Gipsplaten Lijmen Waarmee, En Hoe Doe Je Dat?

gipsplaten lijmen

Gipsplaten zijn ideaal om een muur snel vlak te maken. Na kan je dat doen met metalen stutten of een houten rachelwerk, maar soms is lijmen beter. Zeker als het een kleine kamer is en je wilt geen ruimte verliezen dan kan lijmen een oplossing zijn. Maar hoe doe je dat en waarmee kan je gipsplaten lijmen?

Gipsplaten lijmen. Deze kan je lijmen op vele ondergronden zoals hout, baksteen, beton en tegels. Je kunt het lijmen met verschillende producten zoals speciale montagekit, tegellijm, cementmortel en Fix en Finish.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je gipsplaten kan lijmen en waarmee. Er komt echter nog veel meer bij kijken dan wat bovenstaand is omschreven en dat gaan we in deze blog bespreken. Wil je na montage de gipsplaten afweken zonder stucen, lees dan onze blog ‘Gipsplaten Afwerken Zonder Stucen! – Wat Doe Je Dan?‘ vol met praktische tips.

Gipsplaten Lijmen Op Muur

Gipsplaten lijmen op een muur is een eenvoudige methode om wanden vlak te maken. Het voordeel van lijmen is dat je geen draagconstructie hoeft te maken van hout of metalen stutten. Daarnaast hoef je niet te schroeven en deze gaten later weer te plamuren. Het is dus een eenvoudige snelle manier.

Gipsplaten kan je lijmen met verschillende producten. Verderop in deze blog worden de verschillende producten besproken.

Maar wat zijn de voorbereidingen en hoe ga je te werk? Ik ga het je vertellen!

 • Als de muur behangen is verwijder je het behang en maak je de muur schoon met warm water.
 • Als de muur geverfd is en de verf laat los of deze is van slecht kwaliteit dan moet de muur geschuurd worden om een goede hechting te krijgen.
 • Verwijder loszittende stukken op de muur met een krabber. Maak daarna de muur stofvrij met een zachte borstel of stofzuiger.
 • Ontvet de muur met ontvetter of met warm water en ammoniak. Laat vervolgens goed drogen
 • Is de ondergrond poreus (baksteen, cellenbeton) dan moet je deze behandelen met een voorstrijkmiddel.
  Heb je een glad oppervlak (gestucte muur, gips, beton) dan zal je deze moeten behandelen met een universele hechtprimer.
  Is de ondergrond van hout dan zal je deze moeten behandelen met 2 lagen grondverf.
 • Meet de muren goed op en bepaal hoeveel platen je nodig hebt.
 • Hou aan de onderkant en bovenkant minimaal een halve centimeter speling. Dit kan je doen door latjes op de grond te leggen waar je de gipsplaat opzet. De gipsplaat is dus minimaal 1 centimeter kleiner dan de wand waar deze tegenaan gaat.
 • Komen er stopcontacten of lichtschakelaars in de wand, werk deze dan eerst weg in de muur. Zo verberg je het leidingwerk wat een heel strak gezicht geeft.
 • Als de lijm is aangebracht op de gipsplaat of muur (straks meer hierover) breng je de plaat aan tegen de wand.
 • Druk met een lange lat de plaat zachtjes aan tegen de wand en bepaal met een waterpas of deze goed waterpas staat.
Gipsplaten lijmen
Electrische leidingen weggewerkt.

Dit zijn de voorbereidingen die je moet treffen om gipsplaten te lijmen op een muur. Een goede voorbereiding in het halve werk en maakt het monteren van de platen straks eenvoudig. Welke lijm je gebruikt is afhankelijk van de ondergrond en dat wordt verderop in deze blog besproken.
Bovenstaande voorbereiding en montage-instructies onafhankelijk van de soort lijm die je gebruikt.

Na de montage kan je de naden opvullen met Alabastine muurvuller. Dit product is kant-en-klaar en perfect om de naden dicht te maken.

Gipsplaten Lijmen Op Plafond

Ook kan je gipsplaten lijmen op het plafond. De voorbereidingen zijn gelijk als bovenstaand omschreven.

Nu komt er bij een plafond nog iets anders bij kijken. Tegen een wand aan worden gipsplaten niet of nauwelijks belast. Ze staan tegen de muur.

Tegen het plafond hangen de platen. Ze zijn verlijmt en hangen op het karton van de gipsplaten tegen het plafond. Het karton moet dus alle kracht opvangen en dit brengt een risico met zich mee. De platen kunnen door temperatuurverschillen, trillingen, vocht loslaten. De kans hierop is klein, maar het kan soms wel eens voorkomen.

De risico op loslaten kan je verkleinen of tot nul brengen door zo veel mogelijk oppervlak van de gipsplaten te belijmen. Zo worden de krachten verdeelt over de hele platen en is het risico van loslaten geminimaliseerd.

Hou ook hier rondom minimaal een halve centimeter speling aan.

Gipsplaten Lijmen Met Montagekit

Montagekit is een universele kit die ook gebruikt kan worden voor het monteren van gipsplaten. Je brengt de montagekit aan op 2 centimeter van de randen en breng dotten aan om de 15 to 20 centimeter aan de binnenkant van de randen kit.

Dan bevestig je de gipsplaten tegen de muur zoals bovenstaand is omschreven.

Er zijn ook ‘speciale’ montage kitten te koop die je kunt gebruiken. Deze zijn op basis van schuim maar zetten niet meer uit als ze eenmaal zijn aangebracht. Daarnaast kan het schuim oneffenheden wegwerken. Een ideaal middel om gipsplaten te lijmen. Een van deze producten is Soudal Mega-Schuim Monteren en bij Bol.com kan je dit product bekijken en de toepassingen lezen.

gipsplaten lijmen
Soudal bij Bol.com

Ga je op zeker dan is dit een perfect product om gipsplaten te lijmen. Onderstaande producten kan je ook gebruiken maar een kit is toch wel de beste oplossing.

Gipsplaten Lijmen Met Fix En Finisch

Fix en Finish is een stucmiddel op basis van gips wat ook gebruikt kan worden om gipsplaten te lijmen. Fix en Finish is in elke bouwmarkt te koop.

Gebruik Fix en Finish op voorbehandeld beton, cellenbeton of stenen muur. Je brengt dotten Fix en Finish aan op de gipsplaat met een troffel. Hoe meer lijm je aanbrengt hoe meer oneffenheden ja kan wegwerken.

Als je met een soort van stucmiddel gipsplaten wilt lijmen kan je ook een cementmortel gebruiken. Deze is sterker dan Fix en Finish op basis van gips.

Knauf Fix en Finish is op basis van gips. Gips is een zacht product en voor het plafond is dit niet aan te raden. Gebruik hier andere lijmen voor, maar geen gips.

Gipsplaten Lijmen Met PUR

PUR is een vulmiddel met een hele hoge hechtkracht. Als je het hebt aangebracht krijg je het haast niet meer verwijderd. Het is ook lastig van je vinger af te krijgen.

Omdat PUR dus ook goed lijmt kan je het gebruiken voor het lijmen van gipsplaten. Echter heeft PUR een heel groot nadeel, het zet uit. Het PUR (die je op de gipsplaat aanbrengt) zal uitzetten en het uitzetten is afhankelijk van de hoeveelheid PUR die je gebruikt en het type PUR.

Je merkt het als, als je PUR gebruikt ben je met een ongecontroleerd proces bezig en het advies is dan ook om dit niet te gebruiken. Stel dat je de plaat hebt gemonteerd en het PUR zet op de ene plaat nog uit en op de andere plaat niet. Ben je dan blij?

Lees ook: Hoe Purschuim Verwijderen? – Van handen, kleding, glas en veel meer!

Gipsplaten Lijmen Met Tegellijm

Ook tegellijm kan je gebruiken om gipsplaten vast te zetten. Als je tegels kunt lijmen op gipsplaat met tegellijm kan je ook de gipsplaten lijmen met tegellijm.

Breng de tegellijm aan op de randen van de gipsplaat en breng dotten aan, aan de binnenkant van de randen. Zorg dat overal evenveel lijm is aangebracht en bevestig de platen tegen de muur zoals bovenstaand is omschreven.

Gipsplaten Lijmen Op

Waar kan je gipsplaten het beste op lijmen? Kan dat op elke ondergrond of zijn er materialen waarop het niet gaat. Onderstaand 4 ondergronden die je in huis tegen kan komen.

Tegels

Gipsplaten kan je lijmen op tegels. Je zult wel rekening moeten houden met de volgende voorbereidingen.

 • Maak de tegels schoon. Verwijder vet en kalk van de tegels.
 • Zijn het geglazuurde tegels breng dan eerst een hechtprimer aan om een goede hechting te verkrijgen. Zo wordt het oppervlak ruw en hecht de lijm beter.
 • Gebruik bovengenoemde montagekit of tegellijm
 • De tegelmuur is waarschijnlijk goed uitgelijnd dus je hoeft niet overdreven veel lijm te gebruiken.

Steen

Ook op steen kan je gipsplaten monteren. Wat zijn dan de voorbereidingen?

gipsplaten lijmen
 • Verwijder loszittende delen en maak de muur stofvrij.
 • Is de muur zuigend, breng dan een voorstrijkmiddel aan.
 • Aangezien baksteen oneffen is zal je waarschijnlijk een dikkere laag lijm moeten aanbrengen om deze oneffenheden op te vangen.
 • Gebruik een cementmortel of bovengenoemde kit om de gipsplaten te monteren.

Hout

Ook op hout kan je gipsplaten monteren. Maak het hout goed schoon, stof- en vetvrij. Voor het monteren op hout kan je het beste montagekit gebruiken zoals boven is omschreven.

 • Maak het hout schoon en stofvrij.
 • Is het onbehandeld, breng dan minimaal 1 laag grondverf aan.
 • Is het hout geverfd, verwijder loszittende delen en schuur het op met korrel 180 – 220.

Beton

Tegen beton kan je gipsplaten ook lijmen. Ook nu eerst wat aandachtspunten.

 • Verwijder loszittende stukken beton en maak de muur stof- en vetvrij.
 • Is de muur poreus dan zal je deze moeten voorbehandelen met voorstrijk. Weet je niet zeker of de muur zuigend is, doe dan de spons test. Maak een spons goed nat en druk deze uit op de muur. Loop het water naar beneden dan is de muur al behandeld. Word het water opgenomen door de muur dan is deze zuigend.
 • Monteer de gipsplaten met een montagekit of met een cementmortel. Breng strepen aan op de randen en in het midden van de plaat dotten.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om gipsplaten te lijmen op verschillende materialen met verschillende lijmen. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs