Cementsluier Verwijderen Met Soda, Azijn, Zoutzuur, …

cementsluier verwijderen met soda

Als je aan het tegelen bent geweest en je hebt de voegen dichtgemaakt dan blijft er altijd een waas zichtbaar op de tegels. Dit wordt cementsluier genoemd. Dit hele fijne spul wil je het liefst van de tegels af hebben en dat is best lastig om te doen. Met je juiste producten kan je het echter eenvoudig van de tegels afvegen. Kan je cementsluier verwijderen met soda?

Cementsluier verwijderen met soda. Let wel op! Dit kan je niet gebruiken op kalkhoudende tegels. Los soda op in een emmer met water en breng het aan op de tegels. Laat het even inwerken en neem het op met een andere schone spons en spoel de tegels, naderhand schoon met water.

Dit is in het kort beschreven hoe je cementsluier kan verwijderen met soda. Je kunt ook andere producten gebruiken zoals (schoonmaak)azijn, zoutzuur of je kunt het proberen met oude kranten. Hoe je dit doe en wat de beste methode is wordt in deze blog beschreven. Dus wil je cementsluier verwijderen, lees dan snel verder.

Lees ook: Hoe Tegellijm Verwijderen? Een Grof Geschut Of…

Hoe Cementsluier Verwijderen

Cementsluier wordt altijd zichtbaar nadat tegels van vloeren of wanden zijn gevoegd. Dit noemt men cementsluier. Dit wordt veroorzaakt door het zuur wat in het voegmortel zit en wat opdroogt.

Dit proces is helaas niet te voorkomen als je tegels gevoegd hebt. Het is wel belangrijk deze doffe waas van cementsluier zo snel als mogelijk te verwijderen, anders wordt het moeilijk om het nog te verwijderen. Hoe sneller je het weg haalt hoe makkelijker het gaat. Dit doe je als volgt:

 • Controleer de voeg of deze al droog is. Dit doe je door met je vinger over de voeg te gaan. Als er niets aan je vinger blijft zitten, is de voeg voldoende droog.
 • Pak nu een vochtige spons en haal de cementsluier weg. Boen niet te hard anders maak je de voegen stuk.
 • Gebruik alleen een emmer met water en een spons, en vergeet niet het water regelmatig te verversen.

Voor het verwijder van cementsluier die al wat langer op de tegels zit wordt meestal gebruikgemaakt van een zuurhoudend product. Dit zuur lost het cementsluier op waarna je het af kunt nemen.

Let wel op! Deze zuurhoudende producten kan je niet op alle type tegels gebruiken.

Ze zijn voornamelijk geschikt voor geglazuurde keramische tegels. Tegels die kalkhoudend zijn kunnen niet met zure producten behandeld worden zoals natuursteen, graniet, travertin en marmer.
Met zure producten bedoelen wij hier o.a. soda, schoonmaakazijn, azijn en zoutzuur.

Wil je geen risico lopen en geen gebruik maken van onderstaande huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, ga dan voor HG-Cementsluierverwijderaar welke verkrijgbaar is bij Bol.com. Hier kan je lezen voor welke tegels het geschikt is en daar staan bovendien de verwerkingsinstructies vermeld.

Kies je niet voor professionele producten dan kan je het schoonmaken met soda, azijn, zoutzuur of met oude kranten. Dit is echter wel op eigen risico!

Heb je cementsluier op ramen, dan zij er andere methode om dit te verwijderen. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe en waarmee cementsluier verwijderen van ramen?‘,

Met Soda

Voordat je de hele vloer gaat doen adviseer ik je eerst een testje te doen als je niet zeker bent of de soda de tegels aantasten. Pak een overgebleven tegel en maak deze schoon met water en soda. Als je na het opnemen van de soda geen kleurverschil of lelijke waas ziet dan is het (waarschijnlijk) veilig om te gebruiken.

Wat heb je nodig om cementsluier te verwijderen met soda?

 • Pakje soda
 • 2 emmers met water
 • 2 sponzen
 • Zacht borstel
 • Handschoenen

Wat ga je doen?

 1. Als je dit hebt dan maak je een sopje aan met water en soda. Los de soda op in het water in een van de emmers.
 2. Breng de soda aan op tegels en maak het schoon met een van de sponzen. Wacht nu een paar minuutjes.
 3. Gebruik de andere spons op de soda en cementsluier op te nemen en spoel de spons schoon in de andere emmer (elke emmer heeft zijn eigen spons).
 4. Bij hardnekkige stukken maak je gebruik van de borstel en schrob je de tegels schoon.
 5. Blijf er nog cement achter dan herhaal je het gehele proces nog een keer.

Met (Schoonmaak)Azijn

Kies je voor schoonmaakazijn of gewoon azijn dan is de methode van verwerking gelijk aan wat bovenstaand is omschreven bij het verwijderen van cementsluier met soda.

Ben je niet zeker van je zaak of het azijn de tegels aantast, maak dan ook nu een proefstukje voordat je aan de hele vloer begint.

Schoonmaakazijn is een heel zuur product omdat het relatief veel azijnzuur bevat en daarom is het niet geschikt voor consumptie. Azijn is een natuurproduct wat ontstaat tijdens gisting van wijn, dit is wel geschikt voor consumptie. Je zult dus meer azijn moeten gebruiken dan schoonmaakazijn voor hetzelfde resultaat.

Met Zoutzuur

Zoutzuur wordt ook vaak genoemd om cementsluier te verwijderen echter is dit een gevaarlijk spul wat ik niet aanraad om te gebruiken voor het verwijderen van cementsluier. Je moet zeker beschermingsmiddelen gebruiken als je hiermee aan de slag wilt gaan.

Daar komt bij dat als je het niet in de juiste verhouding mengt met water het schade kan aanbrengen aan de tegels. Kortom, gewoon niet doen!

Als je zoutzuur nog aan moet schaffen, adviseer ik je voor hetzelfde geld HG-Cementsluierverwijderaar te kopen welke verkrijgbaar is bij Bol.com en veilig is voor de tegels en veilig voor jezelf.

Met Kranten

Een echt huis-tuin-en-keukenmiddeltje is gebruik te maken van kranten. Het is even werk maar ook dit kan je gebruiken als de cementsluier nog redelijk vers is.

Het enige wat je moet doen is boenen met droge kranten over de tegels. Door het boenen wordt het cement los gemaakt van de tegels waarna je het op kunt zuigen. Maak hierna de vloer schoon met water.

Aangezien niet iedereen meer in het bezit is van oude kranten kan je ook gewoon een theedoek gebruiken of elke andere poetslap om het cementsluier los te maken van de tegels.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om cementsluier te verwijderen met verschillende producten. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs