Bamboe Beitsen, Waarom En Waarmee?

Bamboe is een prachtige houtsoort (of eigenlijk grassoort) die karamel kleurt op het moment dat het samengeperst uit de persen komt. Daarna wordt de bamboe geïmpregneerd om de bamboe houdbaarder te maken. Het ligt dus niet aan de kleur van bamboe waarom je deze zou moeten beitsen.

Dus waarom moet je bamboe beitsen? De samengeperste bamboe heeft het vermogen vocht op te nemen. Het hout van bamboe kan daardoor kromtrekken. Het is dus van belang om bamboe te bewerken met onder andere beits. Beits beschermd de bamboe tegen vocht, vuil en de zon. De bamboe trekt niet krom en vergrijst niet.

Alles over hoe en wanneer je bamboe moet beitsen kun je terug lezen in deze blog. Ook over welke beits je het best kunt gebruiken.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Kun Je Bamboe Beitsen?

Bamboe is bij uitstek een houtsoort die je kunt beitsen. Omdat bamboe uit samengeperste bamboedelen bestaat, heeft vocht, UV licht en vuil, veel invloed op bamboe. Dat wil zeggen dat de bamboe flink kan gaan werken. Het vocht dringt dan in de bamboe vezels waardoor het hout kromtrekt en kan gaan schimmelen. Om dit te voorkomen kun je bamboe bewerken met onder andere beits.

Er is speciale beits voor bamboe die er voor zorgt dan bamboe goed beschermt wordt tegen vocht en vuil. Ook gaat het de vergrijzing tegen die wordt veroorzaakt door UV licht.

bamboe beitsen

Deze beits ‘bamboe protector’, is hier goed geschikt voor, de naam zegt het al. Het is een transparante beits met een klein beetje glans, die jouw bamboe voor buiten, prima kan beschermen. Wel is het zaak om de bamboe elke twee jaar te beitsen. Bamboe is nu eenmaal een kwetsbaar materiaal.

Wanneer je voor de eerste keer het bamboe beitst is het verstandig om dit met de transparante protector te doen om vergrijzing tegen te gaan in plaats van een kleurtje geven.

Zorg er wel voor dat bamboe de grond niet raakt. Vuil en vocht kunnen dan alsnog in de onderkant van de bamboe gaan trekken en vlekken en schimmel gaan ontwikkelen wanneer dit constant in het vocht staat.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Hoe Bamboe Beitsen?

Wanneer je de bamboe voor het eerst gaat beitsen is het beter, zoals boven is omschreven, transparante protector beits te gebruiken.

Wanneer je bamboe weer wilt gaan beitsen kun je eerst kleur bepalen die jij de bamboe wilt geven. Er zijn mega veel verschillenden kleuren beits die je kan kiezen en dat kan in hoogglans tot kalkmat. En natuurlijk kan dat ook weer transparant zijn.

Wat heb je nodig om jouw bamboe te gaan beitsen:

 • Beschermingsmiddelen (om de omgeving binnen of buiten te beschermen tegen de beits spetters).
 • Handschoenen en oude kleding
 • De juiste hoeveelheid beits en een eventueel gekozen kleur.
 • Hoge drukspuit (voor bijvoorbeeld een schutting en dergelijke, buiten).
 • Goede kwasten of rollers

Bamboe Beitsen, Wat Is Jouw Plan?

Een plan hebben is altijd een goed idee om gestructureerd te werk te gaan. Zo werk je sneller, heb je alles bij de hand en zorg je voor zo min mogelijk oponthoud.

 • De omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond, en eventueel op meubels en daar waar je gaat beitsen. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding of vloerbedekking, krijg je het er (bijna) niet meer uit. Het is ook handig om op balkon of tuin de omgeving te beschermen bij het beitsen. Bescherm daar ook de tegels of beton, tegen het indringende beits. Deze is bijna niet te verwijderen.
 • Voor je begint met beitsen moet je bamboe schuren. Het ligt aan de kwaliteit in hoeverre je moet schuren, maar schuren is een goed begin. Het schuren zorgt ervoor dat de hechting van de verf beter wordt. (Wil je een schutting van bamboe beitsen dan hoef je deze niet te schuren. Met een hoge drukspuit schoonmaken is wel een goed idee, en daarna laten drogen.)
 • Maak de bamboe schoon met een goed uitgeknepen doekje en laat het goed drogen.
 • Breng met de juiste rollers en/of platte kwasten de beits aan. Gebruik vachtrollers (voor beits) voor de lange stukken en platte kwasten voor kleine hoekjes. Gebruik een verfbakje om de beits in te doen zodat je daar makkelijk je kwast in kunt rollen.
 • Rol of kwast de beits op de bamboe. Stop niet halverwege omdat je dan strepen kan gaan krijgen. Een schutting kun je het beste met een kwast doen.
 • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits hoe dieper de kleur beits wordt.
bamboe beitsen

Heb je beits over dan kun je dat prima gebruiken voor andere houtsoorten. Een eiken hout beitsen of multiplex. Je vindt het in onze blogs.

Hoe Snel Verkleurd Bamboe?

Bamboe kan vergrijzen, op den duur wanneer de bamboe in de zon staat. Hoe goed je ook een beschermende transparante laag aanbrengt, vergrijzen doet het. Hoe snel de bamboe verkleurd ligt aan de hoeveelheid zon die de bamboe krijgt. Je kan je voorstellen dan de ene hoek van de schutting die altijd in de zon staat, grijzer is geworden na 2 jaar, dan het stuk bamboe wat altijd in de schaduw staat.

Bamboe vergrijst en er zijn producten die je kunt gebruiken om de vergrijzing weer op te heffen. De bamboe krijgt dan redelijk zijn eigen kleur weer terug. Je moet de bamboe dan wel weer een beschermende beits geven.

Zonder beschermlaag zal de bamboe niet alleen vergrijzen maar ook verpieteren. Bamboe kan gaan rotten, vocht plekken krijgen en krom gaan trekken.
Dat is eigenlijk geen optie wanneer je de bamboe lang in goede staat houden.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Bamboe Zwart Of Donker Beitsen?

Bamboe kan je natuurlijk ook donker of zwart beitsen. Er zijn diverse soorten beits die je kunt kiezen om de bamboe te kleuren in donker of zwart.

De werkwijze van het beitsen is het zelfde als het beitsen van transparante beits. Echter donker en zwarte beits zijn wel veel meer zichtbaar wanneer het op plaatsen komt waar het niet hoort, zoals tegels, beton, kleding, lichte schuurtjes die zo moeten blijven etc. Het is erg lastig om donkere of zwarte beits schoon te krijgen uit materialen waar je het niet wilt hebben.

Je kunt ook Nigra Bamboe kopen. Dat is een Chinese bamboe met wat meer uitstekende knopen of nodes erin. Deze bamboe is van zichzelf al zwart, er zijn dus verschillende soorten bamboe, en daar kun (of beter: moet) je ter bescherming een transparant laagje beits over heen doen. Er kan wel wat kleurverschil in deze bamboe zitten omdat het helemaal natuurlijk is.

Een ander soort, de zwarte Java bamboe is ook zwart. Deze is wat meer kleurvast maar desalniettemin kun je hier ook kleur verschillen in zien.

Net als alle bamboe, komt deze geïmpregneerd uit de fabriek, maar hebben wel allemaal nog een laagje beits nodig tegen de invloeden van buiten af.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs