Hoe Multiplex Beitsen, Voor Binnen Of Buiten?

Je wilt multiplex beitsen. Dat kan! Is het voor binnen of buiten gebruik en welk soort multiplex wil je gebruiken? Is dat populieren, berken of hardhouten multiplex? En wat doe je met de randen van multiplex? Vragen te over, over het beitsen van multiplex. We gaan in deze blog de vragen beantwoorden.

Multiplex beitsen: Zorg ervoor dat de randen van multiplex, goed zijn afgewerkt met een transparante kanten sealer of primer. Doe dit voordat je gaat beitsen. Beitsen kun je op elk soort multiplex. Je kunt platte kwasten of beitsrollers gebruiken bij het beitsen voor buiten of binnen multiplex. Je hoeft niet te gronden voor je gaat beitsen. Beits moet in het hout trekken.

Dit is in het kort hoe je multiplex kunt beitsen. Er komt echter nog veel meer bij kijken, dus lees snel verder.

Wat Is Multiplex?

Multiplex zijn dunne, fineer houten platen, die op elkaar zijn verlijmd. De nerven van het fineer platen worden kruislings verlijmd, om zo een sterke multiplex plaat te creëren. Er zijn multiplex platen te koop, die mooi zijn afgewerkt en niet mooi zijn afgewerkt. De keuze van multiplex ligt aan jou, waar je het voor wilt gebruiken en wat je er aan uit wilt geven.

Ook zijn er multiplex platen te koop die watervast zijn. Deze multiplex platen kun je buiten gebruiken. Deze planken zijn geïmpregneerd en dus duurder. Je kunt de platen ook zelf impregneren met diverse sealers, van diverse merken.

Er zijn verschillende soorten multiplex zoals Berkenhout -, hardhout- en populierenhout multiplex. Hoe deze verschillende soorten te beitsen?

Lees ook: Tegelen Op Hout – Multiplex, OSB, Spaanplaat, MDF, …

Hoe Berken Multiplex Beitsen?

Berkenhout multiplex is er in verschillende soorten afwerking en dikte te koop. Berkenhouten multiplex gebruik je voor binnen en kun je beitsen. Je kunt voor een transparante beits of dekkende beits gaan maar ook voor buitenbeits. Dit beschermd jouw gemakte object tegen vocht..

Wanneer je berkenhout multiplex gaat beitsen kun je het beste eerst:

  • De omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond, en eventueel op meubels en daar waar je gaat beitsen. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding of vloerbedekking, krijg je het er (bijna) niet meer uit. Het is ook handig om op balkon of tuin(schuur) te beitsen. Bescherm daar ook de tegels of beton, tegen het indringende beits.
  • Ontvet multiplex altijd voor je ergens anders mee gaat beginnen. Vet en stoffen die in multiplex zitten kunnen vlekken veroorzaken na het beitsen. Het kan zijn dat de beits niet goed wordt opgenomen door de multiplex omdat er een laagje vet op zit. Laat de multiplex goed drogen.
  • Voor je begint met beitsen moet je multiplex schuren. Het ligt aan de kwaliteit in hoeverre je moet schuren maar schuren moet wel altijd. Het schuren zorgt ervoor dat de hechting van de verf beter wordt.
  • Maak het multiplex schoon met een goed uitgeknepen doekje en laat het goed drogen.
  • Daarna ga je als eerste de zijkanten van het multiplex, met een kanten sealer bewerken. De zijkanten hebben namelijk een sterk zuigende werking. Het merk ‘Bizon’ heeft een sealer, die bij hout en multiplex heel goed te gebruiken is, om kopse kanten af te dichten. Dat voorkomt dat multiplex vocht op kan nemen, wat kan gaan schimmelen en gaat ‘werken’.
  • Breng met de juiste rollers en/of platte kwasten de beits aan. Gebruik vachtrollers (voor beits) voor de lange stukken en platte kwasten voor kleine hoekjes. Gebruik een verfbakje om de beits in te doen zodat je daar makkelijk je kwast in kunt rollen.
  • Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak de multiplexplaat in één keer af. Dus stop niet halverwege.
  • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits hoe dieper de kleur beits wordt.
  • Je kunt de beits (wanneer deze water gedragen is), na het drogen van de beits, ook overschilderen met een water gedragen doorzichtige lak, zodat het multiplex (en beits) goed beschermd is tegen vocht (bijvoorbeeld wanneer er een waterglas omvalt). Bij de meeste lakken gaat de multiplex dan glimmen maar er zijn lakken die ervoor zorgen dat het toch onbehandeld lijkt. Bol.com heeft daar meerdere voorbeelden van.

Het ligt aan het item wat je gaat maken met het multiplex of je maatregelen moet gaan nemen tegen vocht. Maak je een kapstok waar natte jassen aan komen te hangen dan kun je het beste buitenbeits gebruiken. Vocht trekt dan niet in multiplex.

Lees ook: Stucen Op Hout? Multiplex, MDF, Spaanplaat, OSB Of …

Hoe Hardhout Multiplex Beitsen?

Natuurlijk kun je onbehandeld hardhouten multiplex ook beitsen. De hardhouten multiplex zijn alleen niet zo mooi als berken of populieren multiplex. Hardhout multiplex zijn ruwer en minder mooi afgewerkt. Ze worden vaak gebruikt voor beschutte buitentoepassingen die niet in het zicht zitten, maar je kunt er ook binnen mee werken.

Gebuikt altijd een kanten sealer zodat er geen vocht kan trekken in het multiplex.

Wanneer je hardhouten multiplex buiten gebruikt moet je deze aan alle kanten beitsen, met buitenbeits. Doe je dat niet, alle kanten beitsen, dan gaat ongetwijfeld het multiplex krom trekken.

Hoe Populieren Multiplex beitsen?

Je kunt alle multiplex beitsen, zo ook populieren multiplex. Populieren multiplex heeft een houtnerf die licht zichtbaar is. Dus vind je het mooi om de nerf duidelijk te zien na het beitsen dan is een andere houtsoort multiplex een betere keuze.

Ook bij populieren multiplex is het van belang om de randen goed te dichten met een rand sealer. Deze sealer maakt de randen zó dicht dat er geen vocht meer in het multiplex kan trekken. Zo trekt het multiplex niet krom.

Hoe je populieren multiplex moet beitsen lees je bij ‘berken multiplex‘ beitsen. Deze hebben dezelfde werkwijze.

Wat Is Beter, Multiplex Beitsen Of Lakken?

Het is jouw eigen keuze om multiplex te beitsen of lakken. Het ligt natuurlijk aan het item wat je gaat maken van multiplex en of je het voor binnen of buiten gaat gebruiken. In beide gevallen maak je wel de randen dicht met een rand sealer zodat er geen vocht opgenomen kan worden door het multiplex. Vocht maakt multiplex zacht, het gaat ‘werken’ en kan gaan schimmelen.

Je kunt, wanneer je bijvoorbeeld een tafel gaat maken, de tafel beitsen met een buitenbeits (ook al staat de tafel binnen) zodat de tafel meer beschermd is tegen water, limonade of koffievlekken. Deze beits moet je dan wel om een aantal jaar opnieuw beitsen, wil je de beschermlaag goed houden.

Je kunt ook een binnen beits gebruiken met daarover heen een water gedragen transparante lak. Wanneer je deze lak gebruikt lijkt het net of het hout onbehandeld is, terwijl er een optimale beschermlaag op zit. Dan weet je zeker dat de tafel goed is beschermd tegen vocht en heb je toch de kleur en beleving van het beits.

Lakken zorgen voor een echt goede bescherming. Voor binnen en voor buiten. Lak zorgt ervoor dat er geen vocht kan trekken in het multiplex. Lakken kunnen transparant, maar ook in kleur worden aangebracht. Lak heeft een echte andere uitstraling dan beits, over het algemeen. Het is maar net wat jij mooier vindt en waar je het te lakken of beitsen item voor gaat gebruiken.

Bij lakken en beitsen is het van belang dat je multiplex ontvet en schuurt voor je gaat beginnen. Wanneer je gaat schuren zonder ontvetten dan zal jouw schuurpapier binnen de kortste keren vol zitten met vet en stoffen die op het multiplex zitten. Deze stoffen en vetten moeten eraf omdat er een reële mogelijk is, dat beits of lak niet goed kunnen hechten.

Wat Is Okoume Multiplex?

Okoume multiplex is een behandeld multiplex die voor buiten gebruikt wordt. Dit multiplex wordt gebruikt voor constructiebouw, carports, boeiboorden, deuren en dakranden bijvoorbeeld. Okoume multiplex wordt vaak gelakt, zoals bij deuren bijvoorbeeld. Het wordt gebuikt in situaties met vochtige omstandigheden. Let er op dat de randen altijd bewerkt moeten zijn tegen vochtopname.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs