Verf Verwijderen Met Soda, Gaat Dat Wel Goed?


Verf verwijderen met soda

Verven is leuk omdat het meubels, wanden, raamkozijnen weer mooi maakt! Als het ‘strak in de lak’ zit krijgt het een hele andere uitstraling en kan het weer jaren mee. Alleen kan verven ook een rommeltje geven. Verfspetters kunnen overal terecht komen en dat is meestal op plaatsen waar je het niet wil hebben. Kan je verf verwijderen met soda?

Verf verwijderen met soda. Soda is heel geconcentreerd en kan de onderlaag aantasten. Los 1 kilo soda, 1 liter groene zeep op in water en voeg maïzena toe om het in te dikken. Laat dit inwerken op de plek voor minimaal 4 uur. Na kan je de verf verwijderen.

Dit is in het kort uitgelegd of en hoe je verf kunt verwijderen met soda. Er komt nog iets meet bij kijken dan wat zojuist is besproken en dat wordt in deze blog allemaal behandeld. Ook het verwijderen van verf met backing soda. Dus lees verder als je verf wilt verwijderen met behulp van soda.

Lees ook: Opgedroogde Verf Verwijderen, Van Hout, Kleding, Plastic En Meer…

Als je opgedroogde verf wilt verwijderen van verschillende oppervlakte, raad ik je aan om ons artikel ‘Opgedroogde verf verwijderen’ te lezen. Vol met praktische tips.

Hoe Verf Verwijderen Met Soda?

Soda is een chemische verbinding en wordt niet in de natuur gewonnen, maar in chemische fabrieken geproduceerd. De wetenschappelijke term voor soda is Natriumcarbonaat en de glasindustrie is een van de grootste afnemers. Door toevoeging van soda aan glas wordt het glas helderder en sterker.

Maar nu, hoe zit het met het verwijderen van verf met Natriumcarbonaat?

Soda is in zijn puurste vorm een sterk bijtend product en wordt het in huis vaak gebruik voor het schoonmaken.

De sterk bijtende werking van soda heeft ook een nadeel als je het wilt gebruiken voor het verwijderen van verf. De soda zul je moeten laten intrekken in de verf en hierdoor kan de ondergrond beschadigd worden.

Je kunt soda oplossen in water en de verfplek hiermee behandelen, maar dat zal weinig resultaat geven. De hoeveelheid soda (concentratie) is in dit geval te weinig om de verf los te weken waardoor je het niet met een plamuurmes kan verwijderen.

Lees ook: Gemorste Verf Verwijderen Van Muur, Hout En Buitenmuur

Als je soda wilt gebruiken dan zul je de soda moeten laten inwerken op de verfplek. Je kunt soda een beetje bevochtigen en dit op de verfplek aanbrengen. Het lastige is echter dat de soda oplost. Om een goed effect te verkrijgen moet soda ingedikt worden en dat kan met maïzena. Maizena wordt ook gebruikt om sausjes in te dikken en werk ook om soda in te dikken.

Op internet lees je ook dat men er nog groene zeep bij doet om het oplossend effect te versterken. Het mengsel wordt op de plek aangebracht en je laat het inweken voor tenminste 4 uur. Daarna haal je het weg met een plamuurmesje.

De verhouding die met gebruikt is 1 kilo soda, 1 kilo groene zeep op tien liter water waaraan maïzena wordt toegevoegd.

Als je met afbijt of oplosmiddelen aan de slag wilt gaan, kan je beter een professioneel product gebruiken zoals van HG-verfafbijt, wat te koop is bij Bol.com. Dit HG-product werk zeker en het is geen ‘huis-tuin-en-keuken’ middeltje.
Een andere methode is de verf voorzichtig weg te steken of voorzichtig te schuren.

De verf op lossen met soda, groene zeep en maïzena is het laatste redmiddel en beveel ik zeker niet aan.

Verf Verwijderen Met Baking Soda

Hoe zit het dan met baking soda, kan je daar verf mee verwijderen.

Baking soda is een product wat wereldwijd heel veel gebruikt wordt en heel veel toepassingen kent. Wij maken meer gebruik van (schoonmaak)azijn en de rest van de wereld maakt gebruik van baking soda.

De wetenschappelijke naam voor baking soda is Natriumbicarbonaat in is minimaal 3 keer minder sterk dan soda.

Baking soda wordt o.a. gebruikt voor bakproducten in de keuken en dus voor inwendig gebruik. Soda kan je nooit gebruiken voor inwendig gebruik.

Baking soda kan je gebruiken om verf van deurbeslag, ladeknopjes en dergelijke af te halen. Hiervoor verwijder je het deurbeslag van de deur en leg deze in een pan met kokend water. Voeg een zakje baking soda en gewone natuurazijn. Laat dit ongeveer 20 minuten koken en als het goed is heeft de verf losgelaten of kan je het nu eenvoudig verwijderen.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om verf te verwijderen met (baking) soda. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs