Verf Verwijderen Van Tegels – Tuintegels, Geglazuurde of …


verf verwijderen van tegels

Vroeg of laat krijg je er een keer mee te maken, verf op de tegels. Of het nu tuintegels, vloertegels, wandtegels of badkamertegels zijn. Eens komt het moment dat het er opzit en ja dat is jammer, heel jammer want verf verwijderen van tegels is best lastig. Zeker als de tegel een open structuur heeft. En als het geglazuurd is kan je het glazuur beschadigen. Hoe doe je dat dan zorgvuldig, verf verwijderen van tegels?

Verf verwijderen van tegels. Voor het verwijderen van verf van poreuze of geglazuurde tegels kan je verschillende middeltjes proberen. Het beste is om gelijk met de juiste verf afbijt aan de slag te gaan. Daarna wel goed schoonmaken met water en zeep.

Verf is mooi maar lastig om te verwijderen, zeker als het opgedroogd is. Zo ook van glas verwijderen is lastig. Lees hiervoor onze bog over het verwijderen van verf van glas. Ook dit is een klusje op zichzelf.

Hoe Verf Verwijderen Tegels

Zoals de titel van de blog al aangeeft moet er eerst onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten tegels zoals:

  • Tuintegels
  • Natuursteen
  • Baksteen
  • Badkamertegels
  • Wandtegels

Een verdeling die in deze blog gemaakt wordt is tegels met een openstructuur en geglazuurde tegels.

Als er verf op een van deze tegels zit dan zal dat op verschillende manier verwijdert moeten worden. Bij tegels met een openstructuur kunnen vloeistoffen in de tegels trekken en bij geglazuurde tegels kan het glazuur weer beschadigen en dof worden.

We gaan het allemaal in deze blog bespreken zodat jij een keuze kunt maken.

Lees ook: Opgedroogde Verf Verwijderen, Van Hout, Kleding, Plastic En Meer…

Verf Verwijderen Van Tuintegels

Voor het verwijderen van verf van tuintegels, wat een poreus materiaal is kan je verschillende ‘huis, tuin en keuken middeltjes’ gebruiken. Onderstaand verschillende ideeën voor het verwijderen van verf. Ik moet er wel bij vertellen wat we ze zelf niet allemaal hebben uitgeprobeerd.

Als je met een methode aan de slag gaat probeer het dan eerst op een klein stukje uit, want elke ondergrond is toch net weer even anders. Het kan bij jouw tegels misschien niet werken of juist weer wel.

  • Gebruik de hogedruk spuit. Gericht spuiten op de tegel haal waarschijnlijk al heel veel verf weg. Je zult wel het hele tuinpad schoon moeten spuiten want de tegel zal sterk verkleurd en goed schoon zijn.
  • Als de verf nog vers is kan je soda over de verf gooien, deze absorbeert de verf, daarna goed schrobbe met warm water en zeep.
  • Thinner lost de verf op maar is vet en laat weer vlekken na. Zo ook terpentine en wasbenzine.

Je kunt ook professionele producten gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld om verf van poreuze materialen af te weken zonder de ondergrond te beschadigen. Een van deze producten is Fluxaf Super of Pro wat geschikt is voor steenachtige en baksteen producten. Het is een krachtig product die de verf oplost en de stenen niet schijnt te beschadigen. Lees voor het kopen wel de verwerkingsinstructies en draag beschermede kleding.

Ook hierna is het slim om het oppervlak te reinigen met water en zeep of als het een buitentegel betreft de hoge drukspuit erop zetten en schoonmaken.

Lees ook: Verf Verwijderen Van Tegels – Tuintegels, Geglazuurde of …

Verf Van Tegels Badkamer Verwijderen

Dit is weer een hele andere tegel. Deze tegels zijn beschermd met glazuur, de welbekende geglazuurde tegels. het probleem met deze tegels is dat het glazuur kan beschadigen en dat willen we natuurlijk voorkomen.

verf verwijderen van tegels

Als je met een methode aan de slag gaat probeer het dan eerst op een klein stukje uit, want elke ondergrond is toch net weer even anders. Het kan bij jouw tegels misschien net niet of juist weer wel werken.

Ook nu weer kan je van de verschillende ‘huis, tuin en keuken middeltjes’ gebruik maken, wel op eigen risico natuurlijk. Een van deze methode is krabben. Krab het voorzichtig weg met een Stanley mesje. Neem wel een scherp Stanleymesje en kras zeker niet met de punt van het mesje, want dan beschadig je de tegels.

De beste methode voor het verwijderen van verf van badkamertegels is een professioneel afbijt product, zoals deze van Alabastine. De meest afbijt merken zijn geschikt voor geglazuurde tegels. Maar lees altijd goed de informatie op de verpakking, zo ook de verwerkingsinstructies.

Probeer eerst een stukje uit op een plek die niet is het zicht is. Zo kan je het effect testen op het glazuur!

Draag op zijn minst handschoenen als je hier mee aan de slag gaat en maak grondig schoon.

Lees ook: Gemorste Verf Verwijderen Van Muur, Hout En Buitenmuur

Geverfde Tegels Verf Verwijderen

Als alle tegels en voegen geverfd zijn dan is er maar een redmiddel en dat is afbijt. Begin niet met andere middelen want die werken niet en het wordt op deze manier een hels karwei.

De beste methode voor het verwijderen van verf van geverfde tegels is een professioneel afbijt product, zoals deze van Alabastine. De meest afbijt merken zijn geschikt voor geglazuurde tegels. Maar lees altijd goed de informatie op de verpakking, zo ook de verwerkingsinstructies.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende tips & tricks’ besproken voor het verwijderen van verf van tegels. Het toepassen van een van deze methode is geheel voor eigen risico.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs