Zelf Verf Mengen, Met Alkyd, Acryl, Muurverf Of Met …


Je kunt verschillende kleuren muurverf, verschillende kleuren acrylverf en verschillende kleuren olieverf mengen om de, voor jou, juiste kleur te krijgen. Een beetje basis is handig wat betreft kleuren mengen, maar oefening baart kunst. En natuurlijk, wanneer je voor het eerst verf gaat mengen, neem je kleine beetjes verf met een groot stuk karton of bord, om daar de kleuren te mengen en kijken hoe dat uitpakt. Wat als je geel met rood mengt en blauw met geel bijvoorbeeld. In de volgende hoofdstukken kun je lezen hoe je kleuren kunt mengen en waar je op moet letten met het mengen van verschillende soorten verf zoals muurverf, acryl of olieverf. En meer…

Zelf verf mengen? Rood, geel en blauw (primaire kleuren) zijn de kleuren, die na mengen, secundaire kleuren maken. Rood met geel mengt oranje, Rood met blauw mengt paars, Blauw met geel mengt groen. Oranje, paars en groen (secundaire kleuren) kun je ook weer mengen. Dit worden donkere kleuren (tertiaire kleuren).

Het mengen van verf is op zich niet zo veel werkt. De voorbereiding is wel meer werk wanneer je geen idee hebt van kleuren mengen. Het is handig om je daar van te voren in te verdiepen voor je direct een grote emmer verf koopt en er een kleurtje in gooit. Je hebt namelijk wel een kleur in jouw hoofd maar geen idee hoeveel kleur bij de andere kleur moet. Vraag advies bij de bouwmarkt of ga oefenen met kleine hoeveelheden.

Lees ook: Acryl Over Alkyd – En Kan Omgekeerd Ook?

Verf Mengen Kleuren

Een beetje kennis van kleuren mengen is handig, wanneer je een bepaalde kleur wil mengen. Je krijgt niet ineens groen gemengd wanneer je niet weet met welke kleuren je kunt mengen. Hieronder zie je een kleurenschema, die handig kan zijn voor het mengen van kleuren. In het midden van deze cirkel, zie je de lichte kleuren waar er de witte verf bij in gemengd.

Er moet gezegd worden dat er verschillende rode, blauw en gele kleuren zijn. Wanneer je dus verschillende kleuren rood gaat mengen met één blauwe kleur, dan kun je dus verschillende soorten paars mengen. Dan ligt het dus niet aan de hoeveelheid verf die je gebruikt, maar aan de kleur rood die jij gekozen hebt. En dit is met alle kleuren zo. Er zijn verschillende kleuren geel, en blauw.

zelf verf mengen
Voorbeeld van primaire en secundaire kleuren

Ik zal beschrijven welke kleuren je zelf kunt mengen om een andere kleur te krijgen. Het is aan jou om te bekijken van welke kleur je de meeste wilt, in jouw combinatie. Dus wil het meeste geel of het meeste rood combineren of het meeste blauw of het meeste geel combineren, of wil je gelijke delen, enzovoort.

Wil je graag in lege verf blikken mengen, dan kun je hier verschillende grootte verfblikken bekijken. Deze zijn leeg te verkrijgen.

Primaire Kleuren Mengen

Rood, blauw en geel zijn de kleuren waarmee je begint, om alle kleuren te kunnen maken. Dit zijn de primaire kleuren.

  • Rood met geel wordt oranje
  • Blauw met geel wordt groen
  • Rood met blauw wordt paars
  • Wit bij deze kleuren maakt de kleur lichter
  • Rood met wit wordt roze
  • Blauw met wit wordt licht blauw
  • Geel met wit wordt licht geel enzovoort

Het licht aan de verhouding van de hoeveelheid verf, welke kleur je krijgt. Doe je meer rood in de combinatie rood met geel dan krijg je een diep oranje kleur oranje. Doe je meer geel in deze combinatie dan krijg je een licht oranje kleur oranje.

Je kunt door te oefenen met het zelf mengen van kleuren, inzicht krijgen in de combinaties.

Lees ook: Verf Hecht Niet Op Ondergrond, Op Waterbasis Of Terpentinebasis?

Secundaire Kleuren Mengen

Wanneer je daarna de secundaire kleuren gaat mengen (dus oranje, groen en paars) dan krijg je lichte en donkere aardekleuren tinten, zoals (licht)bruin, grijs en bijna zwart.

Dit worden tertiaire kleuren genoemd.

Ook hier ligt het aan de verhouding verf die je bij elkaar doet, welke kleur eruit komt. Doe je meer oranje bij groen dan wordt dit licht bruin. Doe je meer groen bij een beetje oranje dan wordt het donker bruin.

Het is een kwestie van oefenen en doen, om te begrijpen welke kleuren er naar voren komen bij het mengen in verhouding.

Neem een stuk karton of bord en meng elke kleur verf die jij je maar kunt bedenken. Zo zie je wat er gebeurt en krijg je daar vanzelf gevoel bij.

Lichte Kleuren Mengen

Wil je een muurverf zelf mengen in een licht kleur dan is wit (of ivoor) jouw basis kleur bijvoorbeeld. Gooi wat wit verf in een bekertje en doe daar een puntje, lepeltje of scheutje andere kleur verf bij. Roer dit goed door. Zo weet je ongeveer de verhouding van de hoeveelheid verf die er in de emmer moet.

Roer altijd goed de verf door tot jij zeker weet dat er geen strepen andere kleur op jouw muur terecht komt. Roer rustig, zonder luchtbellen te maken, dat zie je op de muur die je hebt geverfd.

Wil je licht oranje bijvoorbeeld, dan meng je één klein deel rood met één klein deel geel. Dit maakt oranje en meng het goed. Dat voeg je dan weer toe aan een emmertje of blik wit. Beetje bij beetje, en roer tot je de gewenste kleur hebt. Te veel is pech, want wat erin zit krijg je er niet meer uit.

Lees ook: Watergedragen Verf Hecht Niet – Hoe Is Dit te Verhelpen?

Verf Mengen Voor Muur Of…

Wanneer je een muur of kastje wilt verven en je wilt zelf de kleur mengen moet je wel weten welke kleur je wilt en welke kleur je moet mengen, om tot het gewenste resultaat te komen.

Aannemende dat je weet welke kleur je wilt en hoe je moet mengen, (anders kun je nog even boven spieken) adviseer ik je om de meeste verf die je gaat gebruiken in een leeg blik (kun je kopen bij de bouwmarkt) of emmertje te doen en daarna de minste hoeveelheid verf er beetje bij beetje bij te doen.

Roer met een roerstokje goed maar rustig door de verf. Zorg dat er geen luchtbellen bij komen, dus niet kloppen maar rustig het stokje heen en weer bewegen. Gaat het om grotere hoeveelheden in een emmer verf bijvoorbeeld, dan kun je een verfmenger op een boormachine zetten en deze op een rustige stand, rustig heen en weer bewegen door de verf.

Zorg dat de verf goed is gemengd. Wanneer je ineens een blauwe streep door je verf op de muur ziet verschijnen ben je niet blij.

Zorg in ieder geval voor genoeg verf. Je kunt bijna nooit meer helemaal dezelfde verf mengen die je 3 uur geleden gemengd hebt. Dat is nagenoeg onmogelijk wanneer je daar geen ervaring mee hebt.

zelf verf mengen

Te Weinig Verf Gemengd

Heb je toch te weinig verf gemengd dan is er geen nood aan de man. Neem een lik verf mee naar de bouwmarkt, die apparaten hebben, die kleur kunnen uitlezen. Deze apparaten kunnen zien welke kleuren zijn gemengd en kunnen dan alsnog een pot van dezelfde kleur maken. De techniek staat voor niets! Zo kun je alsnog je kast, muur of deuren in dezelfde kleur afmaken.

Zelfde Soort Verf Mengen, Waarom Doe Je Dat?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn er verschillende soorten verf. Er is verf op waterbasis en verf op terpentinebasis.

Deze verf (op waterbasis en terpentinebasis) kun je niet mengen. Het stoot elkaar af en wanneer je dit op bijvoorbeeld een deur gaat schilderen, dan krijg je zeg maar wegtrekkers. Delen van de deur, die je schildert, dekken niet.

Let er dus vooral op wanneer je verf gaat mengen, allebei op water of allebei op terpentinebasis zijn.

Olieverf Mengen, Hoe Doe Je Dat?

Wanneer je olieverf (om een schilderij te maken) gaat mengen, doe je dit meestal op een houten palet. Het mengen wordt gedaan met een penseel of paletmes. Er zit verschil in het mengen van olieverf mengen met een paletmes of penseel.

  • Olieverf mengen met dezelfde penseel waarmee je schildert, heeft als nadeel dat er ook nog kleuren in de kwast kunnen zitten die je net even niet wilde.
  • Het voordeel van olieverf mengen met kwast kan dezelfde reden zijn. Het is maar net wat je nodig hebt en wil. Dus meerdere kleuren in een kwast.
  • Olieverf mengen met een paletmes heeft als voordeel dat je de verf goed kan mengen tot één kleur en je deze op kan nemen met de kwast. Zo heb je echt één kleur en geen gemengde kleuren.

Op een houten palet meng je maar kleine beetjes verf, die jij op dat moment nodig hebt. Kleuren kun je mengen aan de hand van een kleurencirkel of zoals hierboven beschreven is. Veel plezier met zelf kleuren mengen en oefenen.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs