Schutting Beitsen Zonder Schuren, Of Juist Wel?

teak hout lakken

Door een schutting, die jij wil beitsen, rijzen er vragen. En dat is de juiste gang van zaken. Je gaat niet in het wilde weg wat beits plaatsen op hout wat onbewerkt, geïmpregneerd of gelakt is, bijvoorbeeld. Je weet dat er wat voorbereidingen nodig zijn, maar de vraag is, welke? Dus, moet je een schutting beitsen zonder schuren of moet je juist wel schuren?

Een schutting kun je beitsen zonder te schuren, wanneer het hout onbewerkt is of geïmpregneerd is, voor de eerste keer. Het beits wordt direct door de schutting opgenomen. Een schutting dat geverfd is met zijdeglans lak of met dekkende beits is bewerkt, en kun je het beste wel heel goed schuren, zodat de beits in het hout kan dringen.

Er kunnen veel verschillende soorten verf, lak of beits op de schutting zitten, die jij wilt beitsen. Wil je dit beitsen, dan moet je schuren. Hoe je het beste te werk kunt gaan lees je onderstaand in deze blog. Maar eerst gaan we de vraag beantwoorden: Moet je een schutting schuren voor je gaat beitsen?

Moet Je Een Schutting Schuren Voor Je Gaat Beitsen?

Het antwoord is ja en nee. Er zijn verschillende ondergronden waardoor je bij de één wel moet schuren en de andere schutting niet. Wanneer je wel het beste kun schuren?

 • Een schutting die gebeitst is, en zeker dekkend is gebeitst.
 • Een schutting die met een zijdeglans geverfd is.
 • Een schutting die met lak geverfd is.
 1. Een schutting die gebeitst is met een (dekkende) beits, kun je het best schuren. Zeker wanneer er een dekkende laag op de schutting zit. Het hout is helemaal afgesloten door de dekkende beits en de beits die jij wilt opbrengen kan dan niet in het hout trekken. Het heeft dus geen houvast en zal gaan bladderen.

  Ontvet de schutting, Schuur de schutting en maak deze stofvrij. Ontvet de schutting nog eens en je kunt beitsen.
 2. Wanneer een schutting een zijdeglans laag verf heeft gekregen in het verleden, en je wilt het nu beitsen, dan kan je de schutting het beste eerst ontvetten, helemaal kaal schuren en stofvrij maken. Daarna ontvet je de schutting nog eens en beits je de schutting met de beits van jouw keuze.
 3. Een schutting die met lak is geverfd moet je zeker helemaal kaal schuren. Ook hier ontvet je de schutting en schuur je hem kaal. Maak de schutting stofvrij en beits de schutting.

Hoe je het best kunt beitsen, staat hieronder uitgebreid beschreven, met als voorbeeld de schutting die je niet hoeft te schuren.

Wil je toch liever jouw schutting in de olie zetten lees dan: Hout Oliën, Hout Voor Buiten En Hout Voor Binnen!

Schutting beitsen zonder schuren

Beits Aanbrengen Op Schutting Zonder Schuren?

Hout van een schutting dat onbewerkt is of geïmpregneerd is, kun je dus beitsen, zonder te schuren. Let er wel op dat nieuw geïmpregneerd hout, 2 maanden de tijd nodig heeft om alle vluchtige stoffen te laten verdampen uit het hout. Doe je dit niet, dan kunnen er na het beitsen vlekken ontstaan.

Hoe Ga Je Een Schutting Beitsen Zonder Te Schuren?

Een handleiding om een schutting te beitsen is altijd handig. Daarom hebben wij een handleiding voor jou gemaakt met tips en weetjes.

 • Bescherm planten die vast staan tegen de schutting. Haal ze van de schutting of pak ze in met plastic zodat de planten niet onder de beits komen te zitten (bladeren kunnen dan verbranden in de zon).
 • Haal rekjes ervan af waarvan je niet wilt dat deze gebeitst worden.
 • Bekijk of de schutting nog aan alle kanten heel is. Weet waar zwakke plekken zitten in de schutting en of je deze eerst moet maken.
 • Maak de schutting eerst goed schoon. Verwijder vuil en aanslag. Hiervoor kan je gebruikmaken van een hogedrukreiniger. Zet de hogedrukreiniger op sproeistand en niet op straalstand, deze stand maakt kringen in het hout en beschadigt het hout, dit blijft je zien na het beitsen. Sproei het hout voorzichtig schoon.
  Ook kan je groene aanslag verwijderaar gebruiken van HG, deze is verkrijgbaar bij bol.com. De groene aanslag moet zeker verwijderd worden.
 • Vervolgens moet het hout minimaal 24 uur drogen omdat anders de beits niet goed in het hout kan trekken.
 • Voor je begint met beitsen moet je geïmpregneerd hout schuren, althans als er al een dekkende beits laag is aangebracht.
  Voor geïmpregneerd hout, dat voor het eerst gebeitst wordt, hoef je niet te schuren. Ik adviseer je in dit geval toch even de schutting na te kijken op grove plekken die je misschien wel even kunt schuren. Het schuren zorgt ervoor dat de oude losse beitsdelen verwijderd worden en het zorgt voor dat de hechting van de beits beter wordt.
 • Maak het blik open en roer de beits goed door, zodat alle bestanddelen met elkaar vermengd zijn.
 • Gebruik een blokkwast om de beits aan te brengen op een schutting.
 • Breng met de juiste rollers en/of kwasten de beits aan. Rol of verf met een kwast, in de richting van de nerven mee. Zorg ervoor dat ook de hoekjes en gaatjes goed in de beits komen te zitten. Gebruik een verfbakje om de beits in te doen, zodat je daar makkelijk je kwast in kunt dopen of je roller in kunt rollen.
 • Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak het project in één keer af. Dus stop niet halverwege.
 • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits hoe dieper de kleur beits wordt. Ik adviseer je de schutting licht te schuren voordat je de tweede laag (en eventueel de 3e laag) aanbrengt.
 • Je kunt de beits (wanneer deze water gedragen is), na het drogen van de beits, ook overschilderen met een water gedragen doorzichtige lak, zodat het hout en de beits goed beschermd is tegen vocht. Bij de meeste lakken gaat het hout dan glimmen, maar er zijn lakken die ervoor zorgen dat het toch onbehandeld lijkt. Bol.com heeft daar meerdere voorbeelden van.

Wil je even zien hoe je een tuinschutting beitst, dan kun je hier kijken.

Beste Weersomstandigheden Om Een Schutting Te Beitsen?

Waar je zeker op moet letten is dat het droog weer moet zijn, en een paar uur moet blijven, wanneer je wilt beitsen. Beits wat je aanbrengt in nat en regenachtig weer zal niet zo goed aan de schutting hechten en niet goed kunnen drogen. De ideale temperatuur ligt omme nabij de 20 graden en de zon laat zich niet volop zien..

Het moet dus zeker geen 30 graden zijn wanneer je gaat beitsen. Daar komt bij dat je zelf ook verbrand wanneer je in die temperatuur staat te beitsen!

Heb je een bamboe schutting en wil je die beitsen, lees dan: Bamboe Beitsen, Waarom En Waarmee?

Welke Beits Gebruik Je Om De Schutting Te Beitsen?

Voor het beitsen van hout gebruik je vanzelfsprekend beits. Nu zijn er vele soorten beits op de markt die allemaal claimen beter te zijn dan de ander. Er zijn bijvoorbeeld meer schimmelwerende bestanddelen toegevoegd of meer andere chemicaliën niet het, volgens de producenten het beste product maken.

Echter, hout wat blootgesteld word aan de weersinvloeden moet over het algemeen, elke drie jaar opnieuw behandeld worden. Sommige beitsen zelfs wat langer.

Ik vertrouw altijd om goede merken en één van die merken is CetaBever beits, welke in meerdere kleuren verkrijgbaar is bij bol.com. Hier kan je bovendien de verwerkingsinstructies en eigenschappen lezen.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs