritus. Het is een vluchtige stof (verdampt snel) en trek minder diep in het hout.

Is het hout behandeld dan zullen de larven niet snel meer terugkeren en dit is vanwege de geur.

Je kunt houtworm bestrijden met spiritus maar het is zeker niet de beste manier om te doen.

4. Houtworm Bestrijden Met Petroleum

Petroleum is weer wel een perfect product om houtworm te bestrijden. Zodra de larven hiermee in aanraking komen gaan ze dood. Door het hout meerdere keren achter elkaar te behandelen met petroleum kan het dieper in het hout trekken dan bijvoorbeeld spiritus.

 1. Maak het hout schoon en controleer het hout op houtworm.
 2. Schuur het hout en maak het vervolgens stofvrij. Ook nu moet alles er vanaf.
 3. Breng de petroleum aan op het hout en verdeel het over het hout, dit zal nu in het hout trekken.
 4. Breng nog een keer petroleum aan en zorg ervoor dat dit in alle gaatjes kan sijpelen.
 5. Om gaatjes te vullen met petroleum kan je een dun spuitje gebruiken of eventueel een plantenspuit.
 6. Hoe beter de gaatjes gevuld worden hoe beter de bestrijding is.

Ook deze methode is geschikt voor dunner hout, het trek echter wel beter in het hout dan spiritus. Zoals bij vele stoffen van chemische aard, zorg voor goede ventilatie en bescherm jezelf.

5. Houtworm Bestrijden In De Vriezer

Deze manier, houtworm bestrijden door het in de vriezer te doen is een effectieve manier om houtworm te doden. Helaas beschikken we niet allemaal over een grote vriezer maar als je deze wel hebt dan kan je het object of planken en balken in de vriezer stoppen. Er zijn wel een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, deze zijn:

houtworm behandelen
 1. Zorg ervoor dat het object snel wordt ingevroren tot een temperatuur van minimaal -20 graden Celsius.
 2. Laat het minimaal een week lang in de vriezer liggen om het juiste effect te bereiken. De kern van het object wordt zo ook -20 graden Celsius.
 3. Als het invriezen te langzaam gaat dan trekken de larven zich terug en maken zich klein, hierdoor zijn ze beter bestand tegen de kou en bestaat de mogelijkheid dat het bestrijden niet effectief genoeg is.
 4. Laat het houten object langzaam terugkeren naar normale temperatuur, met andere worden verhoog de temperatuur in de vriezer in een paar stappen en haal het dan pas uit de vriezer. Dit is om vochtproblemen te voorkomen in het hout.

Als het goed gebeurt dan is dit een hele goede manier om houtworm te bestrijden en zonder raar ruikende middeltjes.

6. Houtworm Bestrijden Met Warmte

De larven van de houtkever kunnen ook niet goed tegen warmte. Dus warmte is ook een manier om houtworm zelf te bestrijden.

Het nadeel van deze toepassing is dat het niet geschikt is voor alle objecten. En als je het zelf gaat doen in je keukenoven kan je alleen kleine houten voorwerpen behandelen met deze methode.

De oven moet minimaal een temperatuur hebben van 55 graden Celsius om de larven en eitjes te doden. Laat het houten object minimaal een uur in de oven zodat ook de kern van het hout minimaal 55 graden Celsius is. Breng de temperatuur niet boven de 80 graden Celsius want anders kan het hout beschadigen en gaan scheuren.

Als je de keuze hebt dan kan je beter voor het invriezen van het hout gaan dan voor de warmte, invriezen is namelijk effectiever.

7. Houtworm Bestrijden Met Terpentine

De zevende manier om houtworm te bestrijden is door gebruik te maken van terpentine. Het is een minder effectieve manier van bestrijden en je moet er goed voor zorgen dat het in alle gaatjes loopt.

Voor het aanbrengen van terpentine kan je de instructies gebruiken die beschreven staan bij het hoofdstuk bestrijden met petroleum.

8. Houtworm Bestrijden Met Professionele Producten

Er zijn vele professionele houtworm bestrijdingsmiddelen te koop zoals van Tenco en HG.

Elke product heeft zijn eigen effect op houtworm en zijn eigen verwerkingsinstructies. Deze producten zijn gemaakt om houtworm zelf te bestrijden dus ze werken zeker. Hou ook hier weer rekening met de dikte van het hout en lees goed de instructies door en verwerk het volgens de voorschriften.

Wat Is Houtworm?

Houtworm is niet echt een worm, het zijn larven van de houtkever. De houtkever leeft zelf niet in het hout, het zijn de larven van de kever die de schade aanrichten.

De larven zijn klein en niet groter dan een millimeter of twee. Ze boren zich een weg door het hout en hierdoor staan de kleine gaatjes. Als de larven vrijelijk hun gang kunnen gaan, dan kunnen ze grote schade aanbrengen aan het hout wat uiteindelijk zal verrotten.

De larven zullen uiteindelijk uitvliegen en kevers worden maar als de larven eitjes hebben gelegd in het hout, 20-60 stuks per keer kom je er niet gemakkelijk van af. De houtworm zal je moeten bestrijden om de larven en hun eitjes te doden.

houtworm bestrijden

Je zult de larven van de houtkever tegenkomen in zacht, droog en onbehandeld hout. Je ziet ze vaak in meubels, vloeren en dakconstructies. Als ze een dragende constructie hebben aangetast moet je gelijk actie ondernemen voordat er ongelukken gebeuren.

Ben je niet zeker van wat je moet doen, schakel dan een professional in. Deze ongedierte bestrijders hebben verstand van zaken en kunnen je uitstekend adviseren om houtworm te bestrijden.

Lees ook: 9 x Simpele Manieren Om Houtworm Te Voorkomen!

Hoe Houtworm Voorkomen?

Is de houtworm goed bestreden dan is de volgende wat je moet doe het hout behandelen om houtworm te voorkomen.

Houtworm is niet verzot op hout dat een behandeling heeft ondergaan. Het maakt niet uit met wat als het maar behandeld is. Denk hierbij aan in de olie zetten, beitsen, verven, impregneren of wat dan ook. Als het maar behandeld is dan krijg je geen houtworm meet terug.

Disclaimer: op deze pagina worden ’tips & tricks’ besproken om houtworm te bestrijden. Het toepassen van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs