Opgedroogde Verf Verwijderen, Van Hout, Kleding, Plastic En Meer…


Er zijn verschillende manieren om verf, alkyd verf en acryl verf, van verschillende ondergronden te verwijderen. Dat kan plastic, hout of kleding zijn maar ook van tegels of glas, bijvoorbeeld. Onderstaand kun je lezen van welke ondergrond je de verf kunt verwijderen, waar je op moet letten en hoe je dit kunt doen. Maar allereerst: Hoe kun je opgedroogde verf verwijderen, in het kort.

Opgedroogde verf verwijderen? Krab verf af van gladde ondergronden zoals spiegels, tegels of glas met een verfkrabber. Uit Kleding kun je opgedroogde verf met water of terpentine verwijderen, daarna in de wasmachine. Verf kun je met verf ook met afbijt verwijderen van plastic, hout of andere harde materialen.

Er komt nogal wat kijken bij het verwijderen van gedroogde verf. Het is een klusje bij poreuze materialen om dat weer goed weg te krijgen. Bij harde oppervlakte die glad zijn is het bijna geen kunst.

Lees ook: Verf Verwijderen Met Soda, Gaat Dat Wel Goed?

Ga je verfoplossers, bij een alkyd verf, gebruiken dan is het raadzaam op de juiste verfoplossers te gebruiken voor de juiste ondergrond. Daarbij moet je dus weten of je verf op waterbasis of op oliebasis hebt gebruikt. Dat maakt groot verschil bij het verf verwijderen van elke ondergrond.

Wil je een goed biologisch afbijtmiddel gebruiken, dan kun je hier enkele bekijken, die voor jouw bruikbaar kunnen zijn.

Opgedroogde verf verwijderen

Wanneer je verf hebt gemorst is het van belang dat je dat eigenlijk zo snel mogelijk weer weg haalt. Maar ja, wanneer je druk bezig bent heb je niet altijd direct in de gaten dat je gemorst hebt op kleding, de vloer of de muur. Je blijft dan zitten met een klodder opgedroogde verf die je later weet moet verwijderen.
In vele gevallen kan dat. Zeker wanneer de ondergrond niet poreus is. Bij kleding kan het nog wel eens een dingetje zijn, zeker wanneer het helemaal is opgedroogd.

Bij verf op waterbasis kun je het nog wel redden, maar bij verf op terpentine basis wordt dit erg lastig.

Ook bij poreuze muren is er werk aan de winkel. Wanneer eenmaal de verf in de muur is getrokken, en opgedroogd is, moet je er tijd voor uittrekken om deze verf te verwijderen.

Het is een groot verschil, opgedroogde verf verwijderen op water- of terpentine basis.

Lees ook: Verf Verwijderen Met Soda, Gaat Dat Wel Goed?

Opgedroogde Verf Op Waterbasis Verwijderen

Meestal kun je de opgedroogde verf op waterbasis, verwijderen met een doekje en warm water. Laat de verf even weken door een doekje met warm water op de verfplek te leggen en het daarna te verwijderen door middel van wrijven.

Lukt die niet meteen dan kun je ook een sopje gebruiken met wat afwasmiddel. Het gebruik van een schuursponsje kun je alleen proberen wanneer de ondergrond niet zacht is. Dus hout bijvoorbeeld, kan krassen krijgen wanneer je er met een schuursponsje flink overheen gaat. En meestal is dat ook niet nodig wanneer je opgedroogde verf op waterbasis wilt weghalen.

Lees ook: Gemorste Verf Verwijderen Van Muur, Hout En Buitenmuur

Opgedroogde Verf Op Terpentinebasis Verwijderen

Wanneer je een opgedroogde verf klodder hebt op terpentinebasis, is het goed om te weten welke ondergrond je hebt, zodat je aan de hand daarvan een verfafbijtmiddel gaat kiezen. Niet alle verf afbijtmiddelen kunnen worden gebruikt bij alle ondergronden.

Lees altijd op de instructie welk afbijtmiddel je in huis hebt en of je deze kunt gebruiken voor de ondergrond waarvan je nu opgedroogde verf wilt verwijderen! Het kan anders zijn dat de ondergrond gaat verkleuren, op gaat lossen of anders gaat reageren dan jij had gedacht en wil.

Lees de instructie op de verpakking van het verfafbijtmiddel, en volg deze nauwkeurig, om de opgedroogde verf te verwijderen. Het is een agressief goedje.

Je kunt ook wasbenzine, aceton of nagellakremover proberen te gebruiken bij deze verfsoort, om het te verwijderen, bij alle materialen (behalve natuursteen). Probeer een hoekje van de kleding of tafel en kijk hoe het materiaal zich gedraagt nadat het bewerkt is met het oplosmiddel. Er zijn natuurlijk ook echte professionele middelen voor hout, steen, kleding en dergelijke, wil je op safe gaan.

Opgedroogde Verf Verwijderen Uit Kleding

De vraag waar je mee begint, voor je opgedroogde verf gaat verwijderen uit kleding, is welke verf je hebt gebruikt. De verf op waterbasis of terpentine basis.

Verf verwijderen op waterbasis:

Heb je verf op waterbasis, dus op acrylbasis, op je kleding gekregen? Dan moet je zo snel mogelijk proberen deze klodder verf, te verwijderen. Hoe eerder je het eraf haalt, hoe makkelijker het te verwijderen is.

