Hout Ontvetten, En Waarmee Doe Je Dat Dan?

hout ontvetten

Vet is geen fijn product, zeker niet als je wilt schilderen, beitsen of je hout op een andere manier wilt behandelen. Het is niet alleen het vet maar ook het vuil wat door het vet is aangetrokken dat voor problemen zorgt. Het vet moet verwijderd worden wanneer je hout gaat behandelen, maar hoe en waarmee doe je dat? In het kort:

Onbehandeld en behandeld hout moet ontvet worden, voordat het een andere afwerking krijgt. Ontvetten kan door ammoniak of azijn op te lossen in water, maar niet bij eikenhout. Eikenhout ontvet je met thinner of wasbenzine.

Dit is in het kort hoe je vet van hout kunt verwijderen, maar er komt nog veel meer bij kijken; Hoe zit het als je hout wilt beitsen of in de olie wilt zetten? Zijn er nog andere producten waarmee je hout kunt ontvetten? Dit zijn zomaar wat vragen die we in deze blog behandelen, dus lees snel verder.

Hoe Hout Ontvetten Voor Schilderen Of Beitsen?

Natuurlijk moet hout schoongemaakt en ontvet worden, voordat het een behandeling krijgt als schilderen of beitsen.

Het onbehandeld hout is vettig geworden door het productieproces, en al geverfd of gebeitst hout is vettig geworden door het gebruik is huis of in de tuin.

Waarom, wanneer en hoe moet onbehandeld en behandeld hout ontvet worden? Lees snel verder!

Waarom Hout Ontvetten?

Tja, waarom moet hout ontvet worden? Hout moet ontvet worden om ervoor te zorgen dat de behandeling die je gekozen hebt zoals verven, beitsen of oliën ook goed hecht.

Vet stoot heel veel producten af (denk maar aan water) en hierdoor wordt de hechting van de afwerklaag minder goed en kan de verf bijvoorbeeld loslaten of gewoon niet hechten tijdens het verven.

Het vet moet dus van het hout verwijderd worden om een goede hechting te krijgen van de verf, beits of olie.

Wanneer Hout Ontvetten? Voor- of Na Het Schuren?

Dit is misschien wel het belangrijkste wat je moet weten als je hout wilt ontvetten, namelijk:

Hout wordt altijd ontvet voor het schuren! Als er eerst geschuurd wordt, dan wordt het vuil en vet in het hout gedrukt, zo dieper de vezels in. Hierdoor is het moeilijker om het vet en vuil te verwijderen, omdat het dieper in het hout is doorgedrongen.

Als je eerst schuurt voordat je ontvet, merk je dit ook aan het schuurpapier, zeker bij oud hout. Het schuurpapier ‘loopt heel snel vol’. Met andere worden, het schuurpapier schuurt niet goed meer.

Kortom, eerst ontvetten voordat je ook maar met iets anders begint.

Hoe Hout Ontvetten?

Het ontvetten zelf is niet zo moeilijk, je moet alleen even weten waarmee je dit kunt doen. Een van de beste ontvetters is ammoniak. Maar let op met eikenhout! Eikenhout bevat relatief veel looizuur en samen met ammoniak en water kan zit zwarte vlekken geven. Voor eikenhout kan je beter gebruikmaken van een product als thinner of wasbenzine.

Hoe pak je het ontvetten aan?

  1. Los een beetje ammoniak op in lauw warm water.
  2. Behandel het hout met een microvezeldoekje of gewoon een schoonmaakdoek.
  3. Maak het hout met een andere doek droog
  4. Laat het vervolgens aan de lucht drogen, voordat je met een andere behandeling begint.

Dit is hoe je hout ontvet, simpel met water en ammoniak, maar niet alleen ammoniak werkt goed. Onderaan deze blog worden nog meer schoonmaakproducten besproken waarmee je hout kunt ontvetten, of juist niet!

Waarom Onbehandeld Hout Ontvetten?

Onbehandeld hout is hout wat nog geen afwerking heeft gehad. Het is niet geschilderd, niet gebeitst en ook niet in de olie gezet. Nu denk je vast, “dit hout kan ik gelijk gaan behandelen en dit hout hoef ik niet te ontvetten.”

Dit is een misvatting, ook onbehandeld hout moet je ontvetten. Dit hout is in een fabriek verwerkt tot planken, latten, palen of platen. Vaak is hout ook gelijmd, denk hierbij aan bijvoorbeeld multiplex, MDF en spaanplaat en mogelijk zitten er lijmresten op het hout.

Lees ook: MDF Ontvetten, Gebruik De Juiste Middelen!

Daarnaast is het hout gezaagd in een bepaalde afmeting, het is door de handen van vele productiemedewerkers gegaan en getransporteerd naar de winkel voordat jij het kocht. Het hout heeft dus al een hele weg afgelegd en de mogelijkheid gekregen om vet en vuil te worden.

Dit onbehandelde hout is vet en moet zeker ontvet worden, voordat je het gaat schuren en behandelen met een afwerklaag.

Waarom Behandeld Hout Ontvetten?

Behandeld hout is een ander verhaal, maar ook dit moet ontvet worden voordat het geschilderd, gebeitst of geolied wordt. Waarom moet dit gebeuren?

Dit hout is waarschijnlijk al vele jaren in gebruik als een kast, tafel, tv-meubel of stoel. Er zit jaren van vuil op. Natuurlijk maak je deze regelmatig schoon, maar er is een verschil tussen schoon en ontvetten.

Je kunt met allesreiniger hout regelmatig schoonmaken, maar allesreiniger is vettig van zichzelf. Net als vele andere schoonmaakproducten.

Wil je er zeker van zijn dat je straks een goed eindresultaat krijgt dan zul je dit behandelde hout ook moeten ontvetten voordat je begint met schuren en aflakken.

Ik heb al verteld dat je dit kunt doen met water en ammoniak (behalve bij eikenhout) en onderstaand staan nog meer huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee je hout kunt ontvetten, of juist niet!

Waarmee Kan Je Hout Ontvetten?

Er zijn meerdere producten die je eventueel kunt gebruiken om hout te ontvetten, en sommige kan je beter vermijden. Onderstaand een overzicht van de verschillende producten die vaak genoemd worden.

Ammoniak

Dit is een goed product om hout, behandeld en onbehandeld, te ontvetten. Los een paar dopjes op in lauw arm water en gebruik een microvezeldoekje of gewoon schoonmaakdoekje.

Azijn

Schoonmaakazijn is ook een prima ontvetter om hout mee te ontvetten. Los een beetje azijn op in lauw warm water en behandel het hout hiermee. Het ontvet zeker goed en maakt het hout schoon.

St.-Marc

St.-Marc is een professioneel schoonmaakproduct dat o.a. verkrijgbaar is bij Bol.com. Het is een verf/hout reiniger met ontvettende eigenschappen en dus zeer geschikt voor de klus. Lees de aanwijzingen op de verpakking en volg deze op.

Allesreiniger

Allesreiniger is een schoonmaakt product wat van zichzelf vettig is. In kleine hoeveelheden kan je het gebruiken als ontvetter, maar en zijn betere alternatieve beschikbaar zoals al besproken is.

Dreft

Wat voor allesreiniger geldt, geldt ook voor Dreft of elk ander afwasmiddel. Dit product is nog vettiger en raad ik af om te gebruiken voor het ontvetten van hout.

Terpentine

Ook terpentine is vet en kan je in kleine hoeveelheden gebruiken voor het ontvetten van eikenhout. Het looizuur in het eikenhout kan reageren met water waardoor het zwart kan worden. Daarom wordt vaak terpentine gebruikt voor eikenhout.

Wasbenzine

Wat voor terpentine geldt, geldt ook voor wasbenzine. Als ik mocht kiezen, gebruik dan wasbenzine omdat thinner een hele indringende geur heeft wat niet prettig is tijdens gebruik.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs