Purschuim Verwijderen van handen, kleding, glas en nog meer!

purschuim verwijderen

Purschuim wordt veelvuldig gebruikt in de bouw voor het dichten van kieren en aansluitingen. Het schuim zet uit waardoor het afdicht en isolerend werkt. Vaak wordt te veel purschuim ingespoten en het overtollige wordt later weer verwijderd. Ook kan de purspuit lekken en vers pur achterlaten worden op de vloer, kleding of op je handen. Hoe kan je purschuim verwijderen?

Purschuim is heel lastig te verwijderen van handen, huid, kleding, tegels en dergelijke. Zachte purschuim gelijk verwijderen. Je kunt hiervoor aceton gebruiken, kijk wel uit met kunststoffen en aceton! Harde purschuim kan je alleen verwijderen met professionele oplosmiddelen.

Het is best lastig om purschuim te verwijderen, als het nog nat of uitgehard is. Het is een chemisch product wat ook nog een agressief materiaal is.
Het beste is om beschermingsmiddelen zoals handschoenen te dragen, maar als je op deze blog terecht brengt gekomen is het waarschijnlijk al te laat. In dit artikel worden methode en hulpmiddelen aangedragen om purschuim te verwijderen.

Purschuim Verwijderen Terpentine

Vaak wordt gedacht dat pur kan worden verwijderd met oplosmiddelen. Denk aan terpentine en thinner bijvoorbeeld. Echter, dit is een fabel. Terpentine los purschuim niet op en is dus geen middel om purschuim te verwijderen. Niet voor zachte pur en niet voor harde pur. Het werkt simpelweg niet.

Harde en zachte pur kan je niet verwijderen met terpentine of thinner. Met aceton heb je echter meer kans.

Pur Verwijderen Aceton

Aceton kan pur verwijderen, alleen als het pur nog niet uitgehard is.

  • Breng aceton aan op het purschuim en verwijderen het met een doekje. Vaak zal je het meerdere malen moeten herhalen, maar als het goed is kan je het verwijderen.

Is het pur inmiddels uitgehard dan is ook aceton niet de oplossing. Alleen professionele middelen kunnen je nu nog redden. Straks meer hierover. Maar wat te doen als je purschuim op je handen hebt?

Purschuim Verwijderen Van Handen

Purschuim op je handen kan een ware ramp zijn!

Zodra er purschuim op je handen of huid zit moet je dit gelijk verwijderen en niet uit laten harden. Verwijder het voorzichtig en smeer het niet verder uit op je huid.
Gebruik aceton of nagellakremover om het pur soepel te houden zodat het niet uithard en verwijder het pur van je handen.

Als het pur al is uitgehard dan heb je een probleem. Alleen door pulken en krabben krijg je het weg. Afwassen heeft geen zin en aceton werkt ook niet meer.

Haal zo veel als mogelijk het pur van je handen en laat de rest zitten. De opperhuid vervangt zich na ongeveer een week en dan valt ook het pur langzaam van je handen. Helaas, dit is alles wat je kunt doen.

Uitgehard Purschuim Verwijderen

Er zijn twee soorten uitgehard purschuim; purschuim uitgehard op plaatsen waar het niet moet!

purschuim verwijderen

Wanneer purschuim is aangebracht zet het uit en vult het de ruimtes op. Daarnaast hard het ook uit. Nu heb je de situatie dat het geschuimd heeft en uitgehard is, maar dat het teveel is. Dit teveel aan purschuim kan je gewoon wegsnijden met een Stanleymesje. Zo eenvoudig is het (zie foto). Doordat het uitgehard is kan het ook niet meer hechten op je handen of kleding.

Is het uitgehard op plaatsen waar je het niet wil hebben zoals kleding, glas, kunststof, beton of tegels dan zijn drastische maatregelen nodig. Hier helpen vaak alleen nog maar professionele middelen.

Kleding

Purschuim verwijderen uit kleding is heel erg lastig. Kleding heeft een open structuur en het pur hecht zich aan elke vezel. Aan de slag met chemische middelen is lastig want dit kan meer schade aanbrengen dan dat je lief is. Gewoon peuteren en hopen dat je het er makkelijk uit krijgt, anders is het jammer van de kleding.

Glas

Purschuim op glas kan je verwijderen met professionele purschuim verwijderaars. Dit zijn chemische middelen die het pur oplossen. Dit is echter niet zomaar eventjes gedaan. Ook dit is een kwestie van aanbrengen, in laten werken, krabben en afsteken, weer insmeren en in laten weken, krabben en afsteken, enzovoorts.

Maar uiteindelijk krijg je het er wel van af. Belangrijk is dat je de instructies leest. Elke middel heeft zo zijn eigen verwerkingsvoorschriften. Draag te allen tijde handschoenen!

Kunststof

De professionele middelen kunnen meestal ook gebruikt worden op kunststof, maar lees hiervoor ook goed de instructies. De ene kunststof is de andere niet.

Ook met krabben moet je voorzichtig zijn, anders beschadig je de kunststof.

Probeer het middel eerst ergens uit op de kunststof wat niet in het oog valt, maak een proefje. Als er geen verkleuring of iets dergelijks optreedt dan kan je het gebruiken.

Beton

Op beton kan je het pur gewoon met een krabber wegsteken. Wel even wat werk, maar het gaat wel. De rest van het pur die achter blijft kan je weer verwijderen met de professionele middelen zoals boven is omschreven. Er bestaat wel een kans dat er vlekken achterblijven van het oplosmiddel.

Tegels

Op tegels, geglazuurd, kan je beginnen met wegkrabben, maar wees voorzichtig dat je de tegels niet beschadigd. Verwijder ook nu de rest weer met een professioneel verwijderingsmiddel.

Probeer eerst een stukje uit op een tegel die niet in het zicht is, dat kan je zien of het veilig is voor je tegels.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs