Zelf (Muur)verf Mengen, Met Welke Kleuren?

Je kunt verschillende kleuren muurverf mengen om een mooi resultaat te krijgen. Kijk welke potten je hebt staan en meng de kleuren om te kijken wat eruit komt. Het is dan wel handig om een beetje te weten welke kleuren je moet mengen, voor de kleur die jij wilt hebben. Ik zal je de basis van kleuren mengen een beetje uitleggen, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.

Probeer met kleine beetjes verf te beginnen. Roer beetje bij beetje bij elkaar in een potje of op karton, en kijk hoe dat uitpakt. Schrijf desnoods op welke kleur je mengt, want heb je de juiste kleur te pakken en weet je niet hoe je dat gedaan hebt dan moet je weer op nieuw beginnen.

Zelf muurverf mengen? Neem een lichte kleur verf, zoals wit, ivoor of creme en meng dit met een kleur naar keuze. Doe dit beetje bij beetje en roer goed voor het resultaat. Roer zachtjes zodat je geen luchtbellen krijg. Je kunt kleine tubetjes verf kopen om deze te mengen met een muurverf naar keuze. Voor mengen van kleuren lees je onderstaande blog.

Zelf Muurverf Mengen In Verschillende Kleuren

Het zelf mengen van verf is op zich niet zo veel werkt. De voorbereiding is wel meer werk, wanneer je geen idee hebt van kleuren mengen. Het is handig om je daar van tevoren in te verdiepen voor je direct een grote emmer verf koopt en er een kleurtje in gooit.

Je hebt namelijk wel een kleur in jouw hoofd, maar geen idee hoeveel kleur bij de andere kleur moet. Ga oefenen met kleine hoeveelheden, zodat je enig idee hebt van kleuren mengen.

Ga je een muur verven in een lichte kleur, dan neem je een pot wit, ivoor of gebroken wit en voeg je daar een kleur bij naar keuze. Donder er niet meteen een potje ‘kleur’ bij, maar ga eerst proberen op een stuk karton of bord hoe veel kleur je bij de wit moet doen.

Is dat gelukt, dan ga je in de grote pot wit, een klein beetje ‘kleur’ toevoegen. Je mengt dit goed en voegt net zo veel ‘kleur’ toe tot jij de juiste kleur hebt. Zorg er wel voor dat je voldoende mengt voor de oppervlakte muur die je gaat schilderen. Heb je namelijk te weinig dan wordt het heel lastig om dezelfde kleur weer te mengen.

Denk je nu ‘Help’, hoe dan? Dan kun je ook een kleur uitkiezen bij de bouwmarkt en deze laten mengen. Dan weet je zeker dat je de juiste kleur hebt, zonder (eventuele) gehannes.

Heb je toch een kleur voor muurverf gemaakt, en heb je te weinig, dan neem je een kartonnetje met een lik van jouw verf mee naar de bouwmarkt. Bij de bouwmarkt is een apparaat dat af kan lezen welke kleuren er in jouw lik verf zit. En, geweldig toch, hij kan dan dezelfde verf maken die jij gemaakt hebt.

Lees ook: Acryl Over Alkyd – En Kan Omgekeerd Ook?

Lichte Kleuren Muurverf Zelf Mengen

Wil je een muurverf zelf mengen in een lichte kleur, dan is wit (of ivoor) jouw basiskleur bijvoorbeeld. Gooi wat wit verf in een bekertje en doe daar een puntje, lepeltje of scheutje andere kleur verf bij. Roer dit goed door. Zo weet je ongeveer de verhouding van de hoeveelheid verf ongeveer, die er in de emmer moet.

zelf verf mengen

Wil je graag in lege verf blikken mengen, dan kun je hier verschillende grootte verfblikken bekijken. Deze zijn leeg te verkrijgen en met een deksel, zodat je jouw verfmengsel goed kan bewaren.

Roer altijd goed de verf door met een roerhoutje, tot jij zeker weet dat er geen strepen andere kleur op jouw muur terecht gaan komt. Roer rustig, zonder luchtbellen te maken, dat zie je terug op de muur, die je gaat verven.

Wil je licht oranje bijvoorbeeld, dan meng je één klein deel rood met twee of drie delen geel. Dit maakt oranje en dat meng je goed. Dat voeg je dan weer toe aan een emmertje of blik ‘wit’. Beetje bij beetje, en roer tot je de gewenste kleur hebt. Te veel toevoegen is pech hebben, want wat erin zit krijg je er niet meer uit. Of je moet er nog een pot lichte verf bijkopen om het weer lichter te maken… Dus doe voorzichtig!

En natuurlijk, heb je een ‘kleurtje’ staan en wil je die mengen met wit of ivoor of crème, dan ja!, doe dat! Ga kijken wat mengen doet met jouw kleuren, en maak het naar jouw zin! Zo maak je jouw verf op (wel zo milieuvriendelijk) en scheelt weer in de portemonnee!

Daarnaast kun je bij de bouwmarkt, kleine tubetjes kopen, die jij ook bij een pot muurverf kan doen, die jij thuis hebt staan.

Muurverf Met Rood, Blauw Of Geel Mengen

Rood, blauw en geel zijn de kleuren waarmee je begint, om alle kleuren te kunnen maken (behalve wit, want die kan je door mengen van kleuren niet krijgen). Deze kleuren kan je bijvoorbeeld mengen met een lichte kleur om een mooie muurverf te krijgen. Wil je schreeuwend paars, warm oranje, donker grijs of helder geel, dan kan dat natuurlijk ook allemaal! Fantastisch om de kleur op jouw muur te verven waar jij gelukkig van wordt.

Kleuren mengen met rood, blauw of geel, geeft alle kleuren, die je wilt Hoe? Lees hieronder hoe je dat doet!

Hoe Muurverfkleuren Met Rood, Blauw En Geel Mengen

Wanneer je zelf kleuren wilt mengen van muurverf, kan je onderstaand lezen met welke kleuren je kan mengen en welke kleuren je krijgt:

 • Rood met gele verf mengen, wordt oranje.
 • Blauw met gele verf mengen, wordt groen.
 • Rood met blauwe verf mengen, wordt paars.
 • Rood met blauwe verf en geel verf mengen, wordt donker of licht bruin, grijs of zwart.
 • Wit met kleuren verf mengen, maakt de kleur verf lichter.
 • Rood met witte verf mengen, wordt roze.
 • Blauw met witte verf mengen, wordt licht blauw.
 • Geel met witte verf mengen, wordt licht geel.
 • Groen met wit mengen, geeft licht groen
 • Paars met wit mengen,
 • geeft lila enzovoort
 • Wil je gebroken wit maken, dan kan je aan wit wat bruin toevoegen bijvoorbeeld.
zelf verf mengen
Verschillende kleuren blauw, geel en rood

Het ligt aan de hoeveelheid kleur muurverf, welke kleur je krijgt. Doe je meer rood in de combinatie rood met geel dan krijg je een diep oranje kleur oranje. Doe je meer geel in deze combinatie dan krijg je een licht oranje kleur.

Je kunt door te oefenen met het zelf mengen van kleuren, inzicht krijgen in de combinaties.

Hoeveel kleuren ‘rood’ zijn er?

Er moet dan ook nog gezegd worden, dat er verschillende rode, blauw en gele kleuren zijn. Wanneer je dus ‘rood’ gaat mengen met een blauwe kleur, dan kun je dus verschillende soorten paars mengen. Dan ligt het dus niet aan de hoeveelheid verf die je gebruikt, maar aan de kleur rood die jij gekozen hebt. En dit is met alle kleuren zo. Er zijn verschillende kleuren geel en blauw enzovoort.

Oranje, Groen en Paarse Muurverf Mengen

Wanneer je daarna de secundaire kleuren gaat mengen (dus oranje, groen en paars) dan krijg je lichte en donkere aardekleuren tinten, zoals (licht)bruin, grijs en bijna zwart.

Ook hier ligt het aan de verhouding verf die je bij elkaar doet of welke kleur je mengt, welke kleur eruit komt. Doe je meer oranje bij groen dan wordt dit lichtbruin. Doe je meer groen bij een beetje oranje dan wordt het donker bruin.

Het is een kwestie van oefenen en doen, om te begrijpen welke kleuren er naar voren komen bij het mengen in verhouding.

Neem een stuk karton of bord en meng elke kleur verf die jij je maar kunt bedenken. Zo zie je wat er gebeurt en krijg je daar vanzelf gevoel bij. Succes!

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs