Heeft Een Convectorput Nadelen Of Voordelen?

convectorput nadelen

Een convectorput is een van de vele manieren om een ruimte te verwarmen. Het is warmte via luchtstroming, dit in tegenstelling tot radiatoren die de ruimte verwarmen met luchtstroming en via stralingswarmte. Dan is er ook nog verwarming via een warmtepomp/airco en via vloerverwarming.

Nu je op deze pagina terecht bent gekomen overweeg je om een convectorput dicht te maken of om een convectorput aan te leggen. Zoekend naar antwoorden is een van de belangrijkste vragen, wat zijn de nadelen en voordelen van een convectorput?

In dit artikel bespreken we de nadelen en de voordelen van convectorput verwarming en bespreken we hoe een convectieverwarming werkt. Als je dit eenmaal weet, wordt alles vanzelf duidelijk.

Lees ook: Een Convectorput Schoonmaken Voor Beter Rendement

Hoe Werkt Een Convectorput?

Een convectorput is een gat in de vloer, meestal voor openslaande deuren, een schuifpui of een gevel met glas tot aan de grond. Bij een normale wand worden radiatoren geplaatst, maar bij een schuifpui kan dit niet. In dit geval wordt gebruikgemaakt van een convectorput.

Onderin de bak van de convectorput lopen de aan- en afvoerleiding en op deze leidingen zijn ribben geplaatst. Deze ribben worden warm gemaakt door het hele water wat door de buizen stroomt.

Het verwarmingselement met de ribben is altijd aan een kant van de convectorput geplaatst. Hierdoor komt een luchtstroming op gang als de ribben warm worden. Koude lucht stroomt de convectorput in en warme lucht verlaat de convectorput. Dit is convectiewarmte. Voor een toelichting, zie onderstaande foto.

convectorput nadelen
Werking van een convectorput

Het is een veelgebruikte manier van verwarmen, zeker als het een gevel betreft met deuren of glaspuien tot aan de grond.

Om een tipje van de sluier op te lichten, een convectorput heeft een hoog rendement, zeker als deze ook nog eens geïsoleerd is aan de binnenkant.

Lees ook: Hoe Convectorput Isoleren Voor Beter Rendement?

Convectorput En De Nadelen

Leuk zo’n convectorput, maar is het ook rendabel en efficiënt? Zijn er ook nadelen verbonden aan een convectorput?

Nu je de werking weet kunnen we het hebben over de nadelen. Onderstaand de opsomming van de nadelen met een toelichting om het je goed duidelijk te maken.

  1. Gaat minder lang mee.
    De levensduur van een convectorput is korter dan een gewone radiator. Een radiator kan wel 10-tallen jaren mee gaan, terwijl dit voor een convectorput niet opgaat.
  2. Trekt vuil aan.
    Door de luchtstroming wordt ook stof en ander vuil de convectorput in gezogen. Dit vuil slaat neer op de bodem en om de ribben van de convector. Hierdoor verandert de luchtstroming en kan het rendement afnemen.
    Als je echter regelmatig de convectorput schoonmaakt, heb je dit probleem snel opgelost.
  3. Duurder
    Het plaatsen convectorput en de aanschaf van de radiator zijn duurder dan de aanschaf en plaatsen van een gewone radiator.
    Als je in een bestaande woning een put gaat aanleggen zal je de vloer moeten openbreken om de convectorput te plaatsen.

Meer nadelen zijn er eigenlijk niet. Verwarmen via een convectorput heeft meer voordelen dan nadelen.

Voordelen Van Een Convectorput

Er zijn meer voordelen dan nadelen aan een convectorput. Onderstaande lijst is zo compleet mogelijk, dit zijn de voordelen.

  1. Geen radiatoren in het zicht, esthetisch mooi
    Gewone radiatoren nemen veel plaats in en staat altijd in het zicht. Een convectorput zit in de grond en is daarom ruimte besparend. De convector zie je dus niet zitten een dit geeft een groot ruimtegevoel.
  2. Gebruikt weinig water
    De convector bestaat uit een aan- en afvoerbuis met ribben eromheen. Er hoeft dus geen hele radiator gevuld te worden met warm water. Hierdoor kan de convector sneller de ruimte verwarmen.
  3. Snelle en gelijkmatige verwarming van de ruimte
    Een gewone radiator geeft lokaal stralingswarmte af. Een convector veroorzaakt stroming waardoor een ruimte sneller en gelijkmatiger verwarmd wordt.
  4. Goed schoon te maken
    Door het rooster te verwijderen kan je goed de convectorput schoonmaken. Hierdoor wordt de luchtstroming niet verstoort door ophopend vuil en blijft de warmteafgifte optimaal.
  5. Toepasbaar met elke vloerafwerking
    Of je de vloer nu afwerkt met vloerbedekking, laminaat, PVC, hout of tegels, het maakt niet uit. De convectorput blijft gewoon zijn werk doen.
  6. Hoog rendement
    Een convectorput heeft een hoger rendement dan een radiator. Een convectorput is ongeveer 10% beter en bespaart dus 10% aan stookkosten. Voor dat een radiator warmte afgeeft moet er veel meer water warm gemaakt worden.
  7. Milieuvriendelijk
    Doordat de convectorput een beter rendement heeft, is hij ook nog eens milieuvriendelijker dan een radiator.
  8. Prettig Comfort
    De meeste traditionele radiatoren geven hun warmte af in de vorm van straling. De convectorput, die op basis van convectie werkt en daardoor de lucht laat circuleren, zorgt voor een zeer gelijkmatig verdeelde en perfect gecontroleerde temperatuur.
    In goed geïsoleerde huizen is het belangrijk om de lucht te laten circuleren, zodat er geen vocht of schimmel kan vormen.
    Convectorputten zorgen voor een gelijkmatige temperatuurverdeling, waardoor de temperatuur rondom de convectorput lager is. Dit is gezond en geeft een aangename, gelijkmatige warmte.

Dit zijn de voordelen en de nadelen van een convectorput. Ik vind het persoonlijk een van de prettigste manieren om een ruimte te verwarmen. Het is eigenlijk nooit te warm en nooit te koud met een convectorput.

Lees ook: Convectorput Dichtmaken – Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs