Kit Verwijderen Van Tegels Met Handige Tool

Het is altijd lastig om kit te verwijderen van tegels. Kit is echt een goedje wat, eenmaal opgebracht, vasthoud aan de oppervlakte. Het doet zijn werk uitstekend. Het houdt vuil en water buiten de randen waar geen water mag komen. Eenmaal opgezet en ingedroogd is het een kunst om kit weer te verwijderen, wanneer het oud en vuil is geworden. Hoe doe je dat het gemakkelijkst, kit verwijderen van tegels?

Snijd overtollig kit zo veel mogelijk weg van de tegels, met een scherp mes of een glas of verfschraper. De laatste restjes kun je insmeren met silicone verwijderaar of wasbenzine. Laat de wasbenzine of silicone verwijderaar goed inweken en schraap met een glas of verf schraper de restjes silicone weg. Neem de tegels af met water.

Het eerste wat je doet is de meeste kit verwijderen met een mes.

Lees ook: Kit Verwijderen Met WD40, Hoe Doe Je Dat?

Kit Verwijderen Mes

Dikke kit, wat op de tegels zit, kan je het best verwijderen met een scherp mes. Snijd zo veel mogelijk weg. Let erop dat je de randen van de tegels niet insnijdt of beschadigd met het mes. Dan wordt de tegel alleen maar lelijker van.
Het best om te gebruiken is een afbreekmesje. Zo kan je, na het breken van het mesje, de dikke kit goed wegsnijden omdat het mesje scherp is en blijft. Gooi het afgebroken stuk mesje weg dat verpakt is in papier. Zo snijd je jezelf niet wanneer je de vuilniszak weggooit.

Later in het proces moet je een verf of glasschraper gebruiken, maar eerst kan je met siliconenkitverwijderaar en wasbenzine…

Lees ook: Kit Verwijderen Wasbenzine, De Methode?

Kitresten Verwijderen Van Tegels

De laatste restjes van de kit zijn het moeilijkst om te verwijderen. Vlinder dunne laagjes kit, die , wanneer je ze weg wilt snijden, onder het mes wegglijd. Lastig, maar het kan ook anders!

Je kunt deze dunne laagjes kit verwijderen met siliconenkit verwijderaar of wasbenzine. Het werkt allebei maar wasbenzine heeft het nadeel vluchtig en licht ontvlambaar te zijn.

Wanneer je wasbenzine gebruikt, moet je de ruimte goed ventileren door ramen en/of deuren open te zetten. Daarbij moet je beschermende kleding dragen zoals huishoud handschoenen omdat jouw huid heel erg droog kan worden, op het pijnlijke af.
En, zoals ik al zei, wasbenzine is vluchtig, dus waakvlammen moeten uit zijn en roken is niet handig in de ruimte waar wasbenzine wordt gebruikt. Wasbenzine is licht ontvlambaar en brand is het laatste waar je op zit te wachten.

Daarbij komt dat niet alle tegels bestand zijn tegen wasbenzine. Denk hierbij aan bijvoorbeeld natuursteen. Er zijn veel verschillende (natuursteen) tegels. Vraag bij de leverancier of je wasbenzine kunt gebruiken op jouw tegels, om siliconenkit te verwijderen. Probeer anders een stukje uit op een plek die niet in het zicht zit of op een tegel die je over hebt.

Wanneer je siliconenkitverwijderaar gaat gebruiken, lees dan altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Elk merk heeft zijn eigen instructies! Om de verwijderaar goed zijn werk te laten doen moet je de instructies opvolgen, anders heeft het weinig zin om het te gebruiken. Er zijn siliconenkitverwijderaars die wel gebruikt kunnen worden op natuurstenen tegels en andere ondergronden. Lees ook hier over de instructies!

Lees ook: Kit Verwijderen Badkamer lastig?

Hoe haal je de kitresten weg die met wasbenzine of siliconenkit verwijderaar zijn ingesmeerd?

Wasbenzine:

Met een spons wrijf je de kitresten in met wasbenzine. Laat het een minuut of tien weken.

Siliconenkitverwijderaar:

Doe de kitverwijderaar op een kwastje en wrijf de kit die weg moet er mee in. Laat het zo lang weken als op de instructie staat en verwijder de kit met de spatel die er soms zit geleverd, of een glas of verf schraper.

Iedere kitverwijderaar heeft zijn eigen leverancier en instructies. Lees deze goed voor het beste resultaat.

Nu kan je met een glas of verschraper aan de gang.

Soorten glas of verfschrapers bekijken met verwisselbare mesjes?

kti verwijderen van tegels
verf of glasschraper om kit te verwijderen

Verf of glasschraper:.

Een glas of verfschraper is dé tool om achtergebleven kit weg te schrapen.
Met een verf of glas schraper, kun je nu over die kleine lastige restjes kit, die achtergebleven zijn, schrapen. Houdt ten alle tijde de schraper recht op de tegel. Wanneer je de glasschraper haaks op de randen gebruikt van de tegel, kan het zo gebeuren dan je randjes glazuur mee neemt. De tegel is dan beschadigd. De randjes kun je ook doen met de glas schraper maar dan moet je deze met de randen mee laten lopen, dus niet haaks op de randen zetten. Wanneer je de glasschaper recht houdt, kun je alle resten er zo van af schrapen.

Neem de tegel af altijd af met water wanneer de siliconenkit eraf is geschraapt. Zo verwijder je alle wasbenzine of kitverwijderaar.

Gaat het verwijderen van de kit nog moeilijk dan kun je de wasbenzine of kitverwijderaar nog wat langer laten inweken.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs