Spackwerk Verwijderen, Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

spackwerk verwijderen

Wat is spack eigenlijk voor materiaal? Spack is gemaakt van een kunsthars en kalk. Deze worden in een speciale verhouding met elkaar gemend. Het is van oorsprong een gladde massa. Hé, glad? Maar als je het op muren en plafonds ziet dan is er altijd structuur aanwezig, het is altijd gebobbeld. Dat komt doordat het met hoge druk op de muur wordt aangebracht. Maar wat als je er vanaf wilt? Hoe kan je spackwerk verwijderen?

Spackwerk Verwijderen. Spack op een muur kan je verwijderen door te schuren, stomen en afsteken, egaliseerpasta gebruiken of door stucwerk. Het beste advies voor een plafond is deze te laten stucen door een stukadoor, die smeert de naden dicht en werk de hoogteverschillen weg.

Tja, het is even een klus om het spack te verwijderen, zo ook als spachtelputz. Dat is ook best wel wat werk. Hoe ja dat doe kan je lezen in onze blog over het verwijderen en glad maken van spachtelputz. Hier gaan we verdere met spackwerk verwijderen.

Hoe En Waarmee Spack Verwijderen?

Voordat je ergens aan begint is het goed om te weten wat spackwerk precies is. Het is een kunsthars/kalkmengsel wat onder hoge druk op de muur of plafond wordt gespoten. Het is dus geen gips of cement, maar heeft als basis een kunsthars.

Kunsthars fungeert als de lijm voor de kalk. Kalk is een relatief zacht materiaal en kunsthars, die voor de binding zorgt is hard.

Nu dit duidelijk is zijn er meerdere mogelijkheden op spackwerk te verwijderen. Welke voor jou goed werkt is uitzoeken. Ik raad je aan om eerst een proef te doen op een stukje muur om te bepalen welke van onderstaande methode goed werken. Je kunt spack verwijderen door:

  1. Door te schuren
  2. Stomen en afsteken

Dit zijn de twee besten methode voor spack verwijderen. Elke methode heeft zo zijn voordelen en nadelen. Je kunt er ook voor kiezen om het glad te maken, dit wordt verderop in deze blog besproken.

Spack Verwijderen Door Te Schuren

Schuren is een optie om spackwerk te verwijderen. Dit is echt wel even een klus en is niet aan te raden als je een hele woonkamer wilt doen. Dan zijn er betere opties denkbaar.

Voordat je aan de slag gaat raad ik je aan de volgende zaken in acht te nemen:

  • Schuren veroorzaakt heel veel stof dus ventilatie is noodzakelijk.
  • Draag een mondmasker en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
  • Check eerst de muur op lossen stukken en verwijder deze met een plamuurmes.
  • Je maakt gebruik van een (muur)schuurmachine, eentje met afzuiging is wel gewenst!
  • Begin met een grove korrel (120) of een grof alternatief voor schuurpapier. Werk de muur na met een fijne korrel (120).

Een muurschuurmachine is te huur bij je lokale bouwmarkt. Met deze voorbereiding zal het wel lukken. Ik raad je aan om eerst een proef te doen op een stukje muur voordat je de keuze maakt om de gehele muur te schuren. Zo kom je erachter of het op jouw spackwerk goed functioneert en weet je waar je aan toe bent.

Lukt het niet dan kan je het proberen te stomen en afsteken.

Lees ook: Grote Gaten Vullen Muur! Binnen Of Buiten?

Spack Verwijderen Met behulp Van Stomen

De volgende mogelijkheid om spackwerk te verwijderen is door het nat te maken met een stoommachine en daarna af te steken. Een stoommachine kan je huren bij je lokale bouwmarkt.

Spackwerk heeft als basis een kunsthars. Deze kunsthars wordt zacht als je deze heet en vochtig maakt, waarna je het makkelijk kunt verwijderen. Steek het vervolgens af met een plamuurmes.

Hou wel rekening met de ondergrond, als deze bijvoorbeeld van gipsplaat is gemaakt, heb je de kans ook het gips zacht te maken. Dit kan weer tot hele andere problemen leiden.

Onderstaand nog twee methoden die je kunt toepassen. Hierbij wordt de spachtelputz niet verwijderd, maar gladgemaakt.

Hoe Spackwerk Glad Maken?

Om spackwerk glad te maken zijn er twee methoden, namelijk stucen en opvullen met muurvuller. Muurvuller of egaliseerpasta kan je zelf aanbrengen en stucen is een vak apart als je het nog nooit gedaan hebt.

Een plafond stucen moet je eigenlijk zelf niet doen. Het is zwaar werk en een specialistisch beroep, zeker voor een plafond. Een stukadoor zal de spack glad maken met een gipspleister die geschikt is voor spackwerk. Voor meer informatie over het spack verwijderen van een plafond, lees je het hoofdstuk ‘Spack plafond verwijderen‘.

Heb je spack op de muur dan kan je muurvuller gebruiken, dit is zelf makkelijk aan te brengen. Je gebruikt hiervoor een roller en je trek het na met een spaan. Muurvuller is gewoon te koop in elke bouwmarkt, zo ook de roller en de spaan. Ook Bol.com heeft vele soorten muurvullers in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit er iets voor je bij!

Je zult wel een paar voorbereidingen moeten treffen voordat je aan de slag gaat met muurvuller, deze zijn:

  • Steek eventueel losse stukken spack weg voordat je begint met de muurvuller. Dus het eerst wat je doet is de muur controleren op losse stukken.
  • Ontvet de muur vervolgens heel goed. Verwijder vet en vuil met een goed ontvetter. Dit zorgt voor een betere hechting van de muurvuller.
  • Nu kan je eventueel de muur met de hand licht opschuren zodat de pasta goed kan hechten.
  • Draag een mondmasker en een veiligheidsbril tegen het spatten.
  • Werk altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking en gebruik het juiste gereedschap.

Met deze voorbereidingen moet het zeker lukken op spackwerk glad te maken. Het is wel een project, maar heel goed zelf te doen.

Hoe Spack Plafond Verwijderen?

Alhoewel bovenstaande methode kunnen werken is er voor plafonds wel enig voorbehoud. De moderne plafonds worden meestal samengesteld uit platen. Dit zijn eigenlijk vloerplaten die aan de onderkant het plafond vormen.

Deze platen kunnen ‘werken’. Met ander woorden ze kunnen een beetje bewegen en daarom zie je ook vaak kleine scheurtjes tussen de platen.

Wanneer je de plafondplaten laat stucen of zelf glad maakt met muurvuller zal dit niets afdoen aan de beweging van de planten. Ze blijven krimpen en uitzetten, dus je nieuwe stucwerk of plafond met muurvuller zal na verloop van tijd ook weer kleine scheurtjes kunnen vertonen.

De stukadoor zal er alles aan doen om deze scheurvorming tegen te gaan door bijvoorbeeld gaas over de naden te plakken, maar helemaal uitsluiten van kleine scheurtjes kan ook de stukadoor niet.

Daarnaast kunnen plafondplaten nog wel eens van dikte verschillen. Tijdens de bouw zijn ze bijvoorbeeld niet goed gepositioneerd en kan je best grote hoogteverschillen krijgen.

Met muurvuller of egaliseerpasta is dit niet weg te werken. Dit kan alleen verholpen worden door het aanbrengen van een dikke laag stucwerk. Schakel hiervoor een specialist in. Deze heeft verstand van zaken en geeft garantie op zijn/haar werk. Dit is geen werk voor een beginnende klusser, zelfs voor een ervaren klusser is het heel zwaar en lastig werk.

Samenvattend, als je spack van je plafond wilt verwijderen kan je beter een specialist/stukadoor inhuren die een goede laag stucwerk aanbrengt waardoor de hoogteverschillen verdwijnen. Ook de naden tussen de plafondplaten kan hij dan gelijk glad maken. Spack op een muur kan je verwijderen door stomen, schuren, stucen of egaliseerpasta gebruiken.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs