Filter Wasmachine Zit Vast, Hoe Krijg Je Die Weer Los?

filter wasmachine zit vast

Wie kan er nu nog zonder een wasmachine in huis, ik denk haast niemand meer! Door kleding te wassen in de wasmachine wordt de kleding schoon, maar de wasmachine wordt hierdoor vuil. Ja, echt waar, de wasmachine wordt vuil. Zo blijven er zeepresten achter in de randen van het rubber wat gaat stinken en voor klein vuil is er een filter. En het filter van de wasmachine zit soms vast en kan je niet schoonmaken.

Filter wasmachine zit vast. Meng in een emmer drie liter warm water en veel soda. Doe dit via de deuropening in de wasmachine. Laat nu een nacht weken. Probeer nu het filter los te maken door heen en weer te draaien aan het filter. Naar links draaien maakt het filter los.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om het filter alsnog proberen los te draaien. Heel vaak lukt het gelukkig maar soms zit deze zo vast en dan blijft er maar een ding over om te doen en dat is een reparateur inschakelen. Maar eerst gaan we je helpen het zelf op te lossen.

Lees ook: Wasmachine Op Laminaat, Wel Of Niet Doen?

Hoe Filter Wasmachine Openen?

Het filter is noodzakelijk in een wasmachine om beschadigingen aan de pomp te voorkomen. Het filter vangt onderdelen/dingen die de pomp kunnen beschadigen op en na verloop van tijd moet deze een keer schoongemaakt worden.

Vaak moet je het filter van de wasmachine openen omdat de pomp niet meer werkt, het water wordt niet meer weggepompt.

Bij de meest wasmachines zit de pomp en het filter rechts voor, onderin achter een klepje. Als je dit klepje opendoet vind je de draaidop van de pomp en het filter. Normaal gesproken kan je deze losmaken door tegen de richting van de klok in te draaien.

Maar door ophoping van grotere stukken zoals haarspelden of klein vuil in het schroefdraad kan het mogelijk zijn dat het filter niet loskomt. Wat kan je dan doen?

  • Als eerste maak je een sodasopje. Gooi in een emmer twee tot drie liter warm water en los veel soda op in het water. Doe dit via de deur van de wasmachine en laat het een nachtje weken.
  • Als de pomp nog gedraaid heeft dan kan je een kookwas draaien.
  • Wil je het filter verwijderen omdat deze niet meer afpompt dan kan je geen kookwas draaien.
  • Haal dan het aftapslangetje los en vang het water wat nog in de wasmachine zit op in een bakje en op een paar handdoeken.
  • Probeer vervolgens het filter wederom los te maken door links om te draaien. Lukt dit niet draai het filter dan meerdere malen heen en weer en als het goed is komt hij steeds een stukje losser te zitten.

Als het alleen klein vuil is wat in het schroefdraad van het filter is gaan zitten dan kan je de dop van het filter waarschijnlijk nu verwijderen.

Doe het klepje open
filter was
Haal het filter eruit
Maak het schoon

Lukt het nog niet pak dan een doek om aan de dop te draaien, je kunt nu iets meer kracht zetten. Wees voorzichtig met het gebruik van een tang. De dop is gemaakt van kunststof en als je teveel kracht zet met een tang zal deze onherroepelijk afbreken. Dus gebruik een tang met beleid!

Als het nu nog niet gelukt is kan je proberen het magische product WD40 aan de buitenkant van de dop te sprayen. WD 40 is een dunnen vloeistof die heel veel toepassingen kent en ook gebruikt kan worden om schroefdraad los te maken. Laat het even een tijdje inwerken en spray dan nog een keer. Hopelijk kan je de dop nu losdraaien.

Zit de dop nog steeds vast, dan zitten er waarschijnlijk grotere delen in het filter die het losmaken blokkeren. Denk hierbij aan Bh-beugels, haarspelden, muntstukken, elastiekjes, plasticzakjes. Kortom alles wat je in he broekzak stop en nog veel meer. Dan kan je maar één ding doen en dat is een reparateur bellen.

Bij oudere wasmachines kon je vroeger het filter nog aan de onderkant verwijderen maar bij de nieuwere machines is dit haast niet meer te doen en heb je speciaal gereedschap nodig.

Filter wasmachine Afgebroken, Wat Nu Te Doen?

Het filter van de wasmachine zit stevig vast en je heb je te veel kracht gezet? Dan is de kans groot dat het filter van de wasmachine afgebroken is, dan kan je twee dingen doen, namelijk:

  • Is het filter afgebroken maar is het pomphuis nog heel? Is het schroefdraad niet beschadigd? Dan kan je het filter vervangen. Noteer het type nummer van je wasmachine en kijk goed op het filter of er een productienummer/typenummer/E-nummer op het filter staat. Meestal is dit het geval. Heb je deze gevonden dan kan je in Google opzoek naar een nieuw filter. Deze is vast en zeker te vinden en kost ongeveer € 10,00 tot € 20,00.
  • Is het filter afgebroken en het pomphuis is ook kapot? Is het schroefdraad afgebroken van het pomphuis? Dan kan je maar beter een reparateur bellen om het pomphuis en het filter te laten vervangen. De kosten liggen dan ergens bij de €150,00 als het buiten de eventuele garantie valt.

Het belangrijkste in dit geval is dus om te onderzoeken of het pomphuis ook kapot is.

Gevolgen Verstopt Filter Wasmachine

De gevolgen van een verstopt filter van de wasmachine kunnen meevallen maar ook grote gevolgen hebben.

In het ergste geval kan de pomp ook kapot gaan en zal je deze moeten vervangen. Dit is best duur en misschien is een nieuwe wasmachine wel de oplossing.

Maar meestal komt het niet zover! Als het filter verstopt is merk je dat je wasmachine er langer overdoen om het water af te pompen. Daarnaast gaat je wasmachine stinken door het vuil wat in het filter zit. Deze geur komt uiteindelijk ook in je kleding te zitten.

Hoe Vaak Filter Wasmachine Schoonmaken?

Om problemen en grote schade aan je wasmachine te voorkomen is het raadzaam om het filter regelmatig schoon te maken. Hoe vaak je dit doet is natuurlijk helemaal aan jou zelf maar 1 keer in de twee maanden is toch wel slim.

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je wast! Is het een groot gezin met kleine kinderen dan is 1 keer per maand het advies. Ben je alleen dan is een keer in het kwartaal voldoende.

Het is voor jezelf om te bepalen hoe vaak je het filter van de wasmachine schoonmaakt. Maar doe het wel met regelmaat!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs