Een convectorput is een mooie manier van verwarmen. De verwarming is weggewerkt in de grond en afgedekt met een rooster. Door middel van circulatie stroomt koude lucht de put in en wordt verwarmd. Deze warme lucht stijgt op en verwarmt de kamer. Is het mogelijk om de convectorput te isoleren, voor een beter rendement?
Convectorput isoleren. Kies een isolatiemateriaal zoals tempex, polyurethaanplaten, kurk of elke ander warmte-isolerend materiaal in een kleine dikte (max. 10 mm). Maak de put schoon en ontvet deze goed. Snij de platen op maat, breng de lijm aan en monteer de platen in de convectorput.
In dit artikel bespreken we de isolatie van een convectorput aan de binnen- en buitenzijde. Aan de buitenzijde is niet echt nodig, want een dunne laag isolatiemateriaal aan de binnenzijde verhoogt het rendement al enorm. Dit komt doordat de lucht in de convectorput in beweging is. Koude lucht stroomt de put in en warme lucht stijgt op en gaat de put uit.
Lees ook: Een Convectorput Schoonmaken Voor Beter Rendement
Inhoudsopgave
Convectorput Verbeteren
Een convectorput is een hele mooie manier om een kamer te verwarmen. Door luchtcirculatie wordt de lucht verwarmt. Deze lucht stijgt op en verwarmt zo het vertrek. Het geeft een geleidelijke warmte af en zorgt voor een perfect gecontroleerde temperatuur. Convectorputten hebben trouwens een ideale temperatuur spreiding wat het wooncomfort aanzienlijk verhoogt.
De nieuwe convectorputten, die aangelegd worden, zijn standaard geïsoleerd. Bij oudere convectorputten is dit soms niet het geval. Isoleren kan dan een oplossing zijn. Zo wordt het rendement van de convectorput verhoogt en dus ook het wooncomfort.
Als je de convectorput zat bent, kan je deze ook verwijderen. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Convectorput Dichtmaken?‘. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen.
In deze blog bespreken we de materialen die je kunt gebruiken en de verschillende manieren van isoleren, in de put of buiten de convectorput.
Welke Isolatiemateriaal Voor Je Convectorput?
Er zijn heel veel isolatiematerialen op de markt verkrijgbaar, maar wat voor materiaal is nu geschikt voor het isoleren van de convectorput.
Daar komt nog bij dat de convectorput aan de binnenzijde of aan de buitenzijde geïsoleerd kan worden. Isoleren van een put aan de buitenkant is lastig omdat deze zich in de kruipkelder bevindt. Het is daar klein en vochtig, dus niet makkelijk werken en het is ook niet nodig. Met een goede isolatie aan de binnenkant van de convectorput kan je het rendement al aanzienlijk verbeteren.
Wat zijn voorbeelden nu de materialen om een convectorput aan de binnenzijde te isoleren? Een paar materialen zijn:
- Polyurethaan platen
- EPS (Piepschuim)
- Radiatorfolie
- Tempex
- Kurk
Dit is maar een kleine keuze van de materialen die je kan gebruiken. Elk warmte-isolerend materiaal wat niet te dik is en makkelijk aan te brengen is, kan je gebruiken.
Zijn de wanden vlak, dan kan je plaatmateriaal gebruiken. Zijn de wanden ruw of licht bobbelig, gebruik dan een flexibel materiaal zoals kurk of een schuimmateriaal, die de oneffenheden kunnen opvangen.
Belangrijk bij de materiaalkeuze, is de zichtkant van de convectorput. Als je in de convectorput kijkt wil je natuurlijk niet de schittering zien van aluminiumfolie. Hou hier rekening mee en kies een materiaal wat niet storend is. Een zwart afgewerkt materiaal, of bijvoorbeeld kurk, hebben deze schittering niet.
EPS-platen (piepschuim) zijn meestal wit en dat is ook niet prettig, deze kan je bijvoorbeeld weer zwart spuiten met een spuitbus of verven met muurverf. Let wel op, het moet verf op waterbasis zijn, anders los het piepschuim op.
Een ander aandachtspunt is de dikte van het materiaal. De convectorputten zijn op maat gemaakt en er is vaak weinig ruimte om dikke materialen aan te brengen. Dit is eigenlijk ook niet nodig, want een convectorput hoeft niet met dikke materialen bekleed te worden om het rendement aanzienlijk te verbeteren. Dikker dan 10 mm is niet nodig.
Als je de convectorput in de kruipruimte wilt gaan isoleren, dan kan je glas- of steenwol dekens gebruiken. Harde materialen zijn vaak lastig aan te brengen, omdat oude convectorputten meestal gemetseld zijn en dus niet vlak. Een glaswol of steenwol isolatiedeken kan deze oneffenheid opvangen.
Lees ook: Heeft Een Convectorput Nadelen Of Voordelen?
Hoe CV Convectorput Te Isoleren?
Wanneer je een materiaalkeuze hebt gemaakt, kan je aan de slag. Je kan de convectorput isoleren. Als je materiaal hebt gekozen met een zelfklevende laag dan hoef je geen lijm te gebruiken om het materiaal vast te zetten, anders hebt je lijm nodig.
Kurk bijvoorbeeld, kan je vastmaken met kurklijm. Bol.com heeft deze kurklijm in een spuitbus. Het is makkelijk aan te brengen en maakt geen rotzooi.
Andere materialen kan je monteren/vastplakken met universele lijm of een hechtpasta. Je kunt ook dubbelzijdig plaktape gebruiken. De platen krijgen geen krachten te verwerken, ze moeten alleen op hun plaats blijven zitten en dat kan door te lijmen.
Hoe ga je te werk voor het isoleren van je convectorput?
- Zet de verwarming uit.
- Maak met een stofzuiger de convectorput schoon, verwijder al het stof en vergeet de hoeken niet.
- Ontvet de put met warm water en ammonium. Probeer alle wanden en de vloer zo goed mogelijk te ontvetten en laat goed drogen.
- Meet nu alle zijde en de vloer van de convectorput goed op. Maak vervolgens de platen op maat.
- Plaats als eerste de bodemisolatieplaat. Belijm deze op een paar plaatsen en leg deze op de bodem van de convectorput. De wandplaten worden op de bodemplaat geplaatst, dus de bodemplaat is op deze manier gelijk gefixeerd.
- Lees de verwerkingsvoorschriften van de lijm die je gebruikt en breng de lijm aan op de platen die je tegen de convectorwanden wilt aanbrengen.
- Plaats vervolgens de wandplaten en druk deze goed aan. Laat de onderkant van de wandplaten rusten op de bodemplaat.
Wacht na het monteren van de isolatie met het aanzetten van de verwarming. Laat de lijm goed drogen zodat de hechting optimaal wordt.
Isoleer je de buitenkant van de convectorput met glaswol of steenwol dekens, bind deze dan goed vast om de convectorput en draag beschermingsmiddelen zoals handschoenen, een mondmasker en een bril. Het is namelijk heel agressief materiaal.