Natuursteen Impregneren, Wasbak, Keukenblad Of Vloer!

graniet aanrechtblad dof

Natuursteen impregneren is een goed idee wanneer je deze steensoort in huis hebt en gebruikt. Natuursteen kun je gebruiken als wastafel, aanrechtblad, buiten tafel, of badkamer wand bekleding. Zoals je merkt, wordt dit steensoort gebruikt in of bij een omgeving waar het vochtig is. Dan is natuursteen impregneren altijd een goed idee!

Natuursteen impregneren: Natuursteen stofvrij maken. Om te impregneren doe je de natuursteen beschermer in een verf bakje en rol je met een roller de natuursteenbeschermer over de natuursteen in één richting. Natuursteen impregneren doe je in delen. Na 10 minuten kijk je of alle natuursteen beschermer is ingetrokken. Verwijder het overtollige natuursteen beschermer met een niet pluizige doek.

Dit is in het kort hoe je natuursteen kunt impregneren. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken. Een wasbak van natuursteen impregneren is iets anders dan een natuurstenen vloer impregneren. Het wordt hier allemaal besproken.

Wil je voegen schoonmaken en weet je niet of jouw natuursteen er tegen kan, lees dan ons artikel ‘Voegen schoonmaken’.

Waarom Natuurstenen Impregneren?

Natuursteen is ontstaan doordat planten, dierenresten en schelpen onder grote druk zij samengeperst in de aarde. Natuursteen is poreus, de ene soort meer dan de ander. Wanneer je natuursteen dus wilt beschermen is impregneren wel zo handig om de intreding van vocht en vuil tegen te gaan.

Eenmaal in het steen getrokken is het een heidens karwei om de ontstane vlek weer te verwijderen. Het natuursteen wordt daar niet mooier op.

Impregneren is natuursteen een beschermlaag geven tegen vlekken die door het steen wordt opgenomen. Natuursteen is poreus, er zitten kleine gaatjes (en soms met holletjes) in, die vol kunnen lopen met vet, koffie, wijn, zeepresten en tandpasta bijvoorbeeld. Dat krijg er er bijna niet meer uit.

Waarmee Natuursteen Impregneren?

Daarom behandel je de natuursteen met natuursteenbeschermer. Deze natuursteen beschermer, ook wel impregneer genoemd, laat ook geen vloeistoffen meer toe. Impregneren moet je zeker ieder jaar weer doen. Zo blijft jouw natuursteen en glanzend en mooi uitzien.

Het ligt aan de natuursteensoort welk impregneer je moet gebruiken. Vraag dat vooral na bij de leverancier (waar jij jouw natuurstenen wasbak hebt gekocht), welke de beste natuursteen beschermer is. Zo kun je de juiste impregneer of natuursteenbeschermer kopen, erop doen en genieten. Of je laat het doen.

Ook kan je een algemeen impregneermiddel gebruiken, zoals HG impregneer, welke te koop in bij bol.com. Ook dit product werkt uitstekend.

Hoe Een Natuurstenen Object Impregneren?

Er is voor alle soort steen wel een middel wat goed gekeurd is om mee te impregneren. Ons advies is vooral de instructie te lezen op de verpakking en doe eventueel navraag bij jouw leverancier.

Er is wel enig verschil of je een object (bijvoorbeeld een wasbak en een keukenblad) of een vloer gaat impregneren. Het vraagt om een andere aanpak. Als eerste een object impregneren, daarna behandelen we het impregneren van een vloer van natuursteen.

natuursteen imprefneren

Over het algemeen geldt deze volgorde:

 1. Ontvet natuursteen eerst met een zuurvrije reiniger. Gebruik geen andere middelen die ontvetten, die kunnen jouw natuursteen dof laten worden. Producten als schoonmaakazijn, chloor, ontkalker en dergelijke kunnen gaten maakt in de wasbak of jou vloer.
 2. Gebruik pluisvrije doeken om impregneer op het natuursteen te wrijven.
 3. Gebruik de juiste impregneer middel, die geschikt is voor de steensoort.
 4. Impregneer altijd een klein stukje (zeg 50 cm) en wrijf met een schone pluisvrije doek de resten olie, die blijven liggen, er weer van af. Olie mag niet opdrogen voor je het er van af wrijft. Vandaar de kleine stukjes die je inwrijft met olie. Ga dan verder met de volgende 50 centimeter. Ga zo door totdat jouw object helemaal is geïmpregneerd.
 5. Impregneer 1 à 2 keer per jaar of wanneer je vindt dat het object dof wordt en wel een opkikker kan gebruiken.

Lees ook: Tegels Ontvetten, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Hoe Een Natuurstenen Vloer Impregneren?

Er zijn diverse producten die een natuurstenen vloer kunnen impregneren. Wees er bewust van dat je de juiste impregneer kiest voor de steensoort die je hebt liggen. Dat voorkomt een hoop gedoe.

Wat heb je nodig:

 • de juiste impregneermiddelen voor de natuursteensoort die jij in huis hebt.
 • zachte niet pluizige doeken.
 • verfbakje.
 • verfroller glad.
 • tijd!
 • stofzuiger.

Maak de vloer stofvrij voor je het natuursteen impregneer over de vloer verspreid.

 1. Doe de natuursteen beschermer in een verfbakje.
 2. Rol met een gladde roller door de impregneer en rol dit uit op een stukje natuursteen. Doe dit in één richting!
 3. Binnen 10 minuten moet je het overtollige weer opnemen met een doek. Het stuk vloer wat je nu hebt geïmpregneerd hebt, neemt de rest van de impregneer niet meer op. Laat het niet liggen maar neem het af met een schone pluisvrije doek. Doe dit binnen 10 minuten. (vandaar dat je beter kleine stukjes kunt impregneren).
 4. Wanneer je nieuwe plavuizen hebt mag je nog niet impregneren. De voegen moeten eerst goed zijn uitgehard alvorens te kunnen impregneren. De voegen zijn hun vocht niet goed kwijt waardoor er gaten kunnen vallen in de voegen wanneer je te vroeg impregneert. Wacht een week of 4 dan zijn de voegen bestand tegen het impregneren van natuursteen.

Kan Je Natuursteen Impregneren Met Lijnolie?

Ja, dat kan. Het is een eeuwenoud recept om hout en natuursteen te onderhouden oftewel te impregneren.

Maak eerst de natuursteen goed schoon met groene zeep of een middel dat door het verkooppunt van natuursteen is geadviseerd.

Wanneer je gekookte lijnolie met terpentijn vermengt, (je voegt er 20 of 30 % bij) dan kun je dit prima als impregneer gebruiken voor bijvoorbeeld natuursteen (hout kan ook). Vraag in ieder geval na bij de leverancier, waar jouw natuursteen vandaan komt, of dit de beste methode is en of het mogelijk is.

De terpentijn vervliegt na het opbrengen op het steen. De geur is niet echt lekker, dus lekker laten luchten, die ruimte! Laat na het opbrengen de gemengde lijnolie 24 uur drogen.

Vaak wordt de natuursteen wel wat donkerder na de behandeling.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om natuursteen te impregneren. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs