Waarmee En Hoe Een Stoffen Bank Schoonmaken?

Het gebeurt je allemaal, vlekken op de stoffen bank. Wat nu? Hoe kun je nu een stoffen bank schoonmaken. Dat ligt natuurlijk aan de stof van de bank en de kleur van de bank. Ook ligt het aan de vlek. Vet, wijn, chocolade of limonade. Geen paniek! Er is echt wel een methode om dit uit de bank te krijgen. Lees de blog maar en voel je gerust. Komt goed!

Stoffen bank schoonmaken? Neem een kommetje met warm water en wrijf voorzichtig over de vlek. Lukt dat niet dan kun je iets ammoniak in het water doen en het daarmee weg wrijven. Zijn de vlekken nog niet weg, probeer schoonmaakazijn, baking soda of een stoomreiniger wanneer mogelijk, als laatste middel!

Er zijn diverse middelen die een stoffen bank schoonmaken. Maar ook middelen die schoonmaken maar niet geschikt zijn voor een stoffen bank, al denken we van wel. We gaan beginnen met stoffen bank schoonmaken tips:

Stoffen Bank Schoonmaken Tips

Er zijn altijd tips wanneer je iets gaat schoonmaken, zo ook bij het schoonmaken van een stoffen bank:

 • Stofzuig de bank eerst goed zodat alle losse vuil weg is.
 • Probeer altijd een schoonmaakmiddel uit op de stof van jouw bank en wacht dan even af. Na een half uurtje kun je beoordelen of jouw bank tegen het gekozen schoonmaakmiddel kan. Dat wil zeggen, verkleurt het niet, gaat het er niet raar uit zien of ziet de stof er anders uit dan voorheen.
 • Gebruik altijd een klein beetje schoonmaakmiddel. Je kunt daarna altijd meer gebruiken van het middel wanneer het niet het beoogde effect heeft dat jij voor ogen had.
  Soms ruikt een schoonmaakmiddel naar en wil je dus maar een beetje gebruiken (ammoniak bijvoorbeeld) of is een schoonmaakmiddel van zichzelf vettig waardoor het wel de vlek weg haalt maar ook weer snel vuil aantrekt omdat het vettig is.
 • Gebruik geen afwasmiddel op een stoffen bank. Je moet echt veel water gebruiken wil je de afwasmiddel er weer uit krijgen. Je blijft spoelen en er blijft altijd afwasmiddel achter, wat weer vuil aantrekt wanneer het droog is. Zo houd jij jezelf lekker bezig, wat juist niet de bedoeling is.
 • Wrijf niet heel hard op een stoffen bank. Het materiaal kan gaan pillen of er lelijk uit gaan zien. Doe het zachtjes, laat de vlek weken en wrijf met beleid de vlek weg.
 • Gebruik een vlekkenmiddel, speciaal voor jouw vlek (bloedvlekken of inktvlekken bijvoorbeeld)
stoffen bank schoonmaken

Stoffen Bank Schoonmaken Met Baking Soda

Neem een halve emmer met lauw warm water en voeg een eetlepel baking soda toe. Roer dit goed door. Neem een sponsje, zonder schuurkant, en wrijf dit met baking soda water in. Laat het even weken en wrijf met een uitgeknepen spons de vlek weg. Doe dit een aantal keer tot de vlek weg is.

Stoffen Bank Schoonmaken Met Stoomreiniger

Een stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger heeft zo zijn voor en nadelen, waar jij je van bewust moet zijn voordat je deze gaat gebruiken.

Voordelen bank schoonmaken met stoomreiniger:

 • Alle bacteriën in de bank zijn zo een beetje gedood door de hitte.
 • De droogtijd is een stuk korter dan wanneer je met water en een doek/spons te werk gaat.
 • Veel vlekken krijg je uit de stof van de bank.

De nadelen schoonmaken met een stoomreiniger:

 • Niet alle stoffen kunnen tegen de hitte van de stoomreiniger. Natuurlijke stoffen zoals wol en katoen kunnen verkleuren of lelijk worden. Ook synthetische stoffen kunnen van structuur veranderen waardoor de stoffen er niet mooi meer uit zien.

Eén groot nadeel is dus dat de bank zijn mooie uitstraling verliest omdat de stof op een gedeelte van jouw bank lelijk is geworden.

Heb je het label gelezen over schoonmaken van de bank en kan de bank tegen de hitte van de stoomreiniger? Of heb je informatie ingewonnen op welke manier dan ook en ga je met stoom de bank reinigen? Dan zijn voorbereidingen op zijn plaats. Welke?

 • Stofzuig de bank eerst goed. Zorg dat alle losse vuil van de bank is verwijderd.
 • Vastzittende of ingedrongen vlekken kun je voorbehandelen met een vlekken verwijderaar.
 • Lees de instructie van de stoomreiniger. Belangrijk! Zo weet je hoelang je op één plek van de bank je kunt blijven, in verband met de hitte bijvoorbeeld.
stoffen bank schoonmaken

Laat de bank een paar uur goed drogen. Wanneer je te snel de bank weer gaat gebruiken, en de bank is nog vochtig, dat kan het zijn dat de bank snel weer vlekken krijgt.

Weet wel dat wanneer je eenmaal een stoomreiniger hebt gebruikt, andere middelen niet meer helpen om de vlek te verwijderen. Gebruik een stoomreiniger als laatste redmiddel voor jouw vlek op de bank.

Je kunt stoomapparaten huren bij een bouwmarkt maar natuurlijk ook aanschaffen. Om stoomapparaten aan te schaffen kun je hier rondkijken en vergelijken.

Stoomapparaten kunnen ook in huis heel handig zijn voor keukens, muurtegels en keramische vloeren. Ook voor sommige vloerkleden, en vloerbedekking kan het een uitkomst zijn. Daar gelden dan ook de zelfde regels voor als voor stoffen van de bank. Weet waar je aan begint!

Stoffen Bank Schoonmaken Met Azijn

Iedereen met een stoffen bank heeft het wel eens mee gemaakt. Je komt in de ochtend jouw huiskamer in en je ruikt een muffe lucht. Meestal is dat de bank die muf is gaan ruiken. We leven veel op de bank. We liggen, zitten, hangen, eten, springen en slapen op de bank. De bank heeft veel te voorduren en gaat in de loop van tijd onze voetenluchtjes, vet luchtjes en etensluchtjes aannemen.

Hoe laat je de stoffen bank dan weer fris ruiken? Met Azijn!

Doe in een plantenspuit wat azijn en doe er ook net zo veel water in. Spuit de bank in, voor je naar bed gaat, met het mengsel azijn en water en laat dit de hele nacht inwerken en drogen. Ga er niet meer op zitten want dan kunnen er makkelijk vlekken op de bank komen omdat deze vochtig is. Gegarandeerd dat jouw stoffen bank weer fris ruikt in de ochtend.

Wist je dat je een keramische tegelvloer ook goed kan schoonmaken met azijn?

Stoffen Bank Schoonmaken Groene Zeep

Vaak wordt gedacht dat groene zeep een prima schoonmaakmiddel is voor stoffen van banken. Het is een zacht reinigingsmiddel maar niet voor een stoffen bank. Ik zal je uitleggen waarom.

Groene zeep is een zeep die plakt. pak maar eens een klodder groene zeep en probeer dat maar eens af te wassen van jouw hand. Het plakt als geen ander aan jouw handen en je hebt zeker weten moeite om het van jouw handen af te krijgen.

stoffen bank schoonmaken

Ook verdunt, met water heeft groene zeep de neiging om alles vast te houden wat hij tegen komt. Dus wrijf je water met groene zeep op de vlek dat lost de vlek wel op en lijk je het te kunnen verwijderen. Echter, de groene zeep die verdunt in het water zit droogt op en zal vuil wat hij tegen komt weer vasthouden.

Er komen dus snel weer vlekken op de plek die jij hebt schoon gemaakt. En haal die zeep er dan maar weer eens van af. Dat is veel geduld, schoon warm water en droogtijd.

Beter is het dus, geen groene zeep te gebruiken bij het schoonmaken van een stoffen bank.

Er zijn vlekkenmiddelen speciaal voor bepaalde soorten vlekken (Inktvlekken, bloed en roestvlekken of vetvlekken). Deze zou je ook uit kunnen proberen.

Durf je het niet aan om een vervelende plek schoon te maken dan kun je altijd nog een professional in huren die de vlek voor jou verwijderd op jouw bank.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs