Er zijn vele soorten hout voor verschillende toepassingen. Niet alle hout is massief hout. Er zijn vele soorten houtproducten die samengesteld zijn. Het bekendste product is misschien wel spaanplaat. Dit zijn houtvezels die door een lijm bij elkaar gehouden worden. En hoe zit het dan met het verschil van underlayment of osb?
OSB wordt gebruikt voor constructies zoals de basis voor wanden. Underlayment wordt gebruikt voor zwaardere constructiewerk zoals voor beloopbare vloeren. OSB zijn gelijmde houtschilfers en Underlayment zijn kruislings verlijmde houtfineer platen. Van beide producten kan je ook meubels maken.
Dit is in het kort het verschil tussen underlayment en OSB. Er valt natuurlijk heel veel meer over te vertellen en dat gaan we in deze blog dan ook doen. Ook komen de verschillende soorten osb-aanbod en waarvoor je ze kunt gebruiken.
Lees ook: Tegelen Op Hout – Multiplex, OSB, Spaanplaat, MDF, …
Inhoudsopgave
Wat Is Het Verschil OSB En Underlayment?
Om te weten wat het verschil is tussen Underlayment en OSB moeten we eerst weten wat de verschillende karakteristieken van de materialen zijn en hoe ze samengesteld zijn. Dan wordt ook duidelijk waarvoor je de verschillende platen kunt gebruiken.
Wat is OSB Plaat?
OSB staat voor Oriented Strand Board. Het is een plaatmateriaal wat samengesteld is uit houtschilfers in een bepaalde afmeting en dikte. Deze houtschilfers worden door een bindmiddel met elkaar verbonden.
De buitenste houtschilfers (Strands) zijn evenwijdig gericht (Oriented) aan de lengte richting van de plaat. De schilfers aan de binnenzijde zijn of willekeurig geplaatst of dwars op de plaat.
De houtschilfers en het bindmiddel worden onder hoge druk samengeperst, net zoals MDF-platen en de bovengenoemde Spaanplaat.
OSB-platen hebben (meestal) een messing en een groef om de grote platen met elkaar te verbinden.
Het werd vroeger meestal gebruikt als een constructieplaat, maar vanwege het robuuste uiterlijk wordt het nu ook gebruikt voor wandafwerking en voor het maken van meubels waarbij de structuur van het hout zichtbaar blijft.
OSB wordt ook gebruikt voor het maken van wanden waar nog een definitieve wandafwerking overheen gaat. Het maakt de wand in zijn geheel sterk.
OSB is in Nederland en België in drie klassen verkrijgbaar waarbij klasse 1 de minst sterke is en 3 de sterkste plaat is.
Lees ook: Stucen Op Hout? Multiplex, MDF, Spaanplaat, OSB Of …
Wat is Underlayment?
Underlayment wordt gemaakt van verschillende lagen houtfineer. Het lijkt op multiplex, maar het is gladder afgewerkt en heeft een witter uiterlijk.
Het houtfineer wordt gemaakt door het hout van een boomstam af te schillen. Het houtfineer wordt op maat gesneden en verschillende lagen fineer worden op elkaar gelijmd waarna het onder druk wordt samengeperst en gedroogd.
Houtfineer is dun en massief en kan kromtrekken, daarom zijn de lagen fineer kruislings met elkaar verbonden om kromtrekken tegen te gaan.
Het hout van de Underlayment plaat is glad en vlak. Daarnaast heeft het oppervlak weinig structuur. De plaats is zeer sterk en zal niet snel kromtrekken.
Underlayment platen worden meestal gebruikt voor constructiewerk zoals vloeren en daken en niet voor zichtwerk, alhoewel dit natuurlijk wel kan.
OSB Of Underlayment Als Vloer
Voor de afwerking van een vloer kan beter Underlayment gebruikt worden. Omdat het geen vezels zijn maar verschillende lagen houtfineer die kruislings met elkaar verlijmd zijn is Underlayment sterker, trek het niet krom en is het heel vlak wat voor een vloer wel zo prettig is.
Is het een vloer in een schuurtje of tuinhuisje waar minder eisen aan gesteld worden dan kan je ook kiezen voor OSB. Wel goed ondersteunen dan!
OSB Of Underlayment Als Plat Dak
Voor een plat dak kan je gebruikmaken van beide plaatmaterialen, zowel Underlayment als OSB. Word het plat dak echter vaak belopen dan kan beter Underlayment gebruikt worden. Dit is sterker dan OSB.
De afwerking van het platte dak is vaak bitumen en dit kan prima aangebracht worden op beide plaatmaterialen.
Dakbeschot OSB Of Underlayment
Ook voor het dakbeschot kunnen beide platen, Underlayment en OSB gebruikt worden. OSB is goedkoper dan Underlayment en volstaat prima voor dit soort werk.
Het duurdere Underlayment is niet echt nodig voor een dakbeschot.
Ik hoop dat je inzicht hebt gekregen in het verschil tussen Underlayment en OSB en dat je een gerichte keuze kunt maken voor je constructie.
Wil je weten of je kan stucen op hout, bijvoorbeeld OSB bezoek dan onze blog over het stucen op hout. Vol met praktische informatie.