Kit Verwijderen Met WD-40, Hoe Doe Je Dat?

Kit verwijderen wd40

Kit is een heel goed product om kieren en gaten te dichten, meestal voor vocht en voor weersinvloeden. Het aanbrengen kan best een lastig karweitje zijn, zeker als je het nog nooit gedaan hebt. Het kitten zelf valt wel mee, maar het verwijderen en een mooie kitrand maken is iets anders. Overtollig kit kan je ook verwijderen met WD-40.

Snijd met een oude bankpas of krabber, het overtollige kit los en pulk het los. Breng dan WD40 aan om de kit en wrijf dit in de kit. Wacht 10 minuten en krab met de bankpas of andere krabber de kit los. Neem de WD40 op met een doek en maak goed schoon met water en zeep.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je overtollig kit kan verwijderen met WD-40. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in dit artikel besproken. Met makkelijke instructies en praktische tips helpen wij je hiermee. Wist je dat je ook wasbenzine kunt gebruiken? Lees hier alles over in onze blog over het verwijderen van kit met wasbenzine.

Overtollig Kit Verwijderen

Een grote kitrand met overtollig kit trek veel vuil aan. Zowel in een badkamer en douche als de randen van een caravan die gekit zijn.

In de badkamer of douche is het een plaats waar schimmelvorming kan optreden en buiten op een caravan is het een plaats waar vuil en zand zich snel kan hechten. De randen worden bruin van het vuil en dit is geen mooi gezicht. Daarnaast vermindert het ook de werking van de kitranden met; lekkage tot gevolg.

Overtollig kit verwijderen kan je op meerdere manieren doen. Zoals gezegd ook met wasbenzine maar ook met WD40 Universeel. Dit is te koop in alle bouwmarkten en ook bij Bol.com. Daar hebben ze zelfs meerdere producten van WD40, voor meerdere toepassingen.

WD-40 staat voor “Water Displacement 40th attempt” oftewel “water verdijver 40ste poging”. Het is een product wat gemaakt is om water te verdrijven van elektronische contactpunten zoals een bougie. Maar al snel bleek WD40 voor meerdere toepassingen geschikt en dus ook om kitranden te verwijderen.

Maar voordat je met WD40 aan de slag gaat zal je eerst voorbereidingen moeten treffen. Wat die voorbereidingen zijn staat onderstaand omschreven.

Lees ook: Kit Verwijderen Van Tegels Met Handige Tool

Hoe Kit Verwijderen Met WD-40?

Het gereedschap wat je nodig hebt voor het verwijderen van de kit is het volgende:

 • Busje WD40
 • Oude doeken
 • Spons
 • Oude bankpas, verfkrabber, kunststof ijskrabber of een glasschraper.
 • Emmer warm water en Dreft

Wil je bekijken welke glasschrapers er zijn en hoe ze werken? Er zijn er verschillende, ook met uitneembare mesjes.

kit verwijderen WD-40
Te koop bij Bol.com

Wat ga je doen?

 • Neem je voorzorgsmaatregelen en leg alles wat je nodig hebt klaar. Zet ook een raam open als je binnen werkt. Zo krijg je voldoende verse lucht.
 • Snijdt de kit weg die je makkelijk weg kan trekken of snijden. Snijd de kit in met de oude bankpas of een van de andere krabbers die je wilt gebruiken en verwijder daarna de kit die loszit.
 • Spuit WD40 nu over de kitrand die over is gebleven. Wrijf met de spons over de resten en laat dit even weken. De WD40 gaat nu onder de kitrand waardoor deze loskomt van de ondergrond.
 • Week stukje voor stukje en schrap, heel voorzichtig, met de glaskrabber de kit verder los van de ondergrond. Doe dit net zo vaak tot de kit weg. Houd de schrapper plat tegen de ondergrond zodat je geen ‘hapjes’ neemt uit deze ondergrond. Werk voor al rustig, dan gaat het schrappen het beste zonder butsen. Verwijder de laatste delen met de oude doeken.
 • Maak na het verwijderen de rand heel goed schoon met warm water en Dreft. Wees er zeker van dat er geen WD40 achterblijft op de kitrand. Droog vervolgens de kit met een schone theedoek.

Dit is de manier om kit te verwijderen met WD-40. Het is goed te doen, je moet alleen geduld hebben, maar de kit zal je zeker verwijderen.

Lees ook: Kit Verwijderen Badkamer lastig?

Nadelen Kit Verwijderen WD-40

Er zit wel een nadeel aan het verwijderen van kit met WD-40. Dit kan een nadeel zijn met grote gevolgen!

WD40 is heel vettig, echt vettig en lastig te verwijderen met water en zeep. Toch is het belangrijk dat je alle WD40 verwijderd van de kitranden of van de rand van je bad als je deze weer wilt gaan kitten.

Er zijn voorbeelden van situaties waarbij de WD40 niet goed verwijderd is, ik noem er twee:

 1. Het is in die situatie dat de WD40 resten dan gewoon hun werk blijven doen en de kit blijven losweken. Niet alleen het overtollige kit is verwijderd, maar de kit die achterbleef om het waterdicht te maken kwam op bepaalde plekken ook los en veroorzaakte zo een lekkage.
 2. Als je WD40 hebt gebruik om alle kit van bijvoorbeeld een bad te verwijderen is het heel belangrijk dat het bad heel goed schoongemaakt wordt om de WD-40 te verwijderen.
  Als dit niet goed is gedaan zal de nieuwe kitrand die je aangebracht hebben binnen twee weken loskomen. WD40 die achterblijft, blijft gewoon zijn werk doen en lost kit op, ook de nieuw aangebrachte kitrand.

Dus maak heel goed schoon, het liefst meerdere keren zodat alle WD-40 verwijderd is.

Dit is de manier om WD-40 te gebruiken om kit te verwijderen. Of dit het meest ideale product is om kit te verwijderen…….?

Lees ook: Siliconenkit Verwijderen Met Azijn, Gaat Dit Gemakkelijk?

Disclaimer: op deze pagina worden ’tips & tricks’ besproken om kit met WD40 te verwijderen. Het toepassen van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor e

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs