Tegelvloer En Plavuizen Schoonmaken Doe Je Het Beste Zo!

Tegelvloer schoonmaken

Een tegelvloer is eigentijds en geeft een kamer een uitstraling die uniek is. Elke plavuizen vloer is anders, grote tegels, kleine tegels, tegels in patroon gelegd of welke creativiteit je er zelf aangegeven hebt. Maar net als elke ander materiaal wat je op de vloer legt, het wordt vuil en hoe kan je een tegelvloer dan schoonmaken?

Voor het streep loos opdrogen kan je het beste doen met haarshampoo, glansmiddel voor een vaatwasser of professionele vloerreinigingsmiddelen. Soda, azijn, groene zeep en ammoniak hebben allemaal nadelen en laten strepen achter op de vloer.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je de tegelvloer kunt schoonmaken. Er komt nog wel iets meer bij kijken en er zijn verschillende producten waar je de vloer mee kunt schoonmaken. Tot slot wordt besproken hoe je voegen kunt schoonmaken van je tegelvloer.

Lees ook: Keramische Tegels Reinigen Met Dreft

Waarmee Een Tegelvloer Schoonmaken?

Waar kan je jouw tegelvloer nu goed mee schoonmaken en zodanig dat het geen vuil aantrekt? Wat ik hiermee bedoel, is dat vettige schoonmaakmiddelen een vettig laagje kunnen achterlaten wat vervolgens het stof vasthoudt waardoor de vloer weer snel vies wordt.
De bekendste middelen om je tegelvloer schoon te maken zijn:

 1. Soda
 2. Schoonmaakazijn (niet voor natuursteen)
 3. Groene zeep
 4. Ammoniak

Onderstaand worden ze één voor één besproken en vertellen we wat de gevolgen zijn wanneer je het middel gebruikt.

Voordat je de vloer kan schoonmaken moet de tegelvloer eerst gezogen worden met een stofzuiger. Neem alle hoeken en gaatjes mee en als je de vloer ook onder de bank of kast wil schoonmaken, dan zal je onder de bank of kast ook moeten zuigen en mogelijk zal je de bank moeten verplaatsen.

Losse spullen die op de grond staan of liggen haal je weg en zet je even op de kast of op de bank. Vloerkleden kan je laten liggen maar slim is om deze ook goed te zuigen en uit te kloppen, dan is alles weer goed schoon.

1. Tegelvloer Schoonmaken Met Soda

Tegelvloer schoonmaken met Soda of Backing Soda kan heel goed. Het nadeel is dat je op sommige tegels wel strepen blijft zien. Dit is natuurlijk afhankelijk van de structuur en het motief/kleur van de tegels en daarom kan je beter eerst een klein stukje van de tegelvloer als proefstukje gebruiken. Wat ga je doen?

 1. De vloer heb je al schoongemaakt en gezogen zoals bovenstaand omschreven.
 2. Maak een emmer met lauw warm water klaar en doe de soda in het water en los deze op.
 3. Zet vervolgens een tweede emmer water klaar. Deze emmer is om de dweil te spoelen. Zo blijft het water waar je mee sopt langer schoon.
 4. Doe de mop of de dweil in de sopemmer en maak de vloer schoon. Boon goed op de vuile plekken en maak zigzaggende bewegingen over de vloer.
  Maak de vloer stukje voor stukje schoon, geen grote vlakken in een keer doen.
 5. Spoel de dweil uit in de tweede emmer (de spoelemmer) en maak de dweil schoon en goed droog.
 6. Je kunt de vloer nu aan de lucht laten drogen of de tegelvloer met een droge doek droogmaken.
 7. Vervolgens maak je de dweil weer nat in de sopemmer en maak je het volgende stukje tegelvloer schoon. De cyclus herhaalt zich totdat je de hele vloer hebt schoongemaakt.

Zoals gezegd kan soda strepen achterlaten. Wil je soda gebruiken en laat het strepen achter? Loop de vloer dan na met lauw warm water zonder reinigingsmiddel en een schone dweil. Zo haal je de sodastrepen van de vloer.

2. Tegelvloer Schoonmaken Met Azijn (Schoonmaakazijn)

Het volgende schoonmaakproduct is (Schoonmaak)azijn. Om het mezelf makkelijk te maken schrijf ik nu alleen over azijn, maar dat kan dus ook schoonmaakazijn zijn. Beide producten doen hetzelfde!

 • Azijn heeft niet echt een schoonmakend effect en ruikt bovendien ook nog eens heel zuur en scherp. Voor het schoonmaken van een tegelvloer is het niet echt geschikt.
 • Azijn is wel goed om een nieuwe tegelvloer schoon te maken. Het is geschikt om cementsluiers van de tegels te verwijderen. Dus het werkt prima op een nieuwe vloer die gevoegd is om de cementresten te verwijderen.
 • Azijn is ook een goede ontkalker, dus het je kalkaanslag in je badkamer op de geglazuurde tegelvloer, dan kan je azijn gebruiken op die plekken waar de kalkaanslag is.
 • Azijn is ook een goede ontvetter, dus heb je in de keuken plekken op je geglazuurde tegelvloer die vet zijn dan kan je deze plekken weghalen met azijn.

Ik adviseer je om, als je twijfelt welke tegelvloer je hebt (natuursteen) eerst een stukje uit te proberen. Gebruik azijn op een stuk tegelvloer die niet in het zicht zit. Breng de azijn aan en maak het vervolgens schoon. Wacht even en kijk goed of de kleur en structuur van de tegels niet aangetast worden. Daarna kan je het toepassen op de gehele vloer.

3. Tegelvloer Schoonmaken Met Groene Zeep

Groene zeep ruikt lekker fris en is een veel gebruikt schoonmaakmiddel. De zeep wordt gemaakt van hennepolie en deze olie is groen van kleur vandaar de naam.

tegelvloer schoonmaken

Ja, het is olie en olie laat strepen na op het schoongemaakte oppervlak. Daarnaast blijft het altijd een beetje vettig en trek het dus heel veel stof aan.
Wil je groene zeep gebruiken om de tegelvloer schoon te maken ga dan te werk zoals bovenstaand omschreven is bij het schoonmaken met soda.

Om strepen te verminderen en de vettigheid van de vloer af te halen kan je de gereinigde vloer nadoen met een emmer lauw/warm water en een schone dweil. Het is even wat werk, maar je hebt er wel plezier van.

4. Tegelvloer Schoonmaken Met Ammoniak

En dan ammoniak. Ammoniak laat een hele sterke geur achter welke zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Het is wel een goede ontvetter, maar ik raad het je af om je hele vloer hiermee te doen. Daarnaast is het ook nog een milieuonvriendelijk en maakt het niet goed schoon.

Heb je verfspetter op je tegels? Lees dan onze blog over het verwijderen van verf op tegels, vol met praktische tips!

Vloertegels Schoonmaken, Een Paar Tips Voordat Je Begint

Alle bovenstaande schoonmaakmiddelen hebben een nadeel. Een ene stinkt, de ander ontvet en laat strepen achter en de laatste, ammoniak is milieuonvriendelijk.

Maar wat kan je dan wel gebruiken voor het schoonmaken van een tegelvloer?

tegelvloer schoonmaken
 • Een beetje shampoo. Shampoo gebruik je om je haar schoon te maken en te ontvetten. Het is dus niet vet en laat hierdoor geen strepen achter.
 • Glansspoeling voor een vaatwasser. Glansspoeling laat geen strepen achter op je vaat dus ook niet op de vloer en het maakt ook nog eens schoon.
 • Professionele tegelvloerreinigers die o.a. te koop zijn bij Bol.com. Professionele tegelvloerreinigers reinigen de vloer en laten geen strepen achter. Lees wel goed de aanwijzing op de verpakking.
 • Als de voegen van de vloer vuil zijn kan je deze schoonmaken met chloor of bleekmiddel en een borstel. Wees er wel zeker van dat chloor je tegels niet beschadigen, dus doe eerst een proefstukje.

Deze drie middelen adviseren wij om eerst te gebruiken. Daarna kan je overwegen om een van de 4 onderstaande middelen te gebruiken.

Lees ook: Voegen Schoonmaken, Makkelijk En Handig!

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken het schoonmaken van een tegelvloer. Het toepassen van een van deze methode is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs