Wat is Nat Schuren En Wanneer Doe Je Dat?

schuren tussen laklagen in

Als je gaat schuren denk je al snel aan schuurpapier, een schuurblok of misschien wel machinaal schuren. Je moet ramen openzetten om te ventileren en na het schuren alles weer stof vrij maken en een sopje geven. Maar schuren kan ook anders, namelijk nat schuren! Nat schuren is schuren met water. Dit heeft een aantal voordelen, maar kan je dit op elk materiaal doen?

Gebruik schuurmiddelen die geschikt zijn voor nat schuren. Maak het oppervlak en schuurpapier nat. Maak ronddraaiende bewegingen en spoel het schuurpapier regelmatig uit. Nat schuren kan niet op poreuze ondergrond zoals onbehandeld hout.

Het kan en heeft verschillende voordelen boven droog schuren. In deze blog wordt nat schuren besproken. Hoe doe je het en waarmee kan je het doen. Heb je ander schuurpapier nodig en wordt het net zo glad als droog schuren zijn een paar vragen die beantwoord worden. Laten we beginnen met het waarom!

Lees ook: Schuren Na Grondverf. Wel Of Juist Niet Doen?

Waarom Nat Schuren?

Nat schuren heeft meerdere voordelen boven droog schuren, maar waarom wordt het dan zo weinig toegepast?

In vele gevallen is nat schuren niet nodig en volstaat het droog schuren, zeker voor projecten in en rondom huis. Een schuurpapiertje om de kozijnen te schuren bijvoorbeeld of een vlakschuurmachine voor de deur. Dan is droog schuren gewoon een prima methode en nat schuren niet nodig.

Nat schuren wordt gedaan om:

 1. Stof te verminderen
  Door met water te schuren en door gebruik te maken van schuurmiddelen die bedoeld zijn om nat te worden, vermindert de hoeveelheid stof. Heb je schuurwerk binnen en wil je stof verminderen dan kan dit een oplossing zijn. Echter, vele schuurapparaten hebben een hele goed afzuiging die (alle) stof opvangen, dus dit kan ook nog een overweging zijn.
 2. Spiegelglad
  Door nat te schuren kunnen oppervlakte spiegelglad geschuurd worden. De korrel van nat schuurpapier is fijner en door de werking met water worden oppervlakte heel erg glad.
 3. Vermijden krassen
  Door nat te schuren wordt de kans op krassen aanzienlijk verkleind. Dit is voor het schuren van metalen onderdelen zoals bij auto’s heel belangrijk.

Er zijn misschien nog wel een paar andere voordelen te benoemen zoals dat nat schuurpapier sterker is, maar dit is minder relevant voor de klus die je gaat doen. Als droog schuurpapier eerder schuurt kan je als alternatief een schuurmat nemen voor droog schuren in plaats van gelijk over te stappen naar nat schuren.

De drie belangrijkste redenen om nat te schuren zijn stofvermindering, vermijden van krassen en om een spiegelglad oppervlak te creëren.

Hoe Nat Schuren?

Vele oppervlakte kan je nat schuren zoals hout, metaal, beton, stucwerk en noem maar op. Ook zijn er verschillende methode die je kunt toepassen.

De basis van nat schuren wordt hier besproken en verderop in deze blog wordt dieper ingegaan op de verschillende methode en materialen, maar eerst de basis.

 1. Ontvet het te schuren oppervlakte eerst met warm water en ammoniak.
 2. Dek de vloer af met folie want het kan behoorlijk nat worden en dan is de vloer in ieder geval beschermd.
 3. Maak de oppervlakte nat en maak je schuurpapier nat.
 4. Begin met schuren. Doe dit in een ronddraaiende beweging en met lichte druk op het schuurpapier.
 5. Maak het schuurpapier schoon in een emmer water. Zo loopt het schuurpapier niet vol en blijft het schuurpapier zijn kracht houden.
 6. Voel met je hand of het oppervlakte glad wordt en of je het gewenste resultaat bereikt hebt.
 7. Maak na het schuren het oppervlakte schoon en droog.

In het stappenplan wordt gesproken over schuurpapier. Er zijn echter vele producten die je kunt gebruiken om nat te schuren zoals schuurpapier, schuurspons en schuurgaas om er maar een paar te noemen.

Waarmee Nat Schuren?

Er is niet alleen schuurpapier waarmee je nat kunt schuren. Er zijn ook nog andere materialen die het werk ook goed doen.

Met Schuurpapier

Het papier van waterproof papier is anders dan gewoon schuurpapier. Het is gemaakt van langere vezels waardoor het niet snel scheurt als het nat gemaakt wordt.

Het schuurpapier kan in een emmer met water gedoopt worden om nat te maken en om schoon te maken tussen het schuren door. Nat schuurpapier is in verschillende korrels verkrijgbaar, dus lees de verpakking welke jij voor jouw project nodig hebt.

Met Schuurspons

Een schuurspons of verwant aan de spons, het schuurgaas, hebben een open structuur en langere vezels. Het voordeel hiervan is dat het minder snel ‘volloopt’. Ook deze producten moet je regelmatig spoelen, maar ze lopen minder snel vol.

Ook slijten deze producten minder, met andere woorden je hoeft ze minders snel te vervangen. Vezels breken wel af maar het verlies aan schuurkracht is minimaal.

Van deze vezelproducten zijn vele toepassingen te koop, van matjes tot pads. Er zit vast wel iets voor jouw klus bij. Lees goed de beschrijving van deze producten en waar je ze voor kunt gebruiken.

Met Schuurmachine

Schuren van verschillende oppervlakte met water en schuurpapier kan! Je kunt dit ook doen met een schuurmachine. Het oppervlak zal er heel glad van worden, maar het gaat niet sneller dan met de hand.

Gebruik je een machine voor de snelheid van schuren, je wilt snel klaar zijn, dan levert dit niet de verwachte tijdwinst op. Het schuurpapier moet regelmatig schoongemaakt en uitgespoeld worden. Het schuurpapier moet je losmaken, schoonmaken en weer vast maken.

Ga je voor een superglad oppervlak? Dan kan je zeker een schuurmachine gebruiken. Je oppervlak zal er spiegelglad mee worden.

Let wel op! Je werkt met water en elektrische gereedschappen, dus neem je voorzorgsmaatregelen!

Stucwerk Nat Schuren

Stucwerk heeft van oorsprong een openstructuur. Deze openstructuur neemt vocht op. Wanneer je nat gaat schuren op stucwerk zal je merken dat wanneer je vocht aanbrengt op de muur het gelijk wordt opgenomen. Het vocht verdwijnt in de muur en dit is niet de bedoeling van nat schuren. Het water moet erop blijven liggen voor het beste resultaat.

Echter, met het nat maken van het stucwerk en nat schuren wordt de hoeveelheid stof aanzienlijk verminderd en dit is ook een belangrijke rede om stucwerk nat te schuren. Voordat je hiermee aan de slag gaat adviseer ik je om een proef te doen op een stukje muur of echt ook op jouw muur echt werkt. Als het werkt kan je alle benodigde materialen gaan kopen om nat te schuren.

Wij hebben een blog geschreven hoe je stucwerk kan schuren. Vol met praktische tips en een plan van aanpak. Het lezen waard!

nat schuren
Muurschuurmachine

In de bouwmarkt kan je ook muur schuurmachines huren met een stofafzuiging die prima stofvrij en glad stucwerk oplevert.

Hout Nat Schuren

Hout nat schuren kan soms wel en soms niet. Wanneer dan wel en wanneer niet?

 1. Geverfd hout
  Geverfd hout kan je prima nat schuren. De laag zal zeker zeer glad worden en een mooi resultaat opleveren.
 2. Gebeitst hout
  Beits trekt in het hout en ligt niet op het hout. Gebeitst hout kan je dan ook niet nat schuren want al het vocht trekt in het hout wat hierdoor uitzet en langdurig moet drogen voordat je het kan verven.
 3. Onbehandeld hout
  Onbehandeld hout is open van structuur. Vocht trekt gelijk in het hout en zal uitzetten. Daarnaast moet je het hout de tijd geven om weer te drogen voordat je het gaat verven. Niet doen dus.

Samenvattend. Is hout behandeld en heeft het een afwerking die een laag vormt op het hout dan kan je het nat schuren. Heeft het een behandeling gehad en het product is in het hout getrokken dan kan je het niet nat schuren.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs