Wie kent het niet, siliconenkit op plaatsen waar je het niet wilt. Het kan zijn dat je zelf niet handig bent geweest, en de siliconenkit op meerdere plekken hebt gesmeerd, dan de bedoeling was, of dat vorige eigenaren het niet zo nauw namen met het aanbrengen en schoonmaken van overtollige siliconenkit. Feit is, dan jij de klos bent en dat is jammer, want siliconenkit dat eenmaal is gedroogd, doet zijn werk uitstekend. Het hecht als een malle aan de oppervlakte waar het opgezet is. Nu is wil je misschien siliconenkit verwijderen met azijn, maar niet met agressieve middelen? Want de meeste middelen zijn agressief voor het milieu, voor jou en materialen.
Dus: Siliconenkit verwijderen met azijn? Hoe doe je dat en werkt het goed? Daar krijg je antwoord op in deze blog.
Neem een doek en drenk deze in de azijn, eventueel in water. Leg de doek langs de siliconenkit, druk deze aan, en laat deze inwerken op de siliconenkit. Na enkele minuten haal je de doek weg en moet de siliconenkit zacht geworden zijn. Met een mesje kun je nu de siliconenkit verwijderen. Pas op: sommige tegels kunnen niet tegen azijn.
Welke azijn je kunt gebruiken, welke tools je hierbij kunt gebruiken en of het heel goed werkt, lees je in deze blog. Daarbij krijg je informatie waarom je geen azijn bij bepaalde tegels mag gebruiken.
Lees ook: Siliconenkit Verwijderen Met Aceton, Waar Moet Je Op Letten?
Inhoudsopgave
Waar Let Je Op, Voordat Je Siliconenkit Gaat Verwijderen Met Azijn?
Azijn, en dat kan schoonmaakazijn zijn of witte azijn, is een zuur goedje. Niet alle tegels kunnen tegen azijn. Natuurstenentegels kunnen poreus zijn en het zuur opnemen. Dit zuur kan de tegels verpulveren, zacht maken, vlekken geven of zelfs gaten veroorzaken in de natuurstenen muur, die jij met alle liefde hebt uitgezocht. En dit wil je niet.
Wees dus zeker van jouw zaak, dat het geen natuursteen is, wanneer je azijn gaat gebruiken in de keuken, badkamer of toilet, om siliconenkit te verwijderen. Een vragenrondje kan geen kwaad bij de natuurstenenwinkel, waar jij deze gekocht hebt, of de vorige bewoners. Of vraag bij een willekeurige natuurstenen winkel, welke natuurstenen erop zitten en waar zij absoluut niet tegen kunnen.
Wanneer je weet dat je azijn kunt gebruiken, kan je verder.
Wat Heb Je Nodig Om Siliconenkit Te Verwijderen?
Materialen zijn altijd belangrijk wanneer je een klus te doen hebt. En dan vooral de juiste materialen. Welke materialen je nodig hebt om siliconenkit te verwijderen?
- Doekjes of keukenpapier
- Witte azijn of schoonmaakazijn
- Afbreekmesjes
- glasschraper
- Handschoenen
Geen lange lijst maar wel een goede! Meer heb je niet nodig, wanneer je dit op een zo min mogelijk gevaarlijke en milieuvriendelijke manier wilt doen. Daarbij is het ook een goedkope manier om siliconenkit te verwijderen met azijn, want azijn is niet duur.
Lees ook: Kit Verwijderen Met WD-40, Hoe Doe Je Dat?
Hoe Verwijder Je Siliconenkit Met Azijn?
Siliconenkit laat zich niet zo heel gemakkelijk verwijderen. Het doet zijn job geweldig. Het laat van geen kanten, water door. Het hecht als een malle aan de ondergrond waar het is opgebracht. Helaas voor jou moet of wil je dit eraf halen om een mooie nieuwe laag op te zetten. Hoe je Siliconenkit verwijderen moet met azijn?
- Trek handschoenen aan wanneer je puur azijn gebruikt. Het kan in je handen ‘bijten’.
- Drenk een doek of keukenpapier in de azijn, eventueel gemengd met water, en druk deze op de siliconenkit. Laat deze een paar minuten inweken.
- Haal de doek eraf en snijdt met het mes de ‘makkelijke’ siliconenkit weg, dus daar, waar je makkelijk bij kunt. De azijn heeft er voor gezorgd dat de kit zachter is geworden en makkelijker is te verwijderen. De overgebleven resten, die er toch ook weer altijd zijn, laat je weer inweken met azijn.
- Je kunt nu de resten wegschrapen met een glasschraper. Deze tool is erg handig nu de azijn de siliconenkit zachter heeft gemaakt.
- Voor je nu weer nieuwe kit gaat aanbrengen, is het handig om de boel goed met water schoon te maken en het goed te drogen. Wanneer je azijn laat zitten en de kit erover aanbrengt, kan je je voorstellen dat de hechting van de kit minder zal zijn dan wanneer je het op een schone ondergrond aanbrengt. Het moet tenslotte de volgende keer weer lastig zijn, om het te verwijderen (knipoog).
Moet wel gezegd worden dat azijn niet de allersterkste manier is om siliconenkit te verwijderen. Er zijn middelen die siliconenkit beter kunnen oplossen, maar, wat je zegt, het is niet zo milieuvriendelijk als azijn. De keuze is aan jou! En ik ben voor azijn, helaas met wel met wat meer werk!
Lees ook: Kit Verwijderen Wasbenzine, De Methode?