 • Hou het kledingstuk met (bijna) opgedroogde verf onder de kraan.
 • Wrijf de verf zo goed als mogelijk uit het kledingstuk.
 • Daarna gooi je het kledingstuk in de wasmachine en was je het volgens de instructie op het label van het kledingstuk. Dus het kledingstuk niet heter gaan wassen omdat je de verf eruit wilt krijgen, want dan kan jouw kledingstuk gaan krimpen en heb je er alsnog niets meer aan!

Verf verwijderen op terpentine basis

Heb je verf op terpentinebasis gemorst op jouw kleding, en is het ingedroogd, dan is dat lastig te verwijderen. Je kunt proberen of je met terpentine de verf op kunt lossen. Het ligt aan de materialen van de kleding, of je het eruit gaat krijgen of niet.

 • Probeer de verf in ieder geval zo snel mogelijk met terpentine op te lossen en van de kleding te verwijderen. Hoe eerder je daar aan begint hoe beter. (Je kunt een hoekje proberen en kijken hoe de stof reageert, maar met klodder opgedroogde verf is het kledingstuk waarschijnlijk toch niet draagbaar)
 • Was de kleding, alleen, in de wasmachine. Doe dit niet met andere kleding erbij. Die gaan ‘op zeker’ naar terpentine ruiken…

Opgedroogde Verf Verwijderen Van Tegels

Wanneer je opgedroogde verf van geglazuurde tegels wilt verwijderen kun je dat gemakkelijk doen met een verfkrabber of plamuurmes. Voor elke klus een verfkrabber! Hier kun je lezen welke verfkrabber, voor jouw klus het beste is!

Verf op terpentinebasis:

 • Je kunt wasbenzine of terpentine gebruiken om de verf op te lossen, maar je kunt ook eerst proberen om de opgedroogde verf van de tegels te krabben.
 • Houd het plamuurmes of verfkrabbertje recht op de ondergrond zodat er geen krassen of groefjes komen in de ondergrond.
 • Krab zo de verf van de ondergrond.
opgedroogde verf verwijderen

Verf op waterbasis:

 • Week de verf los met warm water.
 • Verwijder met een doekje de verf.
 • Overgebleven randjes kun je nog met een verfkrabber verwijderen eventueel.

Natuurstenen tegels:

Er zijn natuursteensoorten die erg poreus zijn. Deze natuursteen neemt, wanneer ze niet bewerkt zijn, nogal wat vloeibaar materiaal op. Dit is lastig te verwijderen uit de natuursteen. Zorg dus altijd voor bescherming van de vloer wanneer je met verf aan de gang gaat.

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje! Gebruik nooit een afbijtmiddel of azijn voor natuursteen, tenzij je navraag hebt gedaan of jouw mooie natuurstenen wand of vloer daar tegen kan.

Vraag bij jouw dealer van natuursteen welk middel je het best kunt gebruiken voor jouw natuursteen soort. Daar zit nogal een verschil in. Je kunt op eigen risico proberen met aceton, afbijt of nagellakremover de verf te verwijderen, maar dat is echt op eigen risico, wanneer je het niet gevraagd hebt!

Lees ook: Verf Verwijderen Van Tegels – Tuintegels, Geglazuurde of …

Oude Verf Verwijderen Van Hout

Een klodder opgedroogde verf op waterbasis verwijderen je ‘gewoon’ met een doekje en warm water, eventueel met een beetje afwasmiddel of allesreiniger erin.

 • Maak een sopje met warm water en weer de verf los.
 • Krab met een krabbertje of schuursponsje de verf van het hout.

Met verf op terpentine basis (alkyd) is dat anders. Gebruik een oplosmiddel of verf afbijt voor een klodder verf die is opgedroogd en is gemorst op hout.

Wanneer je een hele houten plank, muur of meubel wil ontdoen van verf dan is een verfkrabber en een verf föhn, een goede oplossing.

 • Houd de verf föhn 10 centimeter van het hout af.
 • Maak de verf zo warm dat het gaat bladderen.
 • Krab met een verfkrabber de nog warme verf er van af. Pas op dat je niet te lang op één plek föhnt. Hout kan verbranden natuurlijk.

Oude Verfresten Verwijderen Van Glas

Probeer met een verf of glaskrabber de verf van het glas te krabben. Dat is het snelste en meestal het eenvoudigste, wanneer je opgedroogde verf op glas hebt zitten. Je kunt natuurlijk ook een afbijtmiddel gebruiken die verf op terpentinebasis oplost. Daarna kun je makkelijk de verf verwijderen met een (verf)krabbertje.

 • Maak een doekje nat met terpentine en week de verf, zodat het in een opgeloste toestand raakt.
 • Krab nu met een verfkrabbertje de verf van het glas. Let op: Glas kan krassen krijgen dus doe het voorzichtig en met beleid!

Oude Verf Verwijderen Van Plastic

Oude verf resten kun je verwijderen met een verfkrabbertje. Je kunt oplosmiddelen gebruiken maar sommige plastics kunnen niet tegen het oplos- of afbijtmiddelmiddel. Het kan vervormen en/of oplossen.

 • Krab met een verfkrabbertje over de oude verf. Naar alle waarschijnlijkheid krijg je dit er makkelijk af.
 • Bij restvlekken kun je met een klein beetje ontsmettingsalcohol of aceton op een wattenstaafje de vlekken verwijderen.
 • Je kunt het in eerste instantie ook proberen te schuren met een schuurpapier met fijne korrel. Pas op want hiermee kun je krassen maken op het plastic.

Je hebt nu verschillende methodes gelezen over het verwijderen van opgedroogde verf op verschillende maten. Succes met het verwijderen van de oude opgedroogde verf!

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om verf te verwijderen, op verschillende manieren. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs