Cementsluier Verwijderen Van Ramen, Hoe En Waarmee Doe je Dat?

cementsluier verwijderen ramen

Er zijn verschillende vormen van cementsluier. Zo kan cementsluier zichtbaar worden tijdens het voegen van tegelwerk. En cementsluier kan ook ontstaan door water wat vanaf de gevel lekt op bijvoorbeeld een raam. Maar hoe kan je cementsluier verwijderen van ramen.

Cementsluier verwijderen van raam. Probeer eerst om cementsluier te verwijderen met azijn en water en laat het inweken. Spoel het raam af. Lukt dit niet dan kan je een van de in dit artikel genoemd polijst methode proberen. Lukt dit ook niet schakel dan een professional in.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je cementsluier kan verwijderen. Er is echter nog veel meer over te vertellen en dat gaan we in deze blog allemaal vertellen; Hoe haal je cementsluier van keramische tegels. En welke middelen kan je beter niet gebruiken op kalkhoudende tegels zoals natuursteen? Dit en nog veel meer!

Cementsluier Verwijderen

Eerst even ter verduidelijking de twee vormen van cementsluier waar we het hier over hebben:

 1. Cementsluier ontstaan vanwege voegen
  Muur- en vloertegels worden meestal gevoegd en het voegmiddel veroorzaakt de cementsluier. De voeg heeft namelijk een belangrijke functie:
  • Het vangt de maatafwijkingen op.
  • Gaat vuilophoping tegen.
  • Maakt de vloer of de wand vochtdicht.
 2. Cementsluier van lekkend, kalkhoudend regenwater
  Op ramen en/of een bakstenen muur kan ook cementsluier zichtbaar worden. Deze vorm van cementsluier ontstaat door het regenwater wat een chemische reactie aangaat met de alkalische stoffen van de stenen en cement. Dit vervuilde water kan op de ramen lekken en hierdoor een wazige gloed achterlaten.
  Dit is ook een vorm van cementsluier en deze kan grote schade aanbrengen aan het raam.

Nu dit verduidelijkt is kan ook gekeken worden hoe je cementsluier kan verwijderen van de verschillende materialen. Het mag duidelijk zijn dat beide vormen van cementsluier een andere behandeling vereisen en dan zijn er nog verschillende materialen die ook weer hun beperkingen hebben.

Kortom, welke middel en welke methode gebruik je voor welke cementsluier?

Wil je ook cementsluier van tegels verwijderen, lees dan onze blog ‘Cementsluier verwijderen met soda!‘.

Hoe Cementsluier Verwijderen Van Ramen?

Baksteentegels worden met cement aan elkaar gelijmd. Na het uitharden is het een sterk geheel geworden.

Regenwater wat neervalt op de gevel gaat een reactie aan met de alkalische stoffen die in de gevel zitten. Dit zijn de stoffen die in de nieuwe bakstenen en nieuw cement zitten, welke reageren met het regenwater.

Als er geen goede afwatering is aangebracht boven het raam kan dit vervuilde water op het raam terecht komen en een wazige gloed achterlaten die het zicht ernstig belemmert. Het lijkt wel of de ramen niet goed zijn schoongemaakt!

Dit vervuilde regenwater kan behoorlijk agressief spul zijn en zelfs het raam blijvend beschadigen. Er kunnen groefjes in het raam geëtst worden door dit mengsel van regenwater en alkalische stoffen. Dit is vorm van schade die niet even wegpoets kan worden met een sopje.

Toch is het slim om het eerst te proberen met water en azijn om de cementsluier van het raam te verwijderen. Als het alkalische water niet zo geconcentreerd is, heeft het mogelijk geen groeven geëtst in het raam.

Voordat je aan de slag gaat kan je nog een poging wagen om het met water en azijn te verwijderen. Soms lukt dit als het regenwater niet heel erg vervuild is met alkalische stoffen.

 1. Meng een deel azijn met een even groot deel water en vermeng dit goed met elkaar.
 2. Breng dit mengsel met een spons aan op het raam.
 3. Laat het nu minimaal 10 minuten inwerken.
 4. Spoel het raam vervolgens goed schoon.
 5. Controleer of het de waas vertrokken is.

Kijk goed van alle kanten of er geen waas meer aanwezig is, anders kan je het nogmaals proberen.

Is het niet gelukt, dan vraagt het om een andere aanpak.

Cementsluier Van Glas Verwijderen

Is het niet gelukt met azijn en water dan kan je een van onderstaande methode proberen. De methode hieronder polijsten het raam als het ware. Hiermee kan je krassen en cementsluier van glas verwijderen.

Let wel op! Het zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die hier besproken worden en geen professionele middelen. Het toepassen van een van deze manieren is dan ook geheel op eigen risico.

Probeer eerst een stukje uit op een plek op het raam die niet direct in het zicht zit. Als het lukt om daar de cementsluier van het raam te verwijderen dan kan je het hele raam schoonmaken.

 1. Tandpasta
  Tandpasta is een slijpmiddel waardoor onze tanden schoon blijven. Dit slijpmiddel kan je ook gebruiken om kleine krasjes uit het raam te verwijderen.
  Doe een beetje pasta op een vochtig microvezeldoekje en wrijf zachtjes over de kras heen. Niet te hard drukken, laat de tandpasta het werk doen. Spoel de plek regelmatig schoon om te kijken hoe het gaat en of de cementsluier al weg is.
 2. Staalwol
  Ook staalwol kan je proberen. Neem een puntje van de staalwol en ga hiermee over de krassen. Niet te hard duwen anders maak je weer nieuwe krassen. Doe het zachtjes en kijk met regelmaat in hoeverre de sluier is verdwenen.
 3. Baking soda (zuiveringszout)
  Het volgende product is baking soda (=geen bakpoeder). Doe een beetje backing soda in een kopje en maak het vochtig. Pak een vochtige microvezeldoek en een beetje baking soda en wrijf hiermee over de plek. Maak de plek weer schoon en kijk hoe het gaat.
 4. Koperpoets
  Hetzelfde geldt voor koperpoets. Ook hiermee kan je het proberen. Doe een beetje koperpoets op een microvezeldoekje en gaat hiermee over de krassen. Even schoonmaken en weer controleren in hoeverre de cementsluier is verdwenen. Herhaal dit eventueel.

Bovenstaande methode zijn ook beschreven in ons artikel ‘6 methodes om krassen op raam te verwijderen‘. Met een praktische handleiding en vele tips.

Lukt het niet of wil je professionele hulp inschakelen zoek dan op internet naar ‘raam polijsten huis‘.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